Bocelli: “A sakk segített megérteni, hogy a világon semmi sem történik véletlenül”.

Bocelli: “A sakk segített megérteni, hogy a világon semmi sem történik véletlenül”.

„A sakk háború mészárlás nélkül, küzdelem a hibák ellen, a lélek kultúrája, az intelligencia győzelme az erő fölött” – írta Andrea Bocelli – „Számomra a sakk segített megérteni, hogy a világon semmi sem történik véletlenül” – fogalmazott az előadó, aki 12 éves korában egy baleset következtében vesztette el a látását. Andrea Bocelli szenvedélyes rajongása a játék iránt újfent bizonyítja, hogy a sakk nem ismer akadályokat. A fesztiválon ennek jegyében, a „Te is meglépheted” című programon mindenki megismerheti a látás- és hallássérült emberek speciális helyzetét, sakktechnikáját, és a segítségükre kifejlesztett eszközöket.

Andrea Bocelli ‏ Chess is always a pleasant and intriguing challenge because luck in chess, as in life, is not part of the game!

A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által szervezett „Te is meglépheted!” címet viselő esemény. A programon az érdeklődők megismerkedhetnek a látás- és hallássérültek sakkjával beszélgetések, technikai bemutatók, jelnyelvi edzés, valamint nagymesterek által tartott vaksakk bemutató mérkőzés keretében.

A „Te is meglépheted!” program házigazdája Szabó László, a FODISZ és a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. Az eseményen bemutatják Voján István találmányát, egy speciális mágneses rendszerrel kifejlesztett sakktáblát, amely megkönnyíti a vakok, látássérültek számára a sakkozást, valamint egy új spanyol fejlesztésű „beszélő” sakkórát, melyet a magyar fogyatékos sakk válogatott első alkalommal, az október 15-én kezdődő, drezdai Világbajnokságon fog használni.

2018 OKT 13. BUDAPEST

TE IS MEGLÉPHETED! – FODISZ Betétprogram menete:

(A Magyar Nemzeti Galéria I. emeletén) 15:00-17:30 Szabad sakkozás látássérült sakktáblák segítségével (egy- és kéttáblás játék), látás- és hallássérült sakkozók részvételével 15:00 és 15:30 Ismerkedés a látás- és hallássérültek sakkozásával (technikai specifikumok, érdekességek) 15:45

„Világbajnokságra készülünk” – Beszélgetés 2018. október 14-én Világbajnokságra induló fogyatékos sakkválogatott játékosaival és IM Popovics Ádámmal, a csapat edzőivel.

2018 OKT 13. BUDAPEST

Részletes program