Amit eddig is tudtunk, Carauna nem Fischer,de Carlsen se gép

Már javában zajlik a 2018-as sakk-vb és persze sokan kíváncsiak vagyunk arra, hogy vajon ki lessz az, aki mindent visz! Viszi a kasszát, a győztes a nyereményalap 1 millió euro 60 százalékát, de a vesztes sem megy haza üres zsebbel, hiszen a fennmaradó összeg 40 százalékával vígasztalódhat. Már ha a 12 normál időkontroll partiban eldől a vb cím sorsa. Mert ha nem, akkor a tiebreak , azaz a rájátszás dönt. Ebbben az esetben viszont már érdekes módon a nyereményalap 55-45 százalékra modosul. Jómagam nem tudom mi lehet e fura szabály mögött. Csak érdekességképp mondom, hogy amikor 1992. november 5-én Belgrádban Bobby nyerte az 1972-es sakkvilágbajnoki döntő visszavágójának kikiáltott Bobby Fischer–Borisz Szpasszkij mérkőzést, amelyet akkor az amerikai Fischer 10:5-re nyert meg. Sem előtte, de mind mai napig nem fordult elő, hogy egy sakkmérkőzés díjalapja ötmillió dollár legyen, amelyből a győztes 3.5 milliót kapott.

De abban bizotsak lehetünk, hogy a mostani Londoni sakk vb döntőn, ebben az értékcsokkentett változatban, egyik sakkozót se fogja arra inspirálni arra, hogy mondjuk a sakk egyik legrégebben ismert és dokumentált sakkmegnyitását vegyék elő repertoárból, mint mondjuk a kirlycselt.Bár gép szerint szinte minden játsztható ember ellen,dehát Carlsen se gép és Carauna sem Fischer. Habár néhány amerikai média és Carauna fan, Fischer szellemét véli remélni visszatérni az olasz-amerikai kettős állampolgárságu sakkozó személyében.

46 éve volt utoljára amerikai sakkozó sakkvilágbajnok. Amikor 1972.ben Fischer győzött 12½–8½ arányban az orosz, az akkori világbajnok, Borisz Szpasszkij ellen. Akkor Fischerlett a sakkozás 11. világbajnoka, és megszakította a szovjet sakkozók negyedszázados hegemóniáját. Wilhelm Steinitz után ő a második amerikai állampolgár,[* 2] de egyben ő az első amerikai születésű sakkozó, aki elnyerte ezt a címet.A versenyt Izland fővárosában, Reykjavíkban, a Laugardalshöll arénában vívták 1972. július 11. – augusztus 31. között. Az időszak kétségtelenül két legerősebb sakkjátékosa játszotta.

Érdekessgképp:Hasonló volt a szitu a Kaszparov – Karpov párosmeccsen, akkor is a világ két legjobbja került szembe egymással a VB döntőn.

Reykjavíkban az évszázad mérkőzését vívta a címvédő szovjet Borisz Szpasszkijjal. Sokan a két világrendszer “háborújának” is nevezték.

A Reykjavíkből tudósító Arthur Koestler akkor így jellemezte a feszült küzdelmet:

„Furcsa ennyi idő után újra háborús tudósítónak lenni. A New York Times a döntő után így értékelte az amerikai játékát: Alapjába véve Fischer személyisége az uralkodási vágyon, a megalázni vágyáson és ellenfele agyának irányításán alapszik.”

Itt most Londonban ha nem is két világrendszer ütközik meg, és még csak nem annyira a modern sakk. Itt Carlsennek kell legyőznie onmagát.A valljuk be, nem nyom nélküli top sakk embert próbáló és idegpúsztító hatásait,velejáróját. Hanem mást.Mennyire tud Carlsen felszabultan játszani, az egyébként egész pályafutására jellemző és oly sok sikert hozó sakkozó játékos emberi zsenialitása eddíg szinte mindíg célba jutatták.

Nagyot változott a világ a sakk computerekkel.Olyan legális drogot adtak a sakknak a sakkprogramokkal, ami szinte egy sportban sincs jelen.Ez különösen igaz napjainkra.

Majd jött a Mágus Norvégiából, abból az országból amit eddíg szinte csak a gigantikus fjordok, káprázatos gleccserek hazájaként ismertünk és persze a téli sportok versenyzõirõl.

Majd jott ez a norvég gyerek,aki fricskát adott nem csak az orosz sakknak,de az egész világnak.És már csak, a mára szuper sakkhatalom usát kéne vernie,nevezetesen Caraunát. De mindenképp sakktörténelmet írt a norvég,minden további már extra bónusz. Pedig ez a Magnus gyerek nem Michael Jordan amerikai kosárlabdázó, aki már ugyan visszavonult. És persze Széles körben a világ legsikeresebb kosárlabdázójának tartják, ő volt generációja legjobban szponzorált játékosa, és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy az NBA népszerűsége a 80-as és 90-es években világszerte egyre növekedett. Minden idők egyik legnagyobb hatású sportolója.

Talán nem mondok újat, ha amerikában a kosár, az amerikai futball vagy a zene világában a jazzt, bluest, a Country zenét is csak azok vágják,akik szívják azt a legkört. És erre egy norvég gyerek amióta csak berobbant,olyan fókuszt kapott a sakk, amit nem csak a sikereivel ért el.A sakkot emberileg, az emberi teljesítóképeséggel olyan magas szintre hozta, amire ma sokan GÉPI KOTTÁVAL SE KÉPESEK !

2000 telét írtunk, amikor Simen Agdestein azt mondta Henrik Carlsennek: „A srác 14 éves kora előtt nagymester lesz!” Henrik fia, Magnus Carlsen mindössze 10 éves volt ekkor. A kijelentés önmagában nem meglepő, hiszen akadt már egy pár, később legendássá vált sakkozó, akivel kapcsolatban hasonló kijelentéseket tettek hasonló korban.

Az elmúlt évtizedekben érezhetően egyre több figyelmet jutott ennek a sportágnak.De ebben a történrtben barátaim Magnus legalabb akkora alak,mint az amerikai Jorden. És bár vannak a lelkes rajongók és a szakma szereplői is szorosan követik a világbajnoki döntőket, de jellemzően nem az aktuális bajnokokkal vannak tele a lapok címlapjai.

De most végre látunk valamit, ami tobb mint a szekptikusok legyintése,gépi a sakk meg uncsi.Persze, ebben van igazság Vagy hogy apró előnyökön mennek a nyúzós partik.És persze gyakran vádolják a norvégot azzal is, hogy a moden kor gépi terméke ! Ebben azért én nem lennék bíztos !!! Hiszen ha ez így lenne, akkor ma már legalább 20, 2800 -as sakközankknak kéne lennie s nem cSak átmneteileg.Hiszen ezek a sakkprogik szabadon vásárolhatók, mindenki számára hozzáférhetők.

Ahogyan a mi Rapport Ricsink sem az, NEM GÉPI TERMÉK. Igen, vannak még a mai sakknak is olyan olyan figurái, akik ha megvillanak csodát raknak elénk.Ne legyunk tehát irigyek egy másfajta tudásra, amit ugyan gyakran lehet gépi lexikális tudásnak is nevezni,de a szint nem a gépi kotta adja. De még az ember nyer ember ellen ! És bár egy szűk mozgástér a mai sakk,de a legjobbak még ma is a sakk klasszikus értelmébe vett kavalitásu sakkozók. Ehhez képest a hozzájuk olykor izmosodó gépi kottás sakkozzók leginkább csak egyfajta génmanipulált gépi tucatsakozók.

A varázslatot, a játék szenvedélyét csak azok értik, akik részesei, megszállttjai bárminek is.Bárki is nyer itt, bár szerintem a norvég közelebb áll Fischer szelleméhez,aki nyerni akar.Míg nekem az az érzésem,de ezt sok más kommnetár is megjegyezte,hogy bizony Carauna mintha nem tudna kezdeményezni és nem is nagyon akarna.De meglátjuk.Egy dolog már világosan látszik. Nagyon nagyot kell, kéne hibáznia Carlennek,hogy ezt a meccset elveszítse.És bár nyilatkozta is Magnus,hogy szeretné a korábbi formáját visszanyerni,egy másik dolog is a napnál világosabb. Eddíg még csak gépi kotta sakkal megtuningolt sakkozók voltak képesek megszorítani Magnust, amit persze nyilván mindenki használ.És persze nem kicsinyítem mások emberi értelemben vett sakk klasszisát.Itt én egy Fischer szellemet látok, és az norvég ! Ennek ellenére is ha Carauna nyerne azt gondolom, hogy megérdemelné.Bár a döntés nem az ő kezében van ! Szinre bíztos, hogy a Carlsen stáb nem csak az eddíg látott szicíliai védelemmel, vagy azon belül mással,de bármilyen más varival.Fogást fog keresni Caraunán és nem a hosszabításra akar játszani.Bár Carlsen rapidban is kiváló én úgy gondolom, hogy nyerni akar hamarabb.És a sok kicsi előny egyszer betalálhat.Nem véletlen az a már igen korábbi Carlsen idézet.Tartsd nyomás alatt az ellenfelet,hibázni fog. védekezni sokáig hatékOnyan nem lehet. Ugyanakkor lehet az is egyfajta kivárásos fegyver Caraunától,hogy Carlsen hibázik egyszer, nagyobbat. Caraunát jómagam egy rendkívül kellemes fiatalembernek,szerénynek és egy kiváló játékosnak tartom, de szerintem hiányzik belőle az egyedi sakk karizma, ami igazán naggyá tenné.Képes nagyon jól és eredményesen játszani,de nincs meg benne az vadság s az az őserő mint Magnusban. Ilyenkor mindíg a mi Rapportunk jut eszembe.

Bár lehet, hogy rácáfol ez a vb, de a vb cím végkimenetele Carlsenen mülik. És azok a bizonyos rejett tartalekok amivel Carlsen kvalitásu zsenik bármikor villanhatnak. Jó példa volt Karjakin ellen is,hogy bár a rájátszásban, de összeropanntotta ellenfelét. A mai tobbmenenetes sakkban is csak azok nyernek, akik nem csak epizódszereplőként olykor nyernek,hanem a zsenik. És ugye számtalanszor láttuk már, hogy akar az életben- sakkban is, a zseniknek is csak egy ellenfelük van. Saját maguk.Ezt a történelem ékesen bizonyította ls nem csak sakkban ! Caraunát jómagam egy rendkívül kellemes fiatalembernek,szerénynek és egy kiváló játékosnak tartom, de szerintem hiányzik belőle az egyedi sakk karizma, ami igazán naggyá tenné.Képes nagyon jól és eredményesen játszani,de nincs meg benne az vadság s az az őserő nint Magnusban.A mai tobbmenentes sakban.Bár lehet, hogy rácáfol ez a vb, de a vb cím végkimenetele Carlsenen mülik. És azok a bizonyos rejett tartalekok amivel Carlsen kvalitásu zsenik bármikor villanhatnak.De akár bukhatnak is. Jó példa volt Karjakin ellen is,hogy bár a rájátszásban, de összeropanntotta ellenfelét. A mai tobbmenenetes sakkban is csak azok nyernek, akik nem csak epizódszereplőként olykor nyernek,hanem a zsenik többször.Ezt Magnus eddíg hármoszoros világbajnokként, szupertorna hegyek nyeréseivel is bizonyította. És ugye számtalanszor láttuk már, hogy akar az életben- sakkban is, a zseniknek csak egy ellenfelük van. Saját maguk. És még arról ugye nem is szóltam, hogy egy leendő világbajnoktól s egyáltalan a címet birtoklótól mindenki sorozatos nyeréseket vár. Ez a világ megszünt !Nagyon magasra tette a lécet ez a norvég fiatalmber, de ezt láttuk is az elmúlt években.Emberi sakk ésszel ez felfoghatatlan.És most mint ha saját magával is vívódna.És persze az idegi teher mindkét sakkozónál ott van. A sakk vb remijei kapcsán. Ugyanakkor érthetetlen számomra, hogy egyesek fikázzák a két sakkozót és a sakkot, de mint ha nem a sakkozók írták volna a sakk progikat ! Valahogy az a történet jut eszembe, mikor ugye senki nem megy a postára levelet föladni, hanem dobja az emailt.

Meglátjuk, hogy ki nyer ! Jó szurkolást kívánok mindenkinek!

hunonchess