Elöre, egyhelyben vagy hátrébb ? – a nem épp dicsöséges tavaszi sakk hadjárat dilemmája

Elöre, egyhelyben vagy hátrébb ? – a nem épp dicsöséges tavaszi sakk hadjárat dilemmája

 

De persze Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!
És éljen a sakk : -)

Hatvan-Tápióbicske-Isaszeg, illetve Nagysalló és Komárom neveinek hallatán a magyar hadtörténelem egyik, ha nem a legdicsőségesebb fejezete jut mindannyiunk eszébe. A történelemtanításban kiemelt helyet foglal el az 1849-es szabadságharc március végétől május 21-ig terjedő időszaka, nem véletlenül: az osztrák császári erők által 1848-1849 telére Kelet-Magyarországra szorított honvédsereg a Tisza-vonal mögül kitörve két olyan offenzívát vitt véghez, ami a magyar hadtörténet legfényesebb lapjaira kívánkozik. Bár az osztrák főerők megsemmisítése nem sikerült, a “dicsőséges tavaszi hadjárat” révén Buda és Pest mellett az ország 90%-a felszabadult, és visszakerült a magyar kormány kezére.

Vajon, sikerül e a magyar sakk seregnek a túlerő ellenében győzelemre vinni a sakk csatákat, hiszen ez az év vízválasztó lesz. Mármint sokmindenben,de a legfontosabb talán a sakk anyagi támogatás ügye. Tévedés azt hinni,hogy a generációs időfaktor megoldja a gondokat.Az idő – mondják – nagy tanítómester. Csak az a baj, hogy megöli a tanítványait. És ez minden sportban is így van,akár az életben.

És mint ha időzavar is lenne, mármint a generáció váltásban.

És hogy mire gondltam a túlerő ellenében ?

Hát csak a divatosabb sportokra. amelyek szerte a világon mindenhol hátrébb szorítják az anyagi elismerés, támogaás tekintetében sakkot. Igaz, akadnak kivételek, ahol nem .annyira.Joggal aódika kérdés, A sakk hány esélyes játszma ?
Vagy más sportok támogatása…

De vajon mit mondana a sakk,ha magyar nyelven megszólalna ?

És vajo kiknek Égne a bőr a képükön ? Már ha a sakkozók is emberek. És nem állatok.
Nem egyesek játékszerei.

Minden ember hibázhat és hibázik is. De helyes-e az az út, amelyen mások,a sakk közöny, megkeseredettség, harag, csalódottság és ezer más miatt nem adnak új esélyt ?! Mindig kell adnunk magunknak, másoknak és egymásnak egy újabb esélyt, mert sohasem tudhatjuk, mikor jön el a perc, amikor már késő lesz, és csak annyit tudunk majd mondani, hogy sajnáljuk. Már nincs magyar sakk.
Vajon,gondolkoztak már  ezen ? Az Illetékesek..