FIDE publishes October 2016 FRL FIDE Rating List. – Sakk

FIDE publishes October 2016 FRL FIDE Rating List. – Sakk

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megjelentette a 2016.Október 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistákat. A rangsort a norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti, A FIDE korábbi döntésének megfelelően 2012. július 1-től immárom havonta adja ki a ranglistát, valamint külön listán számolják a rapid és a villámtornák Élő-pontjait.

FIDE publishes October 2016 FIDE Rating List. The list of top players is published at Top lists page of FIDE ratings website. All players can check new ratings at the main page of FIDE ratings website.

KIJÖTT A FIDE LISTA
Manapság sokan amikor csak az élőpontok bűvöletében élnek, holott az csak egy szám amivel sorrendbe rakják a sakkozókat, sokszor torzítva a realitásokat. Régen évente jött ki új lista, ma már havonta változik mindenkinek a pontja, követni is nagyon nehéz. Egy jó versennyel az éljátékosok 5-10 helyet ugorhatnak vagy rossz eredmény esetén csúszhatnak vissza, alacsonyabb szinten pedig többszáz helyet lehet javítani vagy rontani.Soha nem az a kérdés, hogy ki mennyi élőpontot ér el az elitben, hanem meddg bírja tartani.

letöltés

A norvég világbajnok Magnus Carlsen változatlanul vezeti a férfi világranglistát.

hou-taizhou-2013-game7

A női világranglistán a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan az élen.

438097469

Legjobb magyarként Rapport Richárd 26 .a vilégraglistán A honi rangsort is Rapport Richárd vezeti

gledtor

Gledura Benjamin a hazai listán 9


A Nemzetközi Sakkszövetség legfrissebb, október 1-től érvényes világranglistáján a norvég világbajnok Magnus Carlsen előnye 36 pont az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik előtt. A legjobbak rangsorát a bakui sakkolimpia eredményei döntően befolyásolták. Kramnyik mellett elsősorban az amerikai Wesley So remekelt, már hatodik a versengésben. Kikerült a top tízből a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov. Legjobb magyarként Rapport Richárd tizenegy helyezést rontva, 23 pontot veszítve a 26., Lékó Péter a 38., Almási Zoltán sikeres olimpiai szereplésével, a + 18 ponttal a 40. a top százas listán. A női világranglistán a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan az élen.

Nemzetek rangsora: Férfiak
Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az oroszok vezetnek a második helyezett kínaiak előtt, az amerikai sakkozók a harmadikok. Legjobbjaink változatlanul a tizedikek.

A magyar ranglista élcsoportja:Férfiak
A honi rangsorban Rapport Richárd előnye 20 pont
Rapport Richárd 2729 (- 23), Lékó Péter 2709, Almási Zoltán 2702 (+ 18), Berkes Ferenc 2645 (+ 5), Balogh Csaba 2621 (+ 7), Héra Imre 2619, Bánusz Tamás 2612 (- 1), Prohászka Péter 2591 (+ 3), Gledura Benjamin 2585, Erdős Viktor 2585, Papp Gábor 2583


Nemzetek rangsora: Nők
Az országok rangsorában az oroszok két ponttal előzik meg a legnagyobb rivális, olimpiai bajnokságot nyert kínai sakkozónők legjobbjait, mi a nyolcadikok vagyunk.

A női világranglistát változatlanul a kínai duó vezeti, Hou Ji-fan mögött Ju Wenjun a második, mindketten pontokat vesztettek. A további sorrendben sorozatos helycseréket figyelhetünk meg. Az ukrán Anna Muzicsuk feljött a harmadik helyre, az indiai Humpy Koneru csak a negyedik, a litván parlamenti képviselő Viktorija Cmilyte három helyezést javított. Ismét a top tízben az orosz Valentyina Gunyina. Négy helyet lépett előre olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang.

A magyar ranglista élcsoportja:Nők

Hoang Thanh Trang 2470 (+ 3), Lázárné Vajda Szidónia 2365 (- 7), Medvegy Nóra 2361, Gara Tícia 2358 (- 21), Gara Anita 2349 (- 6), Marjanovics Annamária 2349, Papp Petra 2335 (+ 1), Mádl Ildikó 2324


Juniorok világranglistája:Férfiak
A juniorok világranglistáját Rapport Richárd 23 pontos előnnyel vezeti a kínai Wei Yi előtt. Gledura Benjamin változatlanul a 14.


Juniorok világranglistája:Nők
A legjobb 20 éven aluli hölgyek rangsorában a kínai Lei Tingije és az orosz olimpiai válogatottban bemutatkozó orosz Alekszandra Gorjacskina mögött az iráni Sarasadat Khademalsharieh a harmadik. A 15 éves Marjanovics Annamária a 16. a rangsorban.

September 2016 FRL