A közel 80 éves Káposztás Miklós feladvány és fekvötámasz bemutatója

A közel 80 éves Káposztás Miklós feladvány és fekvötámasz bemutatója

 

Káposztás, Miklós [magyar] 1939.04.03.
nemzetközi mester

  • nemzetközi sakkmester (1957 óta)
  • mesteredző (1983)
  • a Vasas életműdíjasa, aranygyűrűse és örökös tagja
  • sakk szakosztály igazgatója

További jó egészséget kívánunk Káposztás Miklós
urnak! hunonchess.com


A közel 80 éves Káposztás Miklós feladvány és fekvőtámasz bemutatója sakkvilag magyar Közzététel: 2018. jan. 5. Káposztás Miklós játszmaelemzése sakkvilag magyar Közzététel: 2013. júl. 9. 2017.10.24.

Mi újság, sakkszakosztály?

Helyzetelemző interjú Káposztás Miklóssal, a sakk szakosztály atyjával, örökös tiszteletbeli elnökünkkel.

- Mi zajlik a táblák világában idén ősszel?

Tapossuk az állandó mókuskerekünket. Elkezdődött a budapesti csapatbajnokság, október végén pedig startol az OB I/B is, amelyben tavaly végül sikerült bent maradunk. Emellett sok az adminisztráció, közgyűlésekre járok, összességében tehát továbbra sem unatkozom.

- Kicsit keserűnek érzem a hangját…

Néha kilátástalan a küzdelem, a tehetségeinket nemigen tudjuk megtartani, manapság már egy 10 éves játékosnak is hajlandóak fizetni a sakkban. Lasszóval pedig nem vihetünk senkit a tábla mellé. A budapesti csapatbajnokság első fordulójában például öt hiányzónk volt, az utolsó pillanatra sikerült összerántani a csapatot, hogy egyáltalán ki tudjunk állni. Ehhez képest tisztességesen küzdöttünk: 5-7-re kaptunk a Palota Sakktól, a régi REAC-tól, pedig három nagymester van az erőtáblájukon.

- Önnek hogy megy a játék?

Tavaly kevésbé ment jól, előtte viszont az egyik legjobb szezonomat futottam. Ha idén sem sikerül annyira, akkor azt már az évek számának tudom be.

- Az OB I/B-re milyen célokat tűztek ki idénre?

Úgy vagyunk ezzel, mint az NB I-es focibajnoksággal: egy-két csapat kivételével bárki kieshet.  Minden mellékpontszám alapján végül nyolcadikak lettünk tavaly, ez volt az utolsó bent maradó hely, így kellett némi szerencse is, hogy a mi javunkra billenjen a mérleg.

- Ki az, aki a jövő embere lehet a szakosztálynál?

Füredi Erik nemrég múlt 15 éves, immár hat éve erősít minket. Ő egy őstehetség, elsőtáblás játékos az OB I/B-ben. Hihetetlen fantáziával tudja megmenteni a legreménytelenebb állásokat is. Pár éve többek között Boguszlavszkij Jevgenyij nemzetközi mestert is legyőzte. Augusztusban a Keszthely Openen hat partit nyert, mindössze egyet vesztett, és végül 2-3. lett holtversenyben.

- Ha jól tudom, igencsak népszerű a keszthelyi verseny.

Idén például 107-en indultak, a Balaton komoly vonzerőt jelent. Egyszer meg is jegyeztem, hogy ez egy nagyon jó verseny, csupán egy probléma van vele, hogy sakkozni is kell. Azóta ez szállóigévé vált. Idén a Vasasból Felméry Máté 6,5 ponttal a 4-5. helyen végzett, jómagam pedig a 7-17. pozíciót szereztem meg . Tavaly ugyanígy sikerült számomra: elmondhatom, hogy azóta semmit sem tanultam, viszont semmit sem felejtettem.

Merre járt még a nyár folyamán?

Sajnos csak három versenyen tudok részt venni ilyenkor, amikor szünetel a csapatbajnokság. Például a 42. Agria Kupán, Egerben, ez volt a negyvenegyedik, amin részt vettem. Egyáltalán nem ment rosszul, függetlenül attól, hogy nyolc értékszámot otthagytam. Emellett elindultam a hatvan felettiek viadalán, a Magyar Szenior Bajnokságon is, amit Ajkán rendeztek, onnan viszont 20 értékszám többlettel távoztam.

- Nem megy a játék a szakosztályi szervezőmunka rovására?

A házi feladataink elsőbbséget élveznek, kemény feltételeknek kell megfelelnünk a Sakk Szövetség pályázatain, ezzel sok munka van, de önkormányzati pályázatokon is próbálunk némi támogatást szerezni a szakosztálynak. Népszerűsítjük a sportágat iskolákban és óvodákban is, Horváth Júlia vezérletével pedig két ifjúsági háziversenyt is rendeztünk Pasaréten.

- Sose fárad el?

Néha talán sikerül, de sosem adom fel. Egyelőre még nem érzem magam annyinak, amennyi vagyok, pedig olykor jó lenne lazítani. Erőt ad azért, hogy idén ünnepeltük a szakosztály 90. születésnapját, amely kapcsán Markovits elnök úr újra bebizonyította, hogy megkülönböztetett figyelemmel viszonyul a sakksportághoz. Talán nem szerénytelenség, ha zárásként elmondom, hogy ebből a kilencvenből kereken hatvanat én is itt töltöttem. Külön-külön is büszke vagyok minden vasasos esztendőre.

Káposztás Miklós 75 éves!

Káposztás Miklós 75 éves! Elismerésre- és tiszteletreméltó születésnapi évfordulót ünnepelt a múlt héten sakk szakosztályunk igazgatója, a Vasas SC életműdíjasa, örökös tagja és aranygyűrűse.

2014.04.07. Sakk Káposztás Miklós 75 éves!

2014.04.07. Sakk Káposztás Miklós 75 éves! Elismerésre- és tiszteletreméltó születésnapi évfordulót ünnepelt a múlt héten sakk szakosztályunk igazgatója, a Vasas SC életműdíjasa, örökös tagja és aranygyűrűse.

Azt gondolom kemény ellenfele tudok lenni még bárkinek, igaz néha kedvem lenne „kimenekülni” a nehéz szituációkból. Szeretek versenyezni, a nyári egyéni viadalok még mindig inspirálnak, no meg persze az, hogy ez a kis közösség – a Vasas sakk szakosztálya – még sokáig tovább működjön. Erre pedig – hála a klubvezetésnek – mostanság jók az esélyek. Én pedig szeretném még nagyon sokáig emelgetni a bábukat.

vasassc.hu

Read previous post:
50 years ago this month – Wijk aan Zee Hoogovens 1968

A Corus sakktorna a világ egyik legtekintélyesebb rendszeres sakkversenye. Évente kerül rá sor a hollandiai Wijk aan Zee-ben, általában januárban....

Top of the line: Chess machine using AI goes for opponent’s throat

Top of the line: Chess machine using AI goes for opponent’s throat When IBM supercomputer Deep Blue defeated the then...

Vishwanathan Anand interested to be part of India team for chess Olympiad

Vishwanathan Anand interested to be part of India team for chess Olympiad Six-time world champion Viswanathan Anand expressed interest to...

Sakkot ígértünk 2018 ra -jönni fog. Hamarosan feltöltjük a repertoárt

KCF Young Stars program goes global

    Want to be the next "young star"? This story is from kasparovchessfoundation.org and is republished with permission. The Kasparov...

Close