A Human Chess Match Gets Played in Leningrad, 1924

A Human Chess Match Gets Played in Leningrad, 1924

A mindössze nyolc év alatt, 1754-1762 között épült Téli Palota egészen az 1917-es októberi orosz forradalom kitöréséig a cári család otthona volt, négyszázhatvan, kincsekkel tömött szobájával együtt. 1922 óta azonban már a világ egyik leggazdagabb múzeumi gyűjteményének, az Ermitázsnak ad otthont.

Az Ermitázs a Néva felől / Fotó: A. Szavin

 

A cári rendszer 1917 februári bukását követő polgárháború, illetve intervenció következtében lassan megszülető Szovjetunióban egymást követték a furcsa események, melyekkel párhuzamosan hirtelen fontossá vált a különböző néprétegek nevelése, illetve a vörösök által fontosnak tartott kultúra hirdetése.

Győztek a bolsevikok

A Téli Palota ostroma cseppet sem volt olyan véres, mint ahogy később kiszínezték, de tény: 1917. november 7-én a bolsevikok átvették az uralmat Oroszország felett.

Ennek részét képezte a sakk népszerűségének növelése, melyre érdekes formát találtak: 1921-ben, Szmolenszkben élő embereket helyeztek a gigászi sakktáblára, a következő években pedig újra megismételték az eseményt. A játéknak 1924-ben a szentpétervári (akkor természetesen leningrádi) Téli Palota előtti tér adott helyet, a Vörös Hadsereg, illetve a szovjet haditengerészet katonái által alakított bábukat pedig két sakknagymester, Peter Romanovszkij és Ilja Rabinovics irányították.

A Téli Palota előtt, 1924

 

A játékosok a korabeli leírások szerint öt órán át küzdöttek, de végül nem derült ki, hogy a vörös katonák által alakított sötét, vagy a világos bábuk bőrébe bújt tengerészeket irányító mester győzött-e.

Egy dolog azonban biztos:

ennél szürreálisabb ütközetet még egyetlen sakktábla sem látott.

Leütött játékost visznek le a pályáról, Maribor, 1962 / fotó: Joze Gal

 

Élő emberekkel játszott sakkjátszmákról feljegyzések és festmények egész sora maradt fenn az elmúlt évszázadokban, a XX. században azonban komoly hagyománya is született: a Velencéhez közeli Marosticában 1923 óta minden második év szeptemberének derekán játszanak egy furcsa partit, megemlékezve egy 1454-ben két lovag által játszott játékról, melyben a két férfi eldöntötte, hogy melyikük hódíthatja meg közös szerelmük szívét.

A 2015-ös Testfestő Világfesztivál (World Bodypainting Festival) folyamán játszott parti pillanatképe / fotó: JIP

A szokást Marostica japán testvérvárosa, Tendō is átvette, bár ők nem a sakkot, hanem a shogi nevű táblajátékot játsszák, a Sengoku-kor (XV.-XV. század) ruháiba öltözve.

Az Open Culture

Read previous post:
Rajtol a hagyományos almádi sakkverseny

XX OPEN INTERNACIONAL D’ESCACS DESANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA Del 17 al 26 d’agost de 2018

[Event "XX Sants Open 2018"] [Site "Cotxeres de Sants"] [Date "2018.08.17"] [Round "1"] [White "Gonzalez Santamartina, Jorge"] [Black "Gledura, Benjamin"]...

Lehet választani a hallás és a látás között

Manchester 2018 Deaf Chess Olympiad, Ladies Hungary Team, Bronze

  Mattolda, Siketek SC Integrált Sakkcsapata     ICCD Birthday Board ICCD congratulated with anniversary birthdays and awarded diplomas. Board...

World Cup 2018 final: France 4-2 Croatia

Ma a döntő mérkőzéssel véget ért az oroszországi labdarúgó-világbajnokság. De basszus az éjjel soha nem ér véget a fociban sem...

Close