Gledura Benjámin a karlsruhei Grenke Openen teljesítette a harmadik normát, így a tizenhat éves egri sakkozó az ország legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett.

Gledura Benjámin a karlsruhei Grenke Openen teljesítette a harmadik normát, így a tizenhat éves egri sakkozó az ország legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett.

IMGledura, Benjamin 2538 M Eger SRSK

IM Gledura, Benjamin 2538 M Eger SRSK

Grenke Chess Open 2016

Gledura Benjámin
Gratulálunk Bendzsinek :3.GM norma
NAGYMESTERI CÍM

A new and the youngest Hungarian GM (the only one under 20)!

Gledura Benjámin a karlsruhei Grenke Openen teljesítette a harmadik normát, így a tizenhat éves egri sakkozó az ország legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett.
Karslruhe valószínűleg örökre egyik kedvenc városa marad Gledura Benjáminnak. A Rajnai síkságon elterülő német település azonban nem a látnivalói miatt marad emlékezetes, sokkal inkább azért, mert a 16 éves egri sakkozó ott szerezte meg a nemzetközi nagymesteri címet.
Benji a három nagymesteri normából kettőt már teljesített – a másodikat többek között Visuvanátan Anand legyőzésével érte el az év elején Gibraltáron –, így a tavaszi versenyeken az utolsó hiányzó normáért szállt harcba. Elsőként a karlsruhei Grenke Openen ült asztalhoz, amelyen hatalmasra duzzasztott, közel hatszáz fős mezőny vett részt, a B és C csoportot nem számítva, mert velük együtt a kilencszázat is meghaladta a helyi Kongresszusi Központban versengők létszáma.

A népes mezőny miatt különösen fontos volt a jó rajt, hiszen Benji csak annak köszönhetően játszhatott nevesebb ellenfelekkel. Bár a harmadik fordulóban volt kisebb megingása, sikerült megnyernie az első három mérkőzését, így jöhettek az élvonalbeli sakkozók. Azokból pedig volt bőven, hiszen az egri versenyző mindössze a 48. kiemeltként vágott a versenynek. Nem gyakran fordul elő, hogy ennyire hátra rangsorolják…
A torna egyébként rendkívül megterhelő volt, hiszen naponta két fordulót bonyolítottak le, így előfordult, hogy egy napon – szinte pihenő nélkül – tíz órát kell sakkozni. Benjit az sem zavarta meg, hogy néha ebédelni sem volt idő, nemhogy felkészülni a következő ellenfélre.
Bár az első nemzetközi nagymester, a lassan mumussá előlépő, későbbi győztes, német Mathias Blübaum legyőzte a magyar versenyzőt, ő megőrizte a higgadtságát. Kitűnő partikat játszott, az orosz kiválóság, Jevgenyij Alekszejev legyőzése pedig bravúrnak számít. A kilencfordulós verseny utolsó mérkőzése előtt eldőlt, hogy megszerezte a normát, azzal pedig a nagymesteri címet.
Az utolsó forduló már nem bírt különösebb téttel, de így is hatalmas csatát hozott a kínai Hua Ni ellen. Végül az ázsiai nemzetközi nagymester győzelmével ért véget a maratoni mérkőzés, Benji így lecsúszott a dobogóról, és a huszonnegyedik helyen zárt.
Mégis rendkívül boldogan tért haza az édesapjával Karlsruhéból, hiszen az ország legfiatalabb nemzetközi nagymesterének mondhatja magát. Nála fiatalabban mindössze három magyar sakkozó szerezte meg a címet: Polgár Judit, Lékó Péter és Rapport Richárd. Impozáns névsor, amelyikben nem számít rossznak a negyedik helyezés.
Amellett, hogy nagy teher került le a játékos válláról, sokat jelenthet a nagymesteri cím megszerzése. Várhatóan egyre több rangos tornára hívják meg, ahol tovább növelheti a jelenleg 2550-es Élő-pontszámát. Szükség is van rá, hiszen a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Polgár Judit jövő nyárra a 2650 elérését tűzte ki célul.
Elsőként Zürichben szerezhet újabb pontokat, majd a válogatott mátraházi edzőtáborában gyarapíthatja a tudását. A megnyitásrepertoárját bővítenie kell, mert az ellenfelek már komolyan készülnek rá, de szeretne újabb meglepetéseket okozni.
Nincs tehát megállás, hiszen a 16 éves egri fiatalember tudja: az eddigi eredményeit is sok munkával érte el. A nemzetközi nagymesteri cím pedig nem több állomásnál, amely ugyan fontos, de egyáltalán nem a végső.

utanpotlassport


Grenke Chess Open 2016 24 – 28 Mar Final

hunonchess

GRENKE

[button size="large" color="blue" url="https://hunonchess.com/grenke-chess-open-2016-final//"] Final Click here – Részletes összefoglaló [/button]