A norvég sarki fény fog e ragyogni vagy Fischer szelleme Londonban ?

A norvég sarki fény fog e ragyogni vagy Fischer szelleme Londonban ?

Carlsen negyedszer vagy Carauna először. Ki lessz a sakkvilágbajnok ?

 Carlsen-Caruana World Chess Championship, London 2018-11-09 – 11-27

Mi már ott vagyunk, és ti jösztök ? És még ott leszünk másképp is

Round 1 Friday November 9

[wpdevart_countdown text_for_day=”Days” text_for_hour=”Hours” text_for_minut=”Minutes” text_for_second=”Seconds” countdown_end_type=”date” end_date=”09-11-2018 15:00″ start_time=”1515675308″ end_time=”0,1,1″ action_end_time=”hide” content_position=”center” top_ditance=”10″ bottom_distance=”10″ ][/wpdevart_countdown]

Londonban november 9. és 28. között rendezik meg a címvédő norvég Magnus Carlsen és kihívója, az amerikai Fabiano Caruana 12 játszmás világbajnoki döntőjét. November 8-án tartják meg az ünnepélyes megnyitót, majd a sorsolást. Majd kezdetét veszi az évszázad sakkvb döntője amiben persze megoszlanak a vélemények,de több érv is felsorolható emelett. Sokan tekintették az évszázad háborújának és nevezték is sokszor az évszázad meccseként elhíresült 1972-es Fischer–Szpasszkij világbajnoki döntőt. Hiszen a legendás mérkőzés a a hidegháború közepén különösen nagy visszhangot keltett. És persze nagy fricskát kapott az egyébként méltán nagy hírü orosz sakk.Jött egy, a chicagóban született, de Brooklynban felnövő – és kutatások szerint valójában félig magyar sakkfenomén, aki szó szerint lemosta a tábláról az orosz Borisz Szpasszkijt.És barátaim milyen kicsi is a világ, mert mi magyarok szinte mindenhol ott vagyunk vagy voltunk.Tudnillik Caraunának egyidőben a mi Benkő Pál nagymesterünk is segített !

Fischscher győzött 12½–8½ arányban, ezzel ő lett a sakkozás 11. világbajnoka, és megszakította a szovjet sakkozók negyedszázados hegemóniáját. Wilhelm Steinitz után ő a második amerikai állampolgár, de egyben ő az első amerikai születésű sakkozó, aki elnyerte ezt a címet.

Fischer óta most, az ölasz születésü, de amarikai állmpolgár Fabiano Carauna személyében megcsillantak a nem is reménytelen amerikai álmok.

De miben tekinthetjük a mostani Carlsen vs Carauna meccset az az évszázad másik nagy mérkőzésének. Bár jómagam nem szeretem ,ha csak egy sakkvb döntő a sakk premierje.Hiszen minden kornak voltak a nagy sakk ászai.Abban a tekintetben joggal vehetjük a mostani döntőt az évszazad másik nagy meccsének, ha figyelembe vesszük ezt.

Hol végződik a sakkban az emberi teljesítő képesség hataára az immár napjaink computer tunningal megspékelt sakkjában. Hiszen olyan legális kábítószert egy sportág sem kapott mint a sakk-a sakk elemző progik lévén. És most szinte biztos, hogy egyfajta fordulatot vesz a sakk, mert a két szupersztár sakkozó sakkpremierjében akad egy másik kérdés is.Bárki is nyer, Vajon ki tud e világ legjobja maradni és meddíg. Még akkor is releváns ez a kérdés, ha mondjuk két ifjabb sakk titán játszana most.Miközben szuperversenyek futnak minden évben, hiszen régen ennyi vereny nem létezett.Ennyi open sem, ahol, de szinte mindenhol borul a papírforma.Igen, az átkozott sakk komputerek belenyultak az emberi agy gondolkodás szabadságába.

A sakk rajongók már egyre kíváncsiabban várják , hogy vajon ki lesz a sakkozás régi vagy új világbajnoka. Miközben már 2016 óta ismét Fischer szelleme lengi be Amerikát.

Mint az korábbról már ismert, 2016 Március 9-28 között rendezték meg a Kihívók Versenyét Berlin ben, ahol végül is Fabiano Caruana nyert meg.A nyolc résztvevős, kétfordulós verenyen az amerikai sakkozó nyert meg,öt győzelemmel, nyolc remivel és egy vereséggel lett első. Így tehát hamarosan Londonban ő vívhat 12 játszmás páros mérkőzést a címvédő Magnus Carlsennel a világbajnoki címért.Magnus, aki immár háromszoros világajnok, a Fischer random sakkal meg már ugye négy ! Már 18 évesen belépett a 2800-asok klubjába!

A norvég világbajnok eddigi pályafutása alatt harminc szuperversenyen végzett egyedül, vagy holtversenyben az első helyen!

De túl a számokon és statisztikákon egy dolog a napnál is világosabb.

Magnus olyan sakktörténelmet írt,úgy lépett be a modern kor sakkjába,mondhatni utolsó emberi SAKK mohikánként,amit szinte kizárt,hogy földi halandó meg tud ismételnia a jövőben.

Nyilván nem várható el tőle sem, hogy mondjuk mint Emanuel Lasker, aki 27 éven keresztül őrizte (1894 – 1921) között volt a sakk világbajnoka. Senki nem tudta ilyen hosszú ideig megtartani rajta kívül ezt a címet.

A norvég zseni feltűnése óta olyan iramot vettek a sakk elemző programok,hogy sokan hozzá izmosodtak a mai sakk gladiátorok, a mondhatni őrült hajszához. Vagy mondjuk a nyitásokban már nem az ember teszi a lépéseket, hanem a gépi kotta.

Ahogy mondani szokás,némiképp kiegyenlítődtek az erőviszonyok a világ top sakkjában is.Olykor persze némiképp átrendeződnek. Csak egy hajszál maradt, ahol egyik nap a sakkozók ünnepelt sztárok,másnap már akár vesztesek is.Mégis létezik egy külömbség, ami elválasztja a sikert a kudarctól.Miközben persze folyamatos sikert várnak el sokan a mai sakkban. Egy kizárólagos nyertest keres a sakkvilág is,ahol valaki mindent visz.Pedig ebben a sakktörtenetben is, ami egyre dominánsabb lessz a gépi sakk miatt főleg. Jobb,ha futamgyőzteseket keresünk, mintsem verhetelen sakkozókat.Jómagam úgy vélem,hogy ezen a vébén is olyan emberi kvalitások fognak dönteni, amit bizony a sakk computer se lát.Mindkét sakkkozó napjaink mondhatni két legjobb szupersakkozója,akik mára a virtulis világrangistán is osszernek.Magnus Carlsen 2010 január 1 ota ügy vezeti a FIDE listát ! Hogy közben senki nem tudta megelőzni. Fabi eközben ugyan elhappolt pár szupertorna elsőséget,de meg sem közelíti Magnus szupertoran győzelmeinek számát. A kettőjük egymás elleni mérlege is Carlsen javára billen, Ezek ellenére sem tekinthetjük Caraunát esélytelennek ! ÉS személyszerint nekem az a véleményem, hogy Magnusnak sikerül e idegileg rendezni a sorokat.Hiszen azért ne feledjük, hogy a Magnusi szint és egyáltalan a top sakk egyik legnagyobb kérdése, hogy a sakkozók mennyire fáradnak el a mai kegyetlen pörgős sakkban. Vajon, Magnusnak mennyi tartalékai vannak. Hiszen számára a tét óriási ! Hihetelen amit mondok,de Magnus abból is vizsgázik. hogy mire és meddíg elég egy sakkzseni, egy ember meddíg képes ilyen szinten játszani.Az ember vizsgázik barátaim ! Egyfakta méce az,ahol a gépek harcában is vizsgázik,mi emberek helyett. Mert bár Magnust gyakran nevezték egy új kor gépi sakk termékének, nos azok akkor semmit se látnak a sakkból. Az uolsó emberi sakk mohikán, nagyon szorítok neki.

Lessz e amerikai álom ? És vajon Fischer szelleme kibüjhat e Carauna személyében, aki amarikai.Vagy a norvég sarki fény megint villani fog e ? Vajon,lessz e születésnapi buli,dupla unnep. hiszen anno Magnus épp a 2016 os New York-i párosmérkőzés rapidjátszmáiban amikor 3-1-re legyőzte kihívóját, az orosz Szergej Karjakint.Nos, épp egybeesett Magnus szülinapjával is. Ahol bizony a sokak számára uncsi remis partik mögott nem csak taktikai harc volt, hanem óriási emberi feszültségek is.Hiszen pl.a 2016-os világbajnokságön, a partik utólagos elemzésekor az okosok, a gépi sakk okosok is rájöttek, hogy bizony voltak ziccerek ! Sót, olyan is, amikor Magnus már majdnem osszeomlott,hiszen a 8. játszma után a világbajnok a sajtótájékoztatón sem volt képes megjelenni. Vagy Carlsen kezéből háromszor is kisiklott a győzelem.

Vagy talán tudják e sokan azt,hogy a Karjakin Team elkotyantotta magát már a döntő előtt.Hiszen a taktika a Karjakin remikkkel arra ment,hogy Carlsen majd csak kockáztatni fog. Ezt érdekes módon elfelejtette a média leközölni.Majd Karjakin bevallotta a meccs végén, hogy teljesen felkészületlen volt a rapid játszmákra.

Mindenesetre akkor a rájátszás négy játszmában Carlsen bebizonyította, hogy nem véletlenül ő a rapid világbajnok. A tiebreak partikban Karjakin többször időzavarba került. Az eredmény 3:1 lett és így a sakk korona visszakerül Norvégiába. És persze Magnus vitte a kasszát is.Az 1 millió eurós (311 millió forintos) összdíjából Carlsen 550 ezer (171 millió forintot), míg Karjakin 450 ezer eurót (140 millió forint) kapott. Most sem piskóta a gázsi,1,000,000 (one million) euros, ahogyan korábban. De ez csak aprópénznek számít más sportokhoz képest !

Mindenesetre teljesült a sakkrajongók alma,hiszen lessz álomdöntö.És persze sokan joggal remélik,hogy ez már nem lessz uncsi remi show.Mindkét sakkozó esélyes lehet objektíve szerintem.De szabadjon megjegyeznem valami érdekeset, miközben vannak, akik már Caraunát előre boritékolják.És persze sokan Magnust.Nos barátaim,nem ismerjük még a norvég zseni rejtett erőtartalékait,ami mindent magába foglal. A zsenialitását, olykor emberi idegi feszkó hibáit.

Ne legyenek senkinek kétségei.Ha Magnus rendezni tudja a sorokat, a norvég sarki fény beragyogja megint a sakkvilágot. Vagy Fischer szelleme ? Fabinak már sikerült párszor extrém koröket futnia szuperversenyeken.És nyilván statiSztikák, versenyek soraival lehetne vitázni, esélyt latolgatni. Minek ? Ez egy nagy ünnep barátaim.A mienk sakkozóké. És persze a kíváncsískodóké is.C vagy C nyer e. Carlsen vagy Carauna Hát meglátjuk.

hunonchess.com