Ami összeköthetne minket embereket és sakkozókat, az fontosabb lehetne, de az meg kit érdekel.

Ami összeköthetne minket embereket és sakkozókat, az fontosabb lehetne, de az meg kit érdekel.

A sakk összeköt minket. Jah bocs, a pénz,egyeseket. Kivételek persze akadnak,de az nem gyakori madár.

Napjainkban az életeben és persze a sakkban is a pénz talán még a szexualitásnál is kényesebb kérdésnek számít. Hogyan kellene emberként a pénzhez hozzáállnunk? Összeegyeztethető-e mondjuk a kereszténységben Jézus követése és a gazdagság? Vagy mindjuk akik nem hívők és nem a keresztény kultúrában érzik otthon magukat, mert ilyenek is vannak.

Én azt gondolom Barátaim, hogy határ a hívő és a nem hívő között bennünk húzódik,legalábbis sokakban kéne.

Aki ismeri az életet, s nem olyan vidéken lakik és él, amelyet talán középkoriasnak lehetne nevezni, az már eleve tudja, micsoda homályos, bonyolult és emberpróbáló világban elünk. A sakkban is. Muszáj-e adakozni? Ha igen, akkor mennyit, és főleg kinek? Miért mondta azt Jézus, hogy „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” (Mt 19,24)? Bármennyire is tabunak számítanak, ezek nagyon fontos kérdések, amelyek megválaszolása igen komoly változásokat hozhatna a világba!De még akkor is, a határ a hívő és a nem hívő között bennünk húzódik,legalábbis sokaban kéne hogy, ez meglegyen.

Gyakran érte már portálunkat az vád, hogy néha krtizálunk és ez egyfajta pesszimista képet fest a magyar sakkról és persze rólam is.Roszul se érzem magam, nincs is okom rá !Volt már olyan isten marhája sakkozó is,aki miután kritikát mondtunk, az illlető kissé megkérdőjelezte az elme és hangulat állapotunkat. Persze ki ne tudná, hogy egyesek még a sakkban is úgy állnak sorba mint mondjuk egy brandkoncerten. Az élet brandkoncertjének szoktam nevezni.Egyfelől meg is vetem némelyiket, de van, hogy némelyiket sajnálom is.Hogy Adyt idézzem:Mi urunk a Pénz ! Na de ennyire ?Némelyeknél az életben, hát még a sakkban is.Egy idő után tönkre mennek barátságok is, mert mondjuk ugye a pénz kényszere. Egyszóval valahova, valamelyik sorba be kell állni.Jómagam sose voltam az a tolakodós ember színésznek se jelentkeztem,mert ha valami szar, azt én mosolyogva nemigen tudnám prezentálni.Pedig a világot és ezen belül a magyar sakkot sem én alakítom, hanem más.Maga az élet.Bátran mondhatom, hogy hogy már rutinból vágom az élet dolgait.Még gépi sakk kotta se kell nekem a sakkban.Ahogyan az életben sem, hiszen nem mai gyerek vagyok és mondhatni sokat láttam sok embert megismertem.Akkor is, amikor operátorként dolgoztam egy elég nagy portálon,ahol naponta több száz ember modorát ismertem meg.Rutinból ment a kick, meg a bannolás.És persze az élet is kiváló iskola volt. Node hol is tartottam.

Ahogyan a nyugati kultúrában folyamatosan fogynak a keresztények, egyre üresebbek a templomok. Bár Afrikában és Ázsiában hatalmas ébredések vannak, a világ sok helyén még sosem hallottak Jézusról.De még akkor is, a határ a hívő és a nem hívő között bennünk húzódik,legalábbis sokaban kéne hogy, ez meglegyen.Nem csak az adni akarás képesége,hanem a kapni tudás öröme is.Felsorolhatatlan dolgok még,amik egyfajta vagy másfajta értékrend felé terelgetnek embereket. Mert élni “muszály, ahogy szoktuk mondani.

Valószínűleg nem volna túl hiteles ez az írás,a hitvallásom, ha én magam nem így élném az életemet.Aki ismer, az tudja rólam, hogy milyen vagyok. Ez számít, a többi nem, meg igen is.A portált se azért hoztam létre, hogy Bill Gates vagyon rekordját megdöntsem.Csak a sakkért, amügy tök anyagi ráfizetéssel. de lényegtelen. Lényegtelen, mert sok ismert és ismeretlen emberre tettem szert.Némelyik barátságára, habár ezek néha fogynak és sokak ismeretlenek, lévén hogy látogatók a világ minden tájáról.

De velem mindig történik valami. És szerncsére jók is.

Úgyhogy had írjam le a saját tapasztalataimat erről a témáról. Már vagy 20 éve támogatok. raszoruló embereket, de nem kell milliókra gondolni, mert ahogy mondottam nem vagyok Bill Gates :-)Néha egy hajléktalanokkal foglalkozó intézménynek, olykor közvetlenül szegény családoknak juttattam el valamiféle helpet.A legkomolyabb lemondást vagy 10 éve nyáron, egy beteg kilány látványa váltotta ki nálam, ráadásul a család is szegény volt akkor.És eldöntöttem, hogy valahogy segítek.Nem ismertelen fogalom számomra a szegénység,hiszen valamikor igy nőttem föl, de el kell ismernem sokan adtak.Igy hát tartozom valahová.Többet ér számomra egy kapott mosoly,mint mondjuk a mai világ szuperhőseinek vagy más emberek mümosolya.

Elkezdtem pénzt gyüjeni, ami a webes munkáimból jott ossze és abból a pénzből jött össze, ami a fix jövedelmem.Aztán, ahogy nőttek a bevételeim, úgy nőtt a kedvem is.Majd elmentünk a családommal egy szegény faluba, ahol ez az összeg egy sokgyermekes család nem kevés kiadásait fedezte. Köztük egy tündéri totálkáros mozgássérült lányét is.Bevallom, hogy először fájt odaadni ennyi pénzt, mégis jó érzéssel töltött el. Nem is csak az, hogy ezzel segíthettem másokon, hanem az is, hogy szabadnak éreztem magam. Ahogyan most is !Szabad voltam arra, hogy igent mondjak egy belső késztetésre kérésére, volt elég bizalmam Benne ahhoz, hogy ne féljek. Pedig nagy az isten állatkertje.

Adni ! Még ha van is, hogy nem kapok vissza semmit. A sakkban. Általában jó szót sem.vagy csak átvert némelyik.Már ismerem ezt a világot amiben sok embert is megismertem. Hát mit nem mondjak. A sakk egyesek szerint összeköt minket,De ebben én nem lennék biztos ! Ahol sajnos vannak olyanok is,akik embernek is hitványok. Sorban áll a világ, mert szaladni kell.És mindenki választ egymsort,barátot,kapcsolatat,érdekekekt bármit. De egyszer mindenki a sor végére ér,és vajon belemer e nézni a tükörbe. Vágy egy közösség tükrébe.De ahogy mondottam volt, azért akadnak normális emberek is.

Nem rég,egy ilyen embert ismertem meg.És amikor szóltam neki telón , hogy hé help kéne manyba exressz. Életembe nem talakoztam vele személyesen.Mond a címet, modta nekem !Nem aprót dobott ! Agyam eldobtam, ilyen létezik ? A sakkban ? Fenét, már megint félre beszélek, az életben létezik.Azóta ez az ismeretelen barát, mert nem ragaszkodott a nevéhez portálunk tiszteletbeli tagja lett. Nem elsősorban az adással, a hogyan adással ! Nem mérlegelt, hogy ugyan már mi a haszon.De a filozofiája sem üres szavak.Cserébe nyert egy barátot.Pedig a ki engem ismer, az tudja rólam, hogy engem nem lehet megvenni.De barátaim egy gesztus olykor sokat tesz.Hát én is gyakorlom.Hol ráfizetéssel a sakkban,ahol ha valiken segítettem, segítettünk, akkor mi voltunk a jók.Ha meg ment a sakk kritika,akkor jött a kitagadás.Mitagadás depis nem lettem 🙂

Persze volt régen olyan is, amikor nagykutyát kértem.Elég nagyot ! Sosem magamnak, henem másoknak, a sakknak. Az se apró volt !Haverom, az utódom a portálon, aki már egyre jobb nálam az informatikában, sakkban még nem annyira :-)Te bmeg! Neked minek adnak ? Se párt tag nem vagy, se semmi, de nem semmi. Te nagyon hülye ! Szoktam volt mondani neki.Igazat mondj mindíg és őszinte légy. A haszon nem millirdos,de ember maradsz.olyan ez is mint a sakk. Valaki vagy lát a táblán vagy nem.Van, aki gépi kottát használ, mások sminkelnek. Ez sajnos olyan jól megy a sakkban is egyeseknek,hogy a Fiatalító beavatkozások az arcon műtét nélkül is kenterbe verik a legjobb plasztikai sebészeket is.

Nem rég kedvenC városomban jártam Debrecenbe, ami a második hazám, hiszen ott szÜlettem.Akarom mondani újjá, amikor másodszor megszülettem.Hát az nagyon rég volt.Szóval, a villamos megállóban egy szerncsétlen fázós hajlektalan állt még ott.Persze sokan óvatosan arrébb álltak.Majd mikor pénzt adtam neki,mondván menjen vegyen kaját és melegedjen, ezt válaszolta.Uram ! A meleget nem a pénz adja, majd kijott a könny a szeméból egy aprócska mosollyal végén.. Annyit sikerült elérnem, hogy a villamoson akik előzőleg ott álltak, nos nem tudom mitöl,de arrébb álltak tőlem a már elindult villamoson is.Namost nem tudom minek,hogy mert a szerncsétlen ember kicsi ápolatlan szagát vettem volna át. Vagy csak a saját szegyenük miatt. Uram ! A meleget nem a pénz adja.Igyhát már rutinból megyek a sokadik karácony előtt is,rengeteg meleg ruhával.

Most egy alapítványba kezdtem, ahol már félmillió hamar összejött és a legrászorultabb gyerek sakkozókat kívánom majd támogatni.