Amit tudni kell a Chess9LX tornáról. A kezdő állást minden forduló előtt sorsolják ki, a nagymestereknek mindössze 3-3 percük van, hogy a parti megkezdéséig eldönteni, hogy a szokatlan pozíciókban kigondolják, hogy miként szeretnék haderejüket kifejleszteni.
A Chess9LX, a Fischer Random Chess, más néven Chess960 a sakkozás legendás világbajnokának, Robert Fischernek a találmánya. Először 1996. június 19-én Buenos Airesben játszottak bemutató játszmát, ahol Fischer ellenfele a Fülöp-szigeteki Eugenio Torre volt. Az új sakkal a világbajnok célul tűzte ki, hogy a sakkozók kerüljék el a hosszú megnyitáselméleti változatokat, a partikban a kreativitásuk érvényesüljön a hosszas elemzések helyett. A kezdőállásokat már számítógép sorsolja ki, korábban dobókockás megoldás is volt, 960 állás létezik, innen az elnevezés.

Alapállásban a gyalogok a hagyományos sakkhoz hasonlóan a második és a hetedik soron helyezkednek el. A király mindig a bástyák között, a sötét haderő a világoséval megegyezően áll, a figurák ugyanúgy lépnek, ütnek, mint a hagyományos sakkban. Csak a sáncolás módja különleges, a célok is megegyeznek: a király bemattolása, döntő anyagi előny kiharcolása, a döntetlen elérése.
Játszmánként 20-20 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónusz.
A Saint Louis Chess Club versenyének 150 ezer dollár a díjalapja

2020 CHAMPIONS SHOWDOWN: CHESS 9LX

Tizenhat év után elöször csap össze Carlsen és Kaszparov