Boldog Új Évet – Vezérek és gyalogok

Boldog Új Évet - Vezérek és gyalogok

A mai világ sajnos néha olyan, hogy mikor felnőtt lesz egyes újszülöttekből és ha sok pénzt tesznek egyesek elé. A gazdagság bűnös emberé teszi őket vagy, hogy a sok pénz minden rossz gyökere.De talán az is igaz, hogy büdössé - és ez is oka a klímaváltozásnak. Jómagam már rég nem bírom elviselni a netes média szagát sem: Ide persze nem kell sok pénz mert mikor idióta véleményeket is mondanak. Tisztelet a kivételeknek.De persze jó egyeseknek tudatlannak lenni,meg persze embereket megpróbálni befolyásolni. Miközben sokaknak sajnos gőze nincs, hogy mi folyik a nagyvilágban a nőkkel szemben.Mert egyes fotelkommentelők meg némelyik firkász így akar kitűnni. Nem tudom hányan jártak már nőként Arábiában.
Szaúd-Arábia 2018-tól egészen 2022-ig fogja vezetni a bizottságot, mely a nemi egyenlőségre és a nők emancipációjára fókuszál elsősorban. Arról a Szaúd-Arábiáról van szó, ahol
„nőgyűlöletben vezető a világon.” A végeredményt hatalmas felháborodás követte. Többek közt a genfi központú emberi jogi szervezet, a UN Watch megjelent véleménye szerint egy olyan ország kapott beleszólást a női jogok védelmébe, amely „nőgyűlöletben vezető a világon.” Szaúd-Arábia egy korábbi, női konferenciáról például egyenesen kitiltotta a nőket. Persze ki ne örülne, ha az emberi jogok területén is várható némi előrelépés.Ahogyan tényleg engedékenyebb lett Arábia. De már bocsika,nyugtával a napot.Nem azt a napot, amelyik a sivatag felől kel, hanem az egyetemes nagypolitikát.

Hiszen nem csak az a lényeg,hogy mi van a fátyol mögött mondjuk Arábiában.Meg mondjuk hányan jártak már nőként A NAGYVILÁGBAN. Kapásból mondhatnék vagy olyan 10 országöt, ahol a nők helyzete a mai napig siralmas. Hiszen nem csak az a lényeg,hogy mi van a fátyol mögött mondjuk Arábiában.Egyébként a legtöbb sakkozó azért hallgat vagy nem állt Muzsicsok mellé, mert kényszerhelyzetbe hozzák őket. Nyilván vagy 10-20 top GM simán meghekkelhette volna a FIDE sakk szabályokat, de nem teszik. Miért nem ? Mert a mai világban a pénz az isten. De ez persze némiképp érthető a sakkban, mert a mostani verseny díjízása tényleg magas volt, legalábbis a sakkban. Mert köztudottan más sportokban a sakkozók az anyagi megbecsülés legalja. Kissé sok a vámszedő a sakkban.Tényleg szép gesztus az arabiai magas díjazás, de nem ártana tudni. Nem a sakk szeretet miatt csak. Ez politika-sport politika,üzlet és persze a FIDE alkalmatlansága is. Hiszen már rég illett volna a komoly profi versenysakkot megrefolmálni s megfizetni.De sajnos szerte a világon a tradicionális látvány sportok mögött lesz mindíg a sakk.
Hogy mennyire elvi kérdés az amit Anna Muzsicsok mond és vajon igaza van e. Mennyire számít ? Globálisan a világon sajnos szinte semmit.Olykor meg valamit.

Persze az sem lenne korrekt, ha mondjuk az ember kétségbe vonná a jó szándékot.
Nevezetesen azt, hogy tényleg korrekt és elismerésre méltó a magas díjazás és nincs mögöttes cél vagy üzlet. Elvek és érdekek a sakkozóknál is vannak, ahogyan mi emberek sem vagyunk egyformák. Hogy mondjuk arábiába most is vannak érdekes törvények, amik finoman szólva is , de ezt hadjuk.Egyébként hogy más országok törvényet mindenképp el kell e fogadni és mondjuk holnap meg ÉKorea és már pedig oda kell menni sakkozni.
Mert most ott a zseton... De napnál is világosabb, hogy a világot a poltika és a pénz kormányozza. Ha megkérdeznél a világon 100 top sakkozót,vajon ki mellé állnának.
Persze sokan nyilvánosan nem vállalnák. Sem poltikai félelem sem sakkozói anyagi karrier félelem miatt. Ahogyan sokminden mást sem. De ebben a történetben nem is ez csak a fontos,hanem más is. Ez a mai világ nagyon nagyon sok országa még igen messze jár a nők és emberi jogok megbecsülése terén. De azt elfogultság nélkül bátran kimerem jelenteni, hogy a legtöbb sakkozó szerte a világon nomális ember. A játék szenvedély hajtja őket főleg.Igaz ugyan, hogy nehéz egzisztenciálisan ma ezen a pályán privát jövőt építeni. Gondolok itt a computer sakkra is. Persze tény, hogy szaúdi királyság kitűnő feltételekkel rendezte meg a vb-t, a rekordösszegű díjalap a legjobbak számára is vonzóvá tette a versenyt.
Vagy vannak országok,ahol kiemelten kezelik ezt a sakk sportágat.
Nem csak anyagilag, hanem elkötelezettségben is! Ami engem illet személyszerint: Ez a portál nem politizál. De ez látható is, hiszen mi igyekszünk a sakk iránt érdeklődőket kiszolgálni, nem másokat. Ország, vallás, politika,üzleti érdek nélkül.
De annyit megjegyeznék, hogy bár úgy helyes ha mindenki mondhat vélemyényt.
Annyit megjegyeznék és nem Anna Muzsicsok védelmében vagy mert egyetértek vele vagy sem.
Azért illene egyeseknek nem egyoldaluan negatív Anna véleményt mondani Anna Muzsicsokról. Anna egy csodálatos ember kiváló sakkozó a női világelitben. Nem véletlenül az egyik legnépszerübb női sakkozó a világon. Csak nem tán baj, hogy kiállt a saját véleményéért.A hölgyekért. Nem nagyon szoktak lassan 100 ezres FB megosztást elérni sakkozók !

De lehet,egyeseket nem anya szült.

Mert az csak érdekes ebben a nagyvilági címlap sztory versenyben, hogy a sakk csak akkor kell,ha adás van. Meg a sakk is megteszi mert most más sportban nincs buli.
Vagy csak eszköznek használják a vezérek.
És csak akkor veszik elő egyesek a sakkot. Nem véletlen.hogy szoktam mondani.
1 perc alatt megmondom, lehet stoppolni is, hogy ,melyik portált érdekli a sakk.
Az már eszébe se jut sok pihent agyunak, hogy az Anna mit is mondott.
Mert bár nem vagyok gondolatolvasó, de erősen hajlok arra, hogy ezt nem afféle
olcsó reklámfogásnak szánta. Hanem valóban komolyan gondolja. De bátorság uraim !

Hikaru Nakamura például ezt mondta, “az a tény, miszerint nem mindenki vehet részt ezen a versenyen, azt jelenti, egyáltalán nem szabadna világbajnokságnak nevezni.”
Tessenek neki menni Nakarumának is, és csak hallkan mondom hogy USa állampolgár lett. Persze megoszlanak a vélemények itt is, hogy mondjuk az USA és emberi jogok. Hikaru Nakamura nem egy védtelen nő,meg nem egy kis ország sakkozója.
Sok sikert azoknak, akik mindjuk őt mernék ócsárolni. Bár hajlok arra, hogy nem sok siker élményel lennének azok gazdagabbak. Írásunk nem vallás különbségeket kívánt ecsetelni, de nem is szembe állítani mert minden vallást illik sőt kell tisztelni.
De talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk. A sakkozók is csak játékszerek, bábuk a világ nagy sakktábláján. A gyalogok a sakktáblán szerte a nagyvilágban néha ha megszólalnak most tökmindegy milyen témában.Klímaváltozás, emberi jogok, ezer más...
Érted is szólnak EMBER. A gyermekeidért,a jövőért.Mert bár a nagyvilágban a vezérek a politikusok meg pénz az irányítói az eseményeknek.
A világ egyszer ráfog ébredni.
Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető. És most ezt nem az erdőirtás kapcsán idéztük.
Mert Philidor francia sakkmester mondta számtalanszor idézet tételét: " A gyalog a sakkjáték lelke" Hát Barátaim a világnak meg az ember a lelke. Nem csak a zseton. MINDEN EMBER.Hogy persze ez soha nem lesz így sajnos, az nagy kár.

De hogy mennyi érzelmi,politikai és üzleti megosztottság van a sakkban a Fidén belül-Kívül,az már szinte nem is meglepetés manapság.Pedig mint ha a sportnak egy nyelvet kellene beszélnie. És akkor még nem is beszéltünk az állítólag nagymenőknek mondott nem magyar sakk portálokról.Dehát mindenki ott nyal, ahol akar. Mi csak a sakknál maradunk.
Sunyi mentesen,aztán az emberség meg lehet, hogy némelyik nem magyar sakk sztárportálokon meg hogy is mondjam, hiányos.Olykor a tényekkel is. Vagy csak hányinger.

Nagy sakkparti a világ is, ahol gyalogot levesznek, megvesznek meg nem sorolom.
És van, hogy a vezérek is elvesznek, de tuti, hogy ez az év se volt eseménytelen
a két sakktáblán.

Boldog Új Évet - Vezérek és gyalogok

Read previous post:
Anna Muzychuk: I wish everyone of you a Happy New Year – inspire and be inspired!

    Anna Muzychuk : In a few days I am going to lose two World Champion titles Korábbi cikk...

World Blitz Championship 2017-12-29 – 2017-12-31 (Blitz Round 12-21 Dec 30,2017) FINAL

Interview with Carlsen Magnus Chess Cast Közzététel: 2017. dec. 30. Maurice Ashley Last update: 30 December 2017, 16:11 GMT #...

Komodo is 2017 TCEC Blitz Champion

Komodo is 2017 TCEC Blitz Champion The world’s premier computer chess championship TCEC concluded its 2017 edition. After Houdini won...

Csabai Sakk Karácsony: A jövő legjobbjai a nagymesterekkel szemben

  Csabai Sakk Karácsony: A jövő legjobbjai a nagymesterekkel szemben Még Kanadából is érkezett vendég az idei Csabai Sakk Karácsonyra....

Chess grandmaster Garry Kasparov on what happens when machines ‘reach the level that is impossible for humans to compete’

Chess grandmaster Garry Kasparov on what happens when machines 'reach the level that is impossible for humans to compete' The...

Close