A póker miatt van bajban a spanyol sakk nagymester

A póker miatt van bajban a spanyol sakk nagymester

 

Hiába zárta néhány ezer dollár veszteséggel rövid pókerkarrierjét a világranglista 32. helyén álló spanyol sakkozó, Francisco Vallejo Pons, az adóhatóság közel félmillió eurót követel tőle.

Francisco Vallejo Pons spanyol sakk nagymester, a 32. helyet foglalja el a FIDE világranglistáján - ezzel közvetlenül Rapport Richárd előtt áll. Ő a legelőkelőbb helyen rangsorolt spanyol sakkozó. 16 évesen szerezte meg a nagymesteri címet, 2000-ben ifjúsági világbajnok volt. Vallejo Pons a sakk mellett online pókerezett is egy rövid ideig. "Kipróbáltam, mint mindenki más, elolvastam néhány könyvet hozzá, de egyáltalán nem vagyok szerencsejátékos típus. Úgy érzem, képes lettem volna hosszútávon nyerni a játékban, de egyszerűen nem tudott úgy lekötni, mint a sakk" - nyilatkozta az El Mundo munkatársának, David Lladának.

Francisco Vallejo Pons

Vallejo Pons 2011-ben játszott, és kisebb veszteséggel zárta az évet, majd teljesen abbahagyta a játékot. A spanyol adóhatóság most mégis közel €500.000-t igyekszik bevasalni rajta 2011-es nyereményei után. "Néhány ezer dollár mínuszban abbahagytam a játékot. Aztán 2016-ban kaptam egy levelet a spanyol adóhatóságtól, hat számjegyű összeget követeltek tőlem! Több mint félmillió eurót, mert pókereztem, hiába vesztettem. Egy rossz viccnek tűnt az egész , de nem volt vicc. Ez volt az a pillanat, amikor elindul a lejtőn a hógolyó, ami aztán hatalmas lavinaként maga alá temetett" - mondta. A korábbi online szerencsejátékra vonatkozó spanyol törvény minden nyereményt adókötelesnek tekintett - 47%-ot kellett adózni -, a veszteségeket viszont nem vette figyelembe. Tehát ha valaki megnyert akár csak egy potot is, ezután adóznia kellett, akkor is, ha a következő leosztásban elvesztette a pénzt. A törvényt 2012-ben módosították, már nincs érvényben ez az adózás, csak hát Vallejo Pons a módosítás előtt játszott, így nyereményére még ez a korábbi törvény vonatkozik. Az adóhatóság a tartozás miatt lefoglalta Vallejo Pons közel teljes megtakarítását, de a sakk karrierjén is érződik az ügy hatása. "Folyamatosan ügyvédekhez járok, az adóhatósággal tárgyalok, emiatt egyre több tornát kell lemondanom. De az idegeim is kikészültek már, a válogatott meghívását nemrégiben inkább visszautasítottam, mert érzem, hogy összeroppannék, ha még egy verseny nyomását is viselnem kéne most. Ha egynél több meccset kellene játszanom, szerintem szó szerint sírva fakadnék." Vallejo Pons és ügyvédei bíznak abban, hogy az adóhatóság végül belátó lesz, és sikerül megegyezniük mindenki számára elfogadható módon.
INFO:pokernews.com
Read previous post:
Chess Grandmaster Francisco Vallejo Pons Haunted by Online Poker Tax Dispute

Chess Grandmaster Francisco Vallejo Pons Haunted by Online Poker Tax Dispute   Chess Grandmaster Francisco Vallejo Pons is the victim...

ORSZÁGOS EGYÉNI DIÁK SAKKOLIMPIAI BAJNOKSÁG „AMATŐR” KATEGÓRIA Miskolc, 2018. március 28-30.

1 Egyéni Diákolimpia 6 kcs. Fiú 2 Egyéni Diákolimpia 5 kcs. Fiú 3 Egyéni Diákolimpia 4 kcs. Fiú 4 Egyéni...

GRENKE Chess Open 2018 (LIVE Games and Results-PGN)

[Event "3rd GRENKE Chess Open 2018"] [Site "Karlsruhe"] [Date "2018.03.29"] [Round "1"] [White "Rapport, Richard"] [Black "Krauseneck, Peter"] [Result "1-0"]...

GRENKE Chess Classic 2018 (LIVE Games and Results-PGN)

GRENKE Chess Classic 2018 (Karlsruhe GER) Sat 31st Mar 2018 - Mon 9th Apr 2018 - Official Site - Results...

Croatian Chess Player Ivan Saric New European Champion

  19th European Individual Championship 2018 (Batumi GEO) Fri 16th Mar 2018 - Thu 29th Mar 2018 - Official Site...

Close