Foci-vb: drukkerek a világ minden tájáról-Kapcsoljuk a lelátót

Foci-vb: drukkerek a világ minden tájáról-Kapcsoljuk a lelátót

Ha a csalódott szúrkolók focimecsen csapatuk által várt és remélt eredményeit olykor nem is, a nézőtéren mindent visznek a Szurkolók.

KEBLEK, LOKNIK, FENEKEK – „Van itt minden, mint a búcsúban!”

Akartam írni kommenteket a képekhez, de azt hiszem felesleges, itt tényleg minden magáért beszél. Miközben a magyar fociról dől az ügyszeretet,a százmilliárdok trükküs politikai haszonszerzéssel és nem csak kimondottan a foci siker vággyal.

Néhány gondolat - Elolvasom klikk ide

A politikosok nem értik meg soha, hogy a sport soha nem csak szórakozás ! A sakk sem az.De főleg nem egyes politikusok eszkőze vagy játékszere.

A gyanakvásom oka gyakran nem is alaptalan, mert hát a politika állandóan azt hiszi,hogy ha csak bizonyos kedvencc sportban sikeres egy nemzet, akkor már minden happy.

Akad itt néhány tévhit. Az igazi szurkolók számára a foci SOHA nem szórakozás. Ahogyan sakk és más sportok sem. Olyan ez, mint a vallás. Az ember nem azért jár templomba, hogy szórakozzon, hanem mert egyfajta spirituális élményre vár. Meccsre nem szórakozni járunk ahogyan sakk versenyekre sem. Hanem miért? A közösségi élményért? A kollektív identitás megtapasztalásáért? A stilizált harcban való részvételért? Vagy mentálhigiéniás okokból, hogy kinyissuk a szelepet, és kieresszük a gőzt? Mindenki másért. De hogy nem szórakozni, az biztos. Nehéz ezt elmagyarázni egy kívülállónak, főleg politikusoknak, akik pontosan tudják,hogy azért érdemes a látványsportokba befektetni, mert ez a választásokon is megtérül. Vagy mondjuk, ki ne ismerné a mondást. Panem et circenses – kenyeret és cirkuszt a népnek – hangzott a római uralkodó osztály jelmondata, mellyel hosszú időn át sikeresen szerezte meg alattvalói széles tömegeinek szimpátiáját és támogatását. A sport és politika találkozása nem új és nem magyar jelenség. Ideje lenne felébredni sokaknak, hogy miközben a foci és más sportok pitiáner kis „alrendszerei mögé bújnak a politikusok” valójában nem is sZeretik igazán tiszta szívvel a sportot. Sokkal inkább a politikai hasznát. Egy perc alatt megmondom, hogy ki miért szereti valamelyik sportot. A politikai haszonért ? A hőbörgésért ? A média profitért ? Hol vagytok akkor seggfejek, amikor kikap egy sportoló ? Miközben learatják egyesek mások sikereit, de ha nem nyersz senki vagy. Vajon egyenlőek az anyagi és szakmai feltételek ? De aki benne van, akár mondjuk a sakkban,az érti. Leginkább szerelemnek lehetne nevezni. Önpusztító, szenvedélyes, indulatokkal és lemondásokkal teli szerelemnek. Amely néha fáj is. Ahogyan a foci rajongóknak az fáj,hogy nincs magyar csapat 86 óta foci vébén. De mégjobban a magyar politikusoknak, mert ugye a remélt politikai haszon nem igazán jött be. Fáj a sakkozóknak is,hogy mára már a hazai sportok mostoha gyerekeke lett. De egy igazi sportszerető ember tud örülni. Sokszor találjuk magunkat olyan helyzetben, amikor nem értjük mások örömét és szomorkodunk. De ha örülsz más sikerének, te is részese lehetsz, és az már a te sikered is lesz. Bizony Barátaim. A sport csodálatos dolog, mert a világon nem vagyunk egyedül. Szánalommal és megvetéssel nézem azokat, akik ma a 21 századbandban azt hiszik, hogy XY kedvenc politikusi sportágukat abszolut world námbervánná akarják fejleszteteni. Ilyen ma már nem létezik. De létezik a legjobbakhoz tartozás.

Ezt egyes politikusok soha nem fogják megérteni. Mert nem a stadionok számában mérnek nemzeteket. Az öröm, a bánat mindenhol ott van. Nem az az igazi politikus, aki sokmillió embert akar szerezni a sportnak stadionokkal, hanem az a sportoló, aki úgy tud szegény lenni, hogy nem érzi a szegénységet, de feltétel nélkül szereti a sportot. Minden sportot egyformán. Ettől még a politika igen messze jár. Csak szánalmas politikus giccs vitézek.

FOTO: REUTERS.AFP.Getty Images.Instragram