A Pulitzer Emlék Sakkversenyt egy orosházi versenyzö, a 14 éves Leszkó Bence nyerte meg

A Pulitzer Emlék Sakkversenyt egy orosházi versenyzö, a 14 éves Leszkó Bence nyerte meg

A Pulitzer Emlék Sakkversenyt egy orosházi versenyző, a 14 éves Leszkó Bence nyerte meg, ám a díj így is házon belül maradt, ugyanis a fiatal a Makói SVSE színeiben játszik.

 

leszko-bence

A győztes Leszkó Bence 6 éves kora óta sakkozik.

 

Pulitzer emléknap: Portisch Lajos sakkozott a makóiakkal

sakk-borito-1170x780

A város egyik leghíresebb szülötte, Pulitzer József nem csak kiváló újságíró, de a sakk tudásáról is ismert volt. Ez az oka annak, hogy a Makói SVSE sakkversenye is helyet kapott az emléknapok programjában.

Az egyesület már több mint száz éves múltra tekint vissza, jelenleg is több mint 200 taggal rendelkezik. A hazai sakk élvonalban gyakorlatilag 16 éve egyeduralkodó Kelet-Magyarországon, ezt a sorozatot csak Miskolcnak sikerült megtörnie idén – tudtuk meg az egyesület elnökétől. A versenyre ezúttal egy igazi legendát is sikerült Makóra csábítani.

Portisch Lajos egy ikon, aki egy kicsit is otthon van a magyar sakkban, ismeri a nevét. Elképesztő nagy tudása és tapasztalata van, ha csak az olimpiákat nézzük, azokon 68 százalékos eredményt ért el. Ezzel a világ élvonalába tartozik, ezért is nagyon örülünk neki, hogy újra eljött Makóra – mondta Joó János.

A nemzet sportolója egy rövid, közös beszélgetés után természetesen beállt sakkozni is. Mint megtudtuk tőle, mindig is a nagy, nemzetközi stratégák közé akart tartozni, ám a sportág szerinte az óta rengeteget változott, és nem biztos, hogy előnyére.

– Régen igazán lovagias játék volt a sakk, mindenki művésznek érezte magát egy kicsit, jobban próbáltuk a szépséget előtérbe helyezni. Szerintem a komputerek világa nincs előnyére a sportágnak, a minőség is romlott, mert felgyorsult a játék. Én a mostani tehetségeknek is azt javaslom, hogy felejtsék el a számítógépeket, és ne egyes megnyitási változatokat magoljanak be, hanem a lépések értelmét, és lehetséges következményeit figyeljék – mondja a sakknagymester.

Portisch Lajos hozzátette: tehetségek a világon mindenhol vannak, a kérdés az, hogy a fiatalokban mennyi erő van. Szerinte régen sokkal nagyobb különbség volt Budapest és vidék között a sakkban is, akkor nehezebb volt vidékről az élvonalba kerülni.

Portisch Nagymesterrel sakkozhattak a makóiak

Read previous post:
Kirsansmiles_3251815b
Chess at the Olympics?

  Chess and Bridge are among 26 sports that have applied for inclusion in the 2020 Olympic Games in Tokyo....

37254
A talk with Anastasiya Karlovich

Anastasiya Karlovich has been a Women Grandmaster since 2003. She earned a gold medal playing first board with the Ukrainian...

20110523anatolijk9
Senki nem nyert annyi sakktornán, mint Karpov

Senki nem nyert annyi sakktornán, mint Karpov A sakkozás tizenkettedik világbajnoka, Anatolij Karpov hétfőn ünnepelte 60. születésnapját. Ősi riválisával, Garri Kaszparovval...

hqdefault
Sakk-szimultán versenyre hívta ki Mirza Solyom profi játékos a helyieket Kisorosziban

Sakk-szimultán versenyre hívta ki Mirza Solyom profi játékos a helyieket Kisorosziban Hat helybéli kihívója akadt Mirza Solyom sakkozónak, aki lakóhelyén,...

hungary-300x293-1-300x293
Hungarian Chess League, Round 9.2017-04-09

Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Össz. 1 Aquaprofit-NTSK I. 6.5 7.5 10 8.5 10...

Close