A 10 éves, vb-ezüstérmes Gaál Zsóka Brazília után Kínába készül

A 10 éves, vb-ezüstérmes Gaál Zsóka Brazília után Kínába készül

A tízéves Gaál Zsóka örül az újabb sakkvilágbajnoki ezüstérmének, és a szülei szerint motivációt merít a második helyből, és annak köszönhetően legközelebb akár még fényesebb is lehet a medália.

Gaál Zsóka (jobbról) és a győztes kínai, Wei Yaqing • Fotó: Gaál Renáta

A brazíliai Pocos de Caldasban megrendezett, alsókorcsoportos sakkvilágbajnokságon folytatódott a tízéves Gaál Zsóka nagyszerű menetelése. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott versenyző a tavalyelőtti U8-as vb-ezüst és a tavalyi U10-es Eb-arany után az idén újabb vb-ezüstöt nyert az U10-esek között
Az ajkai sakkozó családjával együtt huszonhat órás utazást követően érkezett meg a világbajnokság helyszínére. Az akklimatizáció remekül sikerült, Zsóka pedig a versenyen is kitett magáért: egyetlen vereséget elszenvedve a második helyen zárt. A körülmények nagyszerűek voltak, gondot kizárólag az jelentett, hogy a lányka féltávnál megbetegedett, így minden erejére szüksége volt a dobogós helyezés megszerzéséhez.
„Fizikálisan is alaposan felkészültünk a versenyre, Zsóka rengeteget futott és biciklizett, továbbá Vörös László irányításával az Ajkai TC-ben elkezdett teniszezni is. Az volt a tapasztalatunk, hogy a gyerekek a tizenegy fordulós verseny végére rendre elfáradnak, így muszáj a szellem mellett a testet is edzeni. Kellett is az erő a váratlanul jött betegség miatt, amelyet ha nem is zökkenőmentesen, de sikerült leküzdeni” – mondja Gaál Sándor, Zsóka édesapja.
Az edzői stábbal telefonon tartották a kapcsolatot verseny közben, így Zsóka alaposan felkészítve vágott minden napnak vágott. A versenyhelyszín kellemes meglepetést okozott a Gaál családnak; a Sao Paulótól mintegy 250 km-re, északra fekvő Pocos de Caldas nagyszerű és – nem utolsósorban – biztonságos vendéglátónak bizonyult.
„Zsóka nagyon szeretett volna nyerni, és az újabb ezüstérem egészen biztosan további motivációt jelent neki a munka folytatásához. Leginkább azt sajnálja, hogy kínai ellenfelével, időzavar miatt, csak döntetlent játszott, ígéretes állásból – meséli az édesapa. – Az időzavaron mindenképpen javítanunk kell a jövőben, ebben lehet nagy segítségünkre Harsányi Gergő sportpszichológus. Zsóka a maximalizmusa miatt kerül ilyen helyzetekbe, néha a jobbnál is jobbat akar húzni, közepes lépéssel nem éri be.”
A tízéves ezüstérmes Brazíliából hazatérve rögtön az iskolába ment, nagyon várta már a tanévkezdést. És nagyon várták őt is, az igazgató külön köszöntötte, és példaképként állította a többi gyermek elé. Klubjában, a Tapolcai VSE-ben szintén gratuláltak neki, és a város polgármestere is vendégül látta. Zsóka nemsokára azonban újabb nagy útra indul: bekerült az U12-es rapid-csapatvilágbajnokságra Kínába utazó válogatottba.
„Nagy megtiszteltetés, hogy három fiú mellett Zsókát is meghívták a csapatba. A világbajnokságnak a harmincmilliós Csungking ad otthont szeptember végén, így ismét hosszú út vár ránk. A lányunk régóta szeretett volna Kínába utazni, így ujjongott, amikor megtudta a hírt. Ő nálunk sokkal jobban bírja ezeket az túrákat, pedig jóval nagyobb igénybevételnek van kitéve. Külön öröm, hogy a csapatvezető Zsóka egyik edzője, Istvándi Lajos lesz, így végre élőben segítheti tanítványát világversenyen.”
Az utazásokban nagy segítséget jelent a Mol Új Európa Alapítvány támogatása, amelynek köszönhetően Zsóka könnyebben el tud jutni a világversenyekre. Kínából hazatérve aztán egyelőre befejeződik a világjárás, és a Gaál család az év hátralévő részében már nem utazik külföldre.
Bár ha Zsókán múlna, ő már nyilván holnap újra indulna.

Read previous post:
FIDE World Cup 1/16 final – Game 2 Sep 10, 2017

A világbajnok Magnus Carlsen nem tudott kiegyenlíteni, a kínai Bu Xangzhi jutott a nyolcaddöntőbe. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk remek pozíciós...

Rapport’s endgame technique

Echoes of a Dvoretsky endgame example Richard Rapport vs Wei Yi  announced itself as one of the most interesting pairings...

Canadian chess player accuses tournament organizer of bullying him over his shorts

    Azmaiparashvili said after the tournament that Kovalyov had been warned by the tournament arbiter earlier in the day...

ENNÉL IDIÓTÁBB MÓDON MÉG NEM VESZTETT MECCSET SAKKOZÓ

https://hunonchess.com/canadian-chess-player-accuses-tournament-organizer-of-bullying-him-over-his-shorts/

Az elsö kiemelt GM Antal Gergely, WGM Schneider Veronika (24) és FM Szamosközi Gábor (16)- 31st Pula Open 2017 – Pula CRO 09.09.2017- 16.09.2017

https://youtu.be/2oPzAi8jhSE   Starting rank No. Name FideID FED RtgI sex Typ 1 GM Antal Gergely 717312 HUN 2526 2 GM...

Close