Februártól már mester a fiatal, esztergomi sakktehetség

Februártól már mester a fiatal, esztergomi sakktehetség

<
Szabó Márton Mihály, az Esztergomi Sakk Club 2001-ben született játékosa februártól elsejétől sakk Fide mester.

 

d2705135ce14664fdedefb552e120084_L

Az ifjú tehetség a hétvégén ráadásul egy újabb versenyen lett bajnok 100 százalékos teljesítménnyel. Élő pontszám alapján sorolják be a sakkozókat, az Élő Árpád Imre magyar származású amerikai sakkozó, sportvezető és fizikus által kidolgozott játékerő értékelési pontrendszer alapján.

 

Az Esztergomi Sakk Club versenyzője, Szabó Márton Mihály pedig átlépte a 2300 pontot, így igénylés után megkaphatja a nemzetközi, mester címet, amely örökös. Szabó Marci korosztályában 16 év alatt a második-harmadik legjobb februártól a pontjai alapján, úgy, hogy mindössze két éve (!) versenysakkozik. Ez példa nélküli a magyar sakkozás történetében. Marci 2400 pont felé halad, miközben jelenleg a nemzetközi sakkozás élbolyába tartozó magyar férfi válogatott játékosai 2500-2700 Élő közötti pontosok. A 18 éves Gledura Benjaminnak például 2589 a jelenlegi Élője, de ő már nagymester (GM), mint Rapport Richárd, Lékó Péter és a többiek. „Mártont ismerve ő is a GM nagymesteri címért fog tanulni, tenni, dolgozni, alázattal” – fejtette ki az InfoEsztergom.hu-nak Kovács Géza.

A klub vezetője hozzátette: az Esztergomi Sakk Club történetében mester még nem volt. Mesterjelölt azonban igen, Szobi Tibor, aki Esztergom éltáblása volt és márványtáblája is van a Klapka György téren Szentgyörgymezőn. Neki azonban 2280 Élő pontnál nem volt többje. „Szabó Márton Mihály otthon kezdte a sakkozást, majd az Esztergomi Sakkiskolában járt. A fiataloknak példaképe lett, nem véletlenül. Lendületet adott az Esztergomi Sakk Clubnak Marci. Első helyen áll felnőtt csapatunk (NB II küszöbén), a gyermekcsapatunk (ebben nem játszik Márton) második a regionális bajnokságban. Szabó Márton Mihályra minden esztergomi büszke lehet! Szeretnénk, ha a Nemzeti Bajnokságban Márton megtalálja a helyét Esztergomban. Ehhez azonban támogatás szükséges, mert szeretnénk, ha Marci és a csapat minél jobb eredményt érjen el. Versenyeztetése (egyéniben, csapatban) olyan feladat, amelyet Esztergomnak kell megoldania, ha azt szeretnénk, hogy városunkban maradjon és még több dicsőséget hozzon nekünk.

Az utánpótlás-nevelésünk erőteljes, Marcira egy nagy sakkcsapat épülhet városunkban” – részletezte Kovács Géza. Szabó Márton Mihály mesteri címének begyűjtése előtt még 100 százalékos teljesítménnyel megyei rapid bajnok lett a hétvégén. A XXV. Bábolnai Rapid Sakkversenyen négy esztergomi ifjúsági versenyző is indult. Szabó Márton Mihály a nyílt megyei rapidon, Szabó Mátyás Pál a középiskolások versenyén, Pétervári Szabolcs és Marosvári Gergő a felsős fiúknál.

Szabó Marci esélyeshez méltóan, magabiztos játékkal mindenkit legyőzött, 100 százalékkal hozta a versenyt. Szabó Mátyás Pál a győzelmek melletti két döntetlenje az első helybe került, így is szép eredmény a holtversenyes második hely. Pétervári Szabolcs 7-5 ponttal az 5., Marosvári Gergő 7-4 ponttal 12. a felsős fiúknál, összesen 42-en indultak ebben a csoportban. Várja a gyerekeket az Esztergomi Sakkiskola:

 

Forrás és fotó:LVP/infoesztergom.hu