A Pulitzer Emlék Sakkversenyt egy orosházi versenyzö, a 14 éves Leszkó Bence nyerte meg

A Pulitzer Emlék Sakkversenyt egy orosházi versenyzö, a 14 éves Leszkó Bence nyerte meg

A Pulitzer Emlék Sakkversenyt egy orosházi versenyző, a 14 éves Leszkó Bence nyerte meg, ám a díj így is házon belül maradt, ugyanis a fiatal a Makói SVSE színeiben játszik.

 

leszko-bence

A győztes Leszkó Bence 6 éves kora óta sakkozik.

 

Pulitzer emléknap: Portisch Lajos sakkozott a makóiakkal

sakk-borito-1170x780

A város egyik leghíresebb szülötte, Pulitzer József nem csak kiváló újságíró, de a sakk tudásáról is ismert volt. Ez az oka annak, hogy a Makói SVSE sakkversenye is helyet kapott az emléknapok programjában.

Az egyesület már több mint száz éves múltra tekint vissza, jelenleg is több mint 200 taggal rendelkezik. A hazai sakk élvonalban gyakorlatilag 16 éve egyeduralkodó Kelet-Magyarországon, ezt a sorozatot csak Miskolcnak sikerült megtörnie idén – tudtuk meg az egyesület elnökétől. A versenyre ezúttal egy igazi legendát is sikerült Makóra csábítani.

Portisch Lajos egy ikon, aki egy kicsit is otthon van a magyar sakkban, ismeri a nevét. Elképesztő nagy tudása és tapasztalata van, ha csak az olimpiákat nézzük, azokon 68 százalékos eredményt ért el. Ezzel a világ élvonalába tartozik, ezért is nagyon örülünk neki, hogy újra eljött Makóra – mondta Joó János.

A nemzet sportolója egy rövid, közös beszélgetés után természetesen beállt sakkozni is. Mint megtudtuk tőle, mindig is a nagy, nemzetközi stratégák közé akart tartozni, ám a sportág szerinte az óta rengeteget változott, és nem biztos, hogy előnyére.

– Régen igazán lovagias játék volt a sakk, mindenki művésznek érezte magát egy kicsit, jobban próbáltuk a szépséget előtérbe helyezni. Szerintem a komputerek világa nincs előnyére a sportágnak, a minőség is romlott, mert felgyorsult a játék. Én a mostani tehetségeknek is azt javaslom, hogy felejtsék el a számítógépeket, és ne egyes megnyitási változatokat magoljanak be, hanem a lépések értelmét, és lehetséges következményeit figyeljék – mondja a sakknagymester.

Portisch Lajos hozzátette: tehetségek a világon mindenhol vannak, a kérdés az, hogy a fiatalokban mennyi erő van. Szerinte régen sokkal nagyobb különbség volt Budapest és vidék között a sakkban is, akkor nehezebb volt vidékről az élvonalba kerülni.

Portisch Nagymesterrel sakkozhattak a makóiak

Read previous post:
hqdefault
Sakk-szimultán versenyre hívta ki Mirza Solyom profi játékos a helyieket Kisorosziban

Sakk-szimultán versenyre hívta ki Mirza Solyom profi játékos a helyieket Kisorosziban Hat helybéli kihívója akadt Mirza Solyom sakkozónak, aki lakóhelyén,...

hungary-300x293-1-300x293
Hungarian Chess League, Round 9.2017-04-09

Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Össz. 1 Aquaprofit-NTSK I. 6.5 7.5 10 8.5 10...

phpuwYkDQ
Foisor Wins U.S. Women’s While So, Onischuk Head To Playoff

On her ninth attempt, it was mate in nine. WGM Sabina Foisor's elegant winning combination continues the legacy of a legend. Less...

28adece8ed7ee3d42bfdd1cd7892b245_audio
Portisch Nagymesterrel sakkozhattak a makóiak

 PortischNagymesterrel sakkozhattak a makóiak   Portisch Lajos nemzetközi nagymesterrel szimultán is játszhattak azok, akik szombaton részt vettek a Pulitzer sakkversenyen....

hungary-300x293-1-300x293-300x293-1
Hungarian Chess League, Round 8.2017. április 08

A vasárnapi utolsó forduló párosítása: Aquaprofit-NTSK – DVTK Duocor-Makói SVSE – HVSE-Infraplan Aquaréna Kőbánya SC – ASE Paks Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp...

Close