Diving Chess in London

 

MIND SPORTS OLYMPIAD LONDON 19 TO 27AUGUST 2018

Diving Chess in London

Tudsz sakkozni? És úszni?

Sakkozzni igen,de úszni nem. Te tudol úszni, csak még vízbe nem próbáltad ? 🙂 úszni igen, de Sakkozzni nem.Nah akkor.

There is another “World Championship” in London this year — the fourth edition of the “Diving Chess” World Championship took place on August 27th at the Third Space Gym in London. Four rounds decided the winners — FM Rajko Vujatovic took gold after scoring 3½/4, while Etan Ilfeld and William Taylor finished second and third on 3/4. In this curious chess variant, each player can think as long as he or she can hold their breath underwater.

Photo: Reuters

Mik vannak?! Nem elég a sakk box,egy újabb sport a víz alatti sakk

Vegyél egy mély levegőt és lépjél!

Azt tudjuk, hogy a sakk kimagasló koncentrációt igényel, és alaposan megdolgoztatja az agyat, de mindeddig úgy hittük, hogy fizikai téren nem igényel különösebb képességeket. Most azonban új sport született: a víz alatti sakk, ami viszont rendesen megdolgoztatja izmainkat is.

Az új sport Etan Ilfeld ötlete, az izraeli-amerikai férfinak jutott eszébe a víz bevonása a bábuk tologatásába. A sakkpartikat medencében játsszák, és minden versenyzőnek akkor kell lépnie, amikor víz alá merül. Ezért annyi idejük van dönteni és lépni, amennyit egy levegővétellel kibírnak.

Etan elmesélte, hogy mindig is szeretett sakkozni, annak ellenére, hogy örökös vita tárgya: sportnak számít-e vagy sem. Úgy véli, ezzel az apró módosítással már egyértelmű, hogy hova sorolható (ez a fajta) sakkozás. Nehogy azt gondoljuk, hogy egyszerű a víz alatt lépkedni a gyaloggal! Nem könnyű figyelni a légzésünkre, a ritmusra, és közben kihasználni a csekély időt a lépésre, amit persze fejben kell tartanunk. Taktikázni is máshogy kell, mint amikor tengernyi idő van kigondolni, hogy mi legyen a következő lépés. Természetesen ez a különleges játék különleges táblával történik. Ilfeld mágnesek és súlyok használatával készített speciális táblát és bábukat a víz alatti játszmákhoz. A játék egyébként már korábban debütált, a 2012-es Mind Sports Olympiad-on, ami egy éves rendezvény a táblás játékok számára, Londonban. Azóta pedig már Vízalatti Sakk Világbajnokságot is rendeznek. Ilfeld szerint egyébként a játék fenomenális sikernek bizonyult. fromthegrapevine.com

Ne feledd,idén Londonban lesz egy másik vb is.

Mint már ismert,az amerikai Fabiano Caruana szerzett jogot arra, hogy a világbajnokság döntőjében megmérkőzzön a címvédő norvég Magnus Carlsennel. Bobby Fischer 1972-es világbajnoki győzelme óta ő az első amerikai születésű versenyző, aki világbajnoki döntőt játszhat. A 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntőt 2018 novemberében játsszák.

És ha már a víz alá merültünk-

Itt nem kell Búvár Kundnak lenni, hogy mondjuk tök sötétben megfúrunk egy flottát. Az sem volt semmi.De az sem,amikor az olasz Basso korunk egyik legelismertebb szabadulóművésze, aki Houdini híres mutatványát is megmutatta. Basso akkor nem tagadta, bár számtalanszor megcsinálta már a trükköt, minden alkalommal fél előtte.

Andrew Basso – Houdini Escape on NBC from ShowFactory on Vimeo.

Chess, Underwater? Watch The World Dive Chess Championships [Video]

Links