A sakk szellemileg karban tart és szórakoztat

A sakk szellemileg karban tart és szórakoztat

Az élettel szemben a sakknak megvan az az előnye, hogy ha nem sikerül az első
játék, akkor még újra lehet kezdeni – fogalmazott találóan dr. Bakonyi Árpád, a
MAL Zrt. egykori vezérigazgatója és a verseny fővédnöke a tizenegyedszerre
megrendezett újévi MAL sakk kupa megnyitóján, amelyen több mint százan indultak
egyéniben vagy csapatban a megyéből.

  A két napos programon bebizonyosodott, hogy a verseny sava-borsát adó sakk-partik mellett a sportbarátságok ápolására is volt igény főleg, hogy a többség már régi ismerősként köszöntötte egymást. Míg a mérkőzések ünnepélyes kézfogást követően, nagy koncentráció mellett, teljes csendben folytak, addig a büfében és a partik közti szünetekben a közös játszmák, vagy régi élmények felidézésére is volt mód oldott hangulatban. Az agymunka és az asztalokra kerülő díjak látványa minden versenyzőre üdítően hatott, sokan már a kupa elején kiszemelték minek örülnének igazán. Hardicsay Péter nemzetközi sakkmester nem bízta a véletlenre az egyik gyümölcskosár megszerzését, ugyanis a verseny legjobb senior játékosa lett.

Megtelt az aula és a kiállító terem is a vmk-ban, annyi sakkozó érkezett a kupára Dr. Perkovits Gézától, a megyei sakkszövetség elnökétől megtudtuk, hogy a versenyen évről évre egyre népesebb tábor gyűlik össze fiataloktól az idősekig, ami jelzi a rendezvény rangját és a sakk népszerűségét a régióban. Pont ezért a szervezők Czingler Sándor versenybíróval az élen minden résztvevőt oklevéllel jutalmaztak. Díjazták a legfiatalabb és a legidősebb sakkozót, a legtöbb játékossal érkező egyesületet, a legjobb ajkai játékost, valamint a legjobb női és senior versenyzőt is.

A verseny legidősebbje ezúttal a 83 esztendős Szabó Vilmos volt, aki az Ajka Városi ASSE színeiben indult a mezőnyben. A szépkorú férfi lapunkkal megosztotta, hogy számára a sakk szenvedély.

– Iskolás koromban az egyik barátomtól tanultam meg sakkozni, de akkoriban még csak alkalmanként játszottam, amolyan hobbiként. Harminchat évesen kezdtem el versenyszerűen foglalkozni a sportággal, ami mára szenvedéllyé erősödött. Az ASSE csapatát erősítem, az évek alatt végigjátszottam az egész ranglistát, így eljutottam az első táblára, több sikerem is van. Legutóbb az LSS kupát nyertem meg, de bízom benne, hogy idén még világbajnok is lehetek. A feleségem tavaly elhunyt, most egyedül vagyok, így még többet sakkozom. A játék szinten tart szellemileg. Szívesen játszom mindenkivel, aki felkér egy partira – részletezte a versenyző, aki a sakk mellett gyakran gyaloglással és gombázással tölti az idejét.

Szabó Vilmos volt a mezőny legidősebb tagja (Fotó: Szántó)

A legkiválóbbakat éremmel, kupával, ajándéktárgyakkal és pénzzel ismerték el. A díjakat Utassy István, Ajka Város Önkormányzatának Művelődési, Oktatási és Sportbizottságának elnöke és Mihályfi Gábor, a Bányász SK Ajka szakosztályvezetője adta át a benépesült aulában a második játéknap végén. Dr. Bakonyi Árpád a verseny fővédnöke zárásként kiemelte, hogy a 2019-es naptárba mindenki jó előre beírhassa, akkor is lesz sakk kupa.

Eredmények: (legjobb 3 helyezett), I. korcsoport (2009 után születettek): 1. Tóth Barnabás 7 pont, 2. Kis Letti 6, 3. Halmavánszki Márton II. korcsoport (2007/08): 1. Kolimár Kristóf Pál 6.5 pont, 2. Kasnya Péter 5.5, 3. László Antal Máté 5. III. korcsoport (2005/06): 1. Kun Bálint 6.5 pont, 2. Szőke Kristóf 6.5 pont, 3. Németh Áron 5. IV. korcsoport (2003/04): 1. Mátyás Donát 5 pont, 2. Kaufmann Bertalan 5, 3. Somogyi Barbara 4.5 Csapatok „A” csoport: 1: Tapolca I. 2. Tapolca II. 3. ASSE „A”. Csapat „B” csoport: 1. Balatonfüred SC 21.5 pont, 2. Ajka „A” 21, 3. Tapolca Városi SE „A” 20.5, 4. Tapolca Városi SE Vadmacskák 16 5. Tapolca Városi SE „B” 15 6. Péti Munkás Testedzők Egyesülete 14.5. ajkaiszo

Read previous post:
Best of 2017 poll results ‘+’ Games Download cbase

Best of 2017 poll results – The results are in! Find out how ChessBase readers rated our nominations for Player...

Tata Steel Chess 2018 LIVE INFO RESULTS GAMES PGN

80th Tata Steel 2018 (Wijk aan Zee NED) Fri 12th Jan 2018 - Sun 28th Jan 2018 80th Tata Steel...

Demeter Doriná 2017 december 1-töl U12 Világranglista 2.hely! Európai ranglista 1.hely! World rank 2. ! Europe rank 1. !

2017 december 1-től U12 Világranglista 2.hely! Európai ranglista 1.hely! World rank 2. ! Europe rank 1. !     A...

Norwegian chess legend Simen Agdestein (50), who just won both the Open Norwegian Rapid & Blitz Championship, his 3rd speed chess title in a row!

[Event "Det ĺpne NM i hurtigsjakk 2018"] [Site "Scandic Ambassadeur, Drammen"] [Date "2018.01.06"] [Round "1"] [White "Hammer, Jon Ludvig"] [Black...

Slovakia Extraliga 2018 2018-01-06 – 2018-01-09 Magyarokkal

Round 8 Date 2018.01.07 [Event "SVK Extraliga 2017-18"] [Site "Slovakia"] [Date "2018.01.07"] [Round "8"] [White "Navara, David"] [Black "Miton, Kamil"]...

Close