Fischert csak a sakk érdekelte, még a táncosnök sem!

Fischert csak a sakk érdekelte, még a táncosnök sem!

Happy 90th birthday to the great Pal Benko! Benkő Pál (Amiens, Franciaország, 1928. július 15. –) Isten éltesse, Tanár Úr! Happy 90th birthday to the great Pal Benko!Egy óriási magyar sakklegenda

Fischert csak a sakk érdekelte, még a táncosnők sem!

Ha van kalandos életű magyar sakknagymester, hát Benkő Pál bizonyosan az. Másodjára sikeresen lépett “olajra”, hogy azután később itthonról nősüljön és évtizedeken át ingázzon Magyarország és Amerika között. A talán legnagyobb sakkzseni, Robert Fischer egyik legközelebbi barátja volt. Alább folytatódik a 90 éves nagymester története.

– Ön ekkor már Amerikában élt?

– 1957-től és már 1960-ban kapacitáltak: legyek az amerikai csapat tagja a lipcsei sakkolimpián. Állampolgárság hiányában ezt nem mertem megkockáztatni. Számomra sovány évek jöttek, hiszen csak érettségim volt, angolul sem tudtam. A kaliforniai szimultánok anyagilag kicsit megerősítettek, így mentem vissza apámhoz Clevelandbe. Végül egy sakkozó beajánlott a Wall Street-re, ahol kifutóként kezdtem. Később letettem a brókervizsgát és néhány, önálló üzletet is összehoztam. Ekkor éppen New Yorkban laktam és szép lassan mindent háttérbe szorított a sakkozás.

– Pályafutásának kiemelkedő eseménye volt, amikor Fischernek átadta Palma de Mallorcán a zónaközi versenyen való indulás jogát. Miért tette ezt meg?

– 1970-ben, túl a negyvenen, már nem voltak különösebb ambícióim. Fischer valamiért nem indult az amerikai bajnokságon, ezért csak így kerülhetett be a zónaközibe. Akkoriban már éjjel-nappal csak sakkozott, még a táncosnőket sem nézte, amikor egyszer egy lokálban, az első sorban ültünk, hanem állandóan az orrom alá dugdosta a zsebsakkját.

– Fischer végül asztalhoz ült és fölényesen meg is nyerte a zónaközit, így kihívhatta az akkori világbajnokot, Borisz Szpasszkijt. Ön ott volt 1972-ben, Reykjavikban?

– Nem, mivel Fischer nem kért fel, hogy legyek a szekundánsa. Szokása szerint ebben a kérdésben is az utolsó pillanatig halogatta a döntést. Végül úgy küldték utána szekundánsának William Lombardy nagymestert, aki katolikus pap volt. A mérkőzés 0-2-vel kezdődött, hogy azután annál nagyobb legyen a hatás, ahogy Fischer leiskolázta Szpasszkijt.

– Ezt követően milyen volt a kapcsolatuk?

– Én 1968-ban itthon megházasodtam és kétlaki életet éltem. Feleségem, Nagy Gizella fiatal korában ígéretes sakkozónak indult, (a talán valaha élt, legeredményesebb nevelőedző, Papp Béla fedezte fel – a szerző), ám korán abbahagyta. Az esküvőnket követően három hónapos, fizetés nélküli szabadságot kapott, így eljöhetett velem többek között Luganóba is, ahol Fischer szinte magától értetődő módon megcsinálta a maga cirkuszát. Mivel ő pénteken délután nem volt hajlandó sakkozni, addig küzdött, amíg mindenki pénteken reggel kilenckor asztalhoz ült. Ő pedig elrepült…

– A fölényesen megnyert világbajnoki páros meccset követően Fischer nem játszott többet nyilvános versenyen. Önök kapcsolatban maradtak?

– Mindig ő hívott engem. Reykjavikból is, meg később is. Akkoriban évente hat hónapot Amerikában töltöttem, többször felkerestem Kaliforniában, a rejtekhelyén. Előzőleg New Yorkban a lakásomon rengeteg villámpartit játszottunk. Következetesen kereste a társaságomat. Egy alkalommal pedig azt mondta: apja vagyok apja helyett.

– Így ment ez húsz éven keresztül?

– Igen. A nyilvánosságot csak 1992-ben vállalta ismét, amikor a zentai újságíró, Kubát János közreműködésével létrejött a Szpasszkij elleni visszavágója. Amikor először jött Budapestre, felhívott, majd találkoztunk, nem akartam felismerni: hatalmas szakállt növesztett. A 3.,5 millió dollárt Fekete János, az MNB akkori elnökhelyettese vette kézbe, amely végül Svájcban kötött ki. Fischer attól kezdve öt évig itt élt. Különösen a japán éttermeket kereste és a meleg vizű fürdőket.

– Ennyi idő alatt nyilván rengeteg, közös élményük volt?

– Még annál is több. Akkoriban még játszottam a német csapatbajnokságban, Augsburg együttesében. Sokszor elkísért, de mindig más szállóban szállt meg, a mérkőzéseimre pedig soha nem jött el, nem akarta, hogy felismerjék. Orvoshoz soha nem ment, a gyógyvizekben viszont nagyon bízott.

Egyszer együtt utaztak el Svájcba is?

– Meghívott, mert a pénzeit akarta minél jobb befektetésekben tudni. Ingyen intéztem a tőzsdén a dolgait. Néhány évvel később bevallotta, hogy pénzügyileg ragyogóan áll, de nekem egyetlen forintot sem „csepegtetett”…

– Európát elhagyva Fischer 2000-ben Japánba távozott.

– Jó viszonyban volt Miyoko Wataival, a Japán Sakkszövetség elnökével. Később Tokióban lecsukták és elvették az amerikai útlevelét. Rettegett az 50 kilométere lévő atomerőműtől is. Egy alkalommal közöltem vele, hogy te paranoid vagy, azzal vágott vissza, hogy annak is lehet igaza… Bezárásának okai máig sem tisztázottak. A börtönben vette feleségül Miyoko Watait.

– Az utolsó időkig kapcsolatban maradtak?

– Igen. Japán felesége többször is meglátogatta, de nem lehetett segíteni rajta. Vérvételt, röntgent nem engedett, pedig súlyos vesebeteg volt, ez kiderült. Rendszeresen küldözgettem a feladványaimat, melyeknek a legutolsó ideig örült. A végén már e-mailt sem tudott írni, csak SMS-eket küldött. 2008-ban hunyt el.

– Ön mikor játszotta az utolsó versenypartiját?

– Ezt nem tudom konkrétan megmondani. Az biztos, hogy 1948-ban a Vasas játékosaként nyertem meg az első partimat. Játszottam a Vörös Lobogóban, majd Amerikából visszatérve a Budapesti Spartacusban is. Legutóbb a Vasasban szerepeltem, ahol egyébként örökös tag vagyok. Hetente elsétálok a Pasaréti úti klubházba, ahol már csak gyors-partikat játszom.

– Amióta nem versenyez, még több időt tölthet a rendkívülieknek minősített feladványaival.

– Ingyen telepakolom a Magyar Sakkvilág című folyóiratot a feladványaimmal! Az „Ember tragédiája” is megihletett, minden egyes színhez külön feladványt készítettem. Hasonlóképpen tettem át a Toldit is feladványokba. Ebben a témakörben egyébként igen nehéz a nemzetközi mesteri cím megszerzése. Olyan, aki sakkversenyzőként nemzetközi nagymester, feladványszerzésben nemzetközi mester, eddig egyedül én voltam. A szimpatikus holland nagymesternek, Jan Timmannak most sikerült engem utolérnie.

– Fischer után most egy másik világbajnoki döntőben lesz érdekelt.

– A norvég világbajnok, Magnus Carlsen kihívója, az amerikai Fabiano Caruana jó ideig a tanítványom volt. Tizenkét évesen hozta el hozzám őt az édesapja. Ő volt az egyetlen, aki visszafeleselt nekem egy változattal kapcsolatosan. Ezért kénytelen voltam bebizonyítani, hogy az a „vari” igenis nem jó. Szerintem a megszokottnál izgalmasabb ütközet következik: mivel Caruana gyakran túl kockázatos stílusban játszik, ezért Carlsen címvédését tartom valószínűbbnek.

– Mennyire ismeri a hazai élmezőnyt?

– Csökkenő érdeklődéssel is látom, hogy Rapport Richárd egy tehetséges sakkozó, de túl élesen játszik, túl sok kockázatot vállal és ez a legjobbak ellen általában nem jön be. Lékó Pétert is hatalmas tehetségnek tartottam, s majdnem világbajnok is lett belőle. Ám az utolsó tíz évben már igen félénken játszik, így nem is lehet sikeres. A Polgár lányokat rendszeresen oktattam és az olimpiákra is elkísértem őket. Magyaroktól egyébként soha, semmilyen relációban pénzt nem fogadtam el!

– A számítógépek hatását miként értékeli?

– Áldás és átok is egyben a létezésük! A fiataloknak kedvezőbb, de a sakk szépségeiből sokat elvesz. Jómagam régen szükségesnek tartanám a változtatásokat. A Fischer-sakkal egyetértettem, ahol az alapsoron mindenki úgy állíthatta volna fel a tisztjeit, ahogy jónak tartja.

– Családjáról mit lehet tudni?

– Két gyermekem van, Pálma és Dávid – mindketten matematikusok, feleségem pályáját folytatták. Dávid nem házasodott meg. Pálmától van egy 15 éves fiú unokánk.

A 90 éves Benkő Pál négy világbajnokot is legyőzött

Feleségével, Nagy Gizellával. 

Fischer feleségével, Miyoko Wataival

A nagy szervező, a zentai Kubát János.

Középen Robert Fischer, mellette bajusszal Benkő Pál

jochapress