Ha a sakk kupleráj nem megy, nem a bútorokat kell kicserélni, hanem a kurvákat!”

 

Ha a sakk kupleráj nem megy, nem a bútorokat kell kicserélni,

hanem a kurvákat!”

Lábas Jenő többszörös kocsmai sakkbajnokkal beszélgettünk.

-Kezdjük ezzel a klasszikus idézettel, ami kicsit erős,de nagyon jól rávilágit a magyar sakk kupi hagyományaira. hagyományaira.Lemondott Alakulni látszik a sakk barátok közt sorozat folytatása.A régi sakkvezetés.

-Ahogy tudom indulása óta Magyarország egyik legnépszerűbb sorozatává nőtte ki magát, valamint egyike a legnézettebb tv müsoroknak.Nem az én VIlágom sem a Barátok közt,sem a Szabó család.20 éves a Barátok közt, a Szabó család meg 48 évig ment a Magyar Rádióban.

-A politikára gondolsz ezzel ?
A sakkelnökök…

Abonyi István (1924–1934)
Bláthy Ottó Titusz
Fleissig Sándor (1934–1939)
Szent-Ivány József (1939–1941)
Bencs Zoltán (1942–?)[10]
Sipőcz László (–1945)[11] (ügyvezető elnök)
Kossa István (1945–1953)
Asztalos Lajos (1953–1955)
Kádár János (1955)
Bojta Béla (1955–1960)
Szerényi Sándor (1960–1989)
Kunos Péter (1989–1998, 2005–2010)
Leisztinger Tamás (1998–2005)
Seszták Miklós (2011–2015. május)
Seszták Tamás (2015 májusától)

-Nem ! Én nem szerteném osszemosni a két dolgot.A mostani világban, ahogyan a sakkban is van már rég, egyik nagy bűne, hogy sakk hatalmi pozícióból is felszította ezt az oktalan gyűlöletet.Senki nem maga dönti el, hogy melyik korba születik.Hadjuk a dolog ezen poltika részét, van a sakkban is sajnos elég sok köpönyegforgató.De azok többnyire nem a szerncsétlen sakkozók, hanem a sakkvezétések emberei. A sakk mindig is ki volt szolgáltatva a politikának. Ma is vannak kevésbé látványos és nagyon látványos sportok.De ami ennél
még rosszabb sajnos az az,hogy a magyar sakkban elég sok
látványos szellemi fogyatákos,köpönyegforgató,sakkszinész is van.Bár nehezen lehetne eldönteni,hogy kik csináltak hülyét a mai magyar sakkból, de olyan 50-50 százalék a politika és egyes sakkvezetők, sakkozók is némelyike az aránya.A politika bedobott több mint 1 milliárdot a sakkba,de nyilván a sakk szakmai felügyelet nem a politika dolga. Ez persze nem mentség, de egyesek ravaszul rávezették a sakk elnököt, elnökoket arra,hogy a sakkban az időfakfaktor, a generációváltás mesék kitolhatják a problémák megoldását.A sakkelnöki posztok rendre csak szimbolikusak voltak mindíg is.Akik adták a pénzt a sakkba, rendre rábízták a sakkot olyanokra, egyáltalán nem édekelte a sakk komolyan ezeket.Ez
Régen is így ment,már amikor bementek a MSSZ székházba dolgozni !

-Tehát sakkelnök választás és sakk vezetés jön.

-Én inkább sakk bohózatnak nevezném.

-Azért mert megint politikus a sakkelnök jelolt ?

-Egyáltalán nem azért! Nyiván Szabo úr annyit fog látni a

sakkból, amennyit elé tálalnak a sakk hatalomra vágyók.Sok választásuk nyilván nem volt a felmentő mekkmester seregnek,benne egyeseknek,akik pénzforrást remélve egyébként joggal a politikát választották.Hiszen a sakk nem az a látványport, ahol a szponzorok hajba kapnak, hogy megtámogassák.Persze vannak más sportok is, ahol meg van támgatás rendesen,csak arányaiban sem azonos a siker.

-Érdekes a foci és sakk aspekusa

Igen, ha azt nézem, hogy mekkora dolog kijutni focivébére.Vagy mekkora dolog egy Rapportnak top 30 ban lenni folyamatosan, ami nem kisebb dolog. Byakoribbak a sakkversenyek, kiegyenlitettebbek az erővizonyok.
De em bántom a focit, mert szeretem,csak azt se látom.

-És az, hogy régen a kő is lágy volt ? Azaz,motiváltabbak voltak a sakkozók.Mondta valamelyik szakíró

-Megkéne nézni annak a seggfejnek a mai sakk és más sport teljesítmémyeket is. Meg még mennyi mást.. Meg mennyu mást direkt elhallgatnak.

-Állítólag a pénzhiány mondott le a vezetés.

-Én ezt nem tudom konkrétan,az illetékeseket kérdezd.De tulajdonképp mindegy, ha lett volna pénz, se lenne jobb a
helyzet.Elég szépen hallgatnak azok is, akik most sakkhatalomra vágynak.Köztudottak a magyar sakk gondjai már igen rég, és akik megszőlaltak rendre csak elmondták a nagy semmit.Azt, amit mindenki látott egyébként is.Lassú az utánpótlás áramlása,top magyar sakk lejtmenet, stb.

-Mit hallgattak el ?

-A saját munkájuk eredményeit, vagy azt, hogy ők mennyit tettek a jobb magyar sakkért konkrétan.Vagy a saját zsebükbe a sztár edzők, sakk okosok, sakk távvezérelt sakk firkászok.Szponzorokat idiótának nézők. Persze a sakk haverok emberei.Miért nem adnak egyenló támogatást gyerekeknek, akik mondjuk mennyit is kaszáltak a sakkvezetésben.Nehogy már valaki azt mondja,hogy akik nem voltak részesei a sakkvezetésnek az mind ártatlan bárány.

-Szóval azt gondolod, hogy komoly összefonódás is van sakkon belül? Régebbi sakk okosok nem régiek.

-Simán ! Ezek nem jobb sakkot,sakk hatalmat akarnak.A pofákról hogy nem ég le a bőr egyeseknek ,amikor tagjai voltak a most elköszönö vezetésnek,de egyesek maradnának Kállai baráti köréhez csapódva.De persze a régi
sakkbratyikat ápolni kell nekik.Hiszen nem mindegy ám nekik mely csemeték kapnak esélyt.Érdekes volt a női válogatott enyhén MTK sakkmutyija is.

-Hány iskolai magántanuló lehet, akik konkrétan ezt a sakkozó pályát választották épp ?

Pár nevet tudok..Azt nem lehet tudni mennyien magántanulók a sakk miatt. Ez nem publikus adat.LegaLábbis én ilyet még nem láttam a sakkmutyiban.

-Ha mindenki menjen el a sakkvezetlsből, ki marad?

-A magyar sakk rendre nevekben gondolkodott ezer éve + rendre elfelejtették a szakmai, pénzügyi számonkérhetőséget. Ha valaki sakk funkciót vállal, az tegye ingyen,de ne lehessen beleszólása. Vagy ha pénzért teszi MSSz fukcióban
a sakkvezetésben, akkor dolgozzon.Fizetni pancseroknak. Olyanoknak pláne nem, akik akik palira vették a szponzzort is a sakkvezetésben.Jobb helyekn nem várnak éveket sakkváltó sakkmutyikra.A sakk sajnos igy szocializálodott ezer éve idehaza,Ha komoly stratégia lenne számonkérhetőséggel, de persze meg
is fizetve. Sokan nem vágynának sakk katedrára, mert alkalmatlanok.Ennek a sakkvezetésnek menni kell.A kállai és baráti kórének szintén abszolut nincs helye a sakkvezetésben.Még Polgár Judit férjének sem, a fontnak,aki lemondott.Senkinek a nem rég volt vezetésből, de a Kállai féle undorító sakkmutyinak végképp. Kállai morálisan is megbukott, amikor az MTK sakkozó bekerült a a női válogatottba. És ha nem Kállai protezsálta be ? Kizárt, hogy MTK vezérként nem látta.
Szakmailaig is alkmatlan, már nem a régi idők focoija, Bocs, sakkja megy.Milyen sakkveztés az, ahol ha valki szponzort hoz,az alakit sakk vezetést ? És nem demokatikusan a sakkozókkkal közösen.Milyen sakk az, ahol
esmmi nem publikus.Vagy az, ahol nem vállalnak konkrét garanciákat.

-Azért a mai sakkban konkrét sikert elvárni necces , nem ?

– Ez az ezeréves magyar sakk kibuvó rendre magyar sakk szokás.A mai sakk már nem ez.Elég egy pillantást vetni más országok sakkjára, eredményeire. A geneácuóváltás a sakkvezetésben elérkezett. Ez nem az emberi kor,hanem a szemlélet függvénye.

-Szerinted lesz változás ?

Sajnos nem hiszem!Olyan brutális rendcsinálás kénesakk szakmailag is,amit nem fognak fölvállalni. Sok sakkozó is sunyi. Itt érdek csoportok sérülnének, sakk barátságok is.

-Tudnál olyan dolgot mondani,amivel lehetne jobb a sakk?

-Persze,többet is.

A pénz?

-Az önmgaban kevés, de ezt láttuk is.Mást, amit lehetne meg nem mondok. Fulladjon bele a x@arba az, azok,akik x@art keverik már rég.De miért nem azokat kérdezed akiknek ez lenne a dolga. Panel szöveget fognak mondani csak.
Egymásra nem mutogatnak nyiltan a sakkmutyisok !

-Hazai szuperbajnokság szuper gázsikkal,hazai más nemzetközi szupervereny?

-Hát persze ! A hazai top sakk nyugdíj, vagy más irányu nyugdíj kiegészités biztosan megtolná a hazai sakk világszinvonalat 🙂 Ha már a world topra nem is lenne hatása.Már olvastam ezt a benyalásos kampány rizsát Kállai
futárjától Almásinak címezve.A magyar bajoki milyen fontos.

-Te szivesen látnál egy hazai sakk szuperverenyt ?

-Ajjaj, hát még mennyien. Főleg, ha MSSZ vezetés játszana.Gondolj bele. Kállai, Marti,Csörsz, Varga,a Polgár férje. A MSSZ szülői munkaközsség sakkmutyi, Verőci..Micsoda szuperverseny lennne:-) Bár lehet, a szinvonal nem
lenne magas,de legalább röhognének a sakkozók. Elvégre a humor is kell a sakkba.Ha már kész tragédia a sakk.

-Mi lenne a főnyeremény ?
-Bohócsapka + a sakkozók dedikálnák. Carlsent elintézem, az is aláírná.Pancserok vagytok !

-Kállait nagyon kedveik a sakkozók ?

-Nem is tudom, talán, a Lékóékat kéne megkérdezni.De ahogy hallom,a koponyegforgatásos sakk nem nagyon népszerü idehaza a sakkozók körében.

-Most azért elég nagy a csönd..

-Ó hát sakkmutyiban ez a módi. Már tanulják befelé, a hogyan verjék át a szponzort sokadik kiadást.Meg csak a gyerekek lehetnek a hibásak.

-És ha Polgár Judit lenne a sakkelnök ?

-Á, azt zárjuk ki mert visszavonult.Habár ahhoz képest elég sok a sakk funkciója azóta.FIDE tiszteleteli elök, esélykövet stb. Meg talán sértődékeny, hiszen ominózus Bakui bukta utaán nagyon elviharzott.Meg külömbe is mindenki sakkozó akar lenni annyira jól fizet.

-A sakk az iskolába gondolsz ?

-Hát persze. Minden gyerek álma, hogy sakk éhenkórász legyen.

-Azt mondják ettől okosabb  a gyerek.

-Nem tudom, nyilván van benne valami.Én most a reumámra használom, ha már versenysakkból éhen halni idehaza.Meg mondják lábizzadásra is kiválló.

-Olimpián lecsapnak a fiaink.Jön az érem.

-Hát persze, csakhogy ez a sakk már nem az. A profi sakkban nem lehet ki be szállni.

-Még Almasi nagymester is ledöbbent a listán, annyira sunyiba mennek a dolgok. A lista Almási nagymester FB oldaláról való

Most kaptam ezt a listát..állítólag ez a tervezett elnökség

Idézet Almási GM
Ki, mit tud erről?

elnök: Szabó László
alelnök: Nádasi Tamás

szakmai igazgató: KÁLLAI GÁBOR???

Jogi képviselő: Dr.Flumbort Andárs

elnökségi tagok:
Ács Péter
Csom István
dr. Flumbort András
Fogarasi Norbert
dr. Font Gusztáv
Gyimesi Zoltán
Korpics Zsolt
Lakos Nikoletta
Papp Géza
Sterbenz Tamás

Ellenőrző Bizottsági tagok:
Barthel-Rúzsa Zsolt
Hetényi Márk
Menczer Tamás
Fegyelmi Bizottsági tagok:
Mádl Ildikó
dr. Gyurkovics Bence
dr. Farkas Attila Erik
dr. Perkovics Géza

-Hát igen, sakkmutyiba ez a trendi. A sakkozók tudnak meg utoljára mindent. Kállai és baráti köre. Valami eszméletlen pofátlanság a sakkozók megkerülése.Ez a sakk demokrácia !

-Hogyan nézhet ki egy sakkvezetésválasztás ?

-Ahogy én tudom. Én még nem jártam ilyenen, de nem is tervezem.A sakkszövetséget a sakkegyesületek alkotják, az egyesületek vezetői, képviselői bírnak szavazati joggal. Tehát a Magyarországon lévő összes sakk egyesület jogosult részt venni a szavazáson. Ezért is ismétlik meg egy félóra, óra múlva az ülést, mert sokan távol maradnak. Egy előterjesztéssel szemben egységes platformot úgysem képesek létrehozni egy nem előkészített felvetéssel. A megyei vezetők általában egyesületi vezetők is, így – utóbbi minőségükben – jogosultak a szavazásra

-Szerinted van tétje ennek a sakkválasztásnak?

-Sokkal nagyobb, mint azt hinnék sokan. A mai komoly versenysakk már óriási tempót vett föl.Vallom, hogy ha most neml lennének gondok,csak idő kérdése volt, hogy mikor bukik ki,ugyanez lett volna más sakk vezetéssel is. A régebbiekkel. A sakk nem kétszemélyes játék csupán.Be kell látni sokaknak, hogy sokmindent elrontottak. Vagy átalakul a sakkvezetés teljesen,és ha lessz pénz is a sakkra,akkor van remény. Ide már nem lózungok,konkrét garanciák kellenek. Ha nem, marad a bohózat.

-Mi az, ami nálad elsoődleges prioritást kapna ?

-Azok a gyerekek, fiatalok,akik erre tették az életüket és mondjuk magántanulók is. Minden más utána való. Azok az edzők, akik még léteznek komoly szinten.Ezek anyagi megbecsülése. Egyszóval a kiszámthatóság. A gyengébb nem, a hölgyek anyagi elismerése a sakkban. A top sakkozók valmiféleéletpálya modell kialakítása. Versenyhelyzet. A sakkveztés számonkérherhétősége,átlátható , transzparens anyagi és szakmai dolgok. EZek nyilvánosságra hozása, de nem kamu mesékkel. A sakkvezetés javadalmazásánaknak nyilvánossá való tétele.Edzőké is. A Maróci sakkiskolá is. Be kell zárni minden olyan kaput,ahol még csak esély is van csalni. Ezek alapdolgok. Persze mondhatnék még ezret, ami konkrétan felhozná a magyar sakkot sakk szakmai dolgok, de ez az alap csak dióhejban. Ha a sakk ezt nem lépi meg, megérdemli, hogy elpusztuljon idehaza.

Nincs helye a vezetésben a most lemondott vezetés,de a Kállai féle régebbi sakkvezetés egyetlen tagjának sem. Se bizottságokba se sehol.A portástól a macskáig. Ezt kívánja a sakk. Szerintem.

Egyszer, a rohadt életbe, donthessenek már a sakkozók is
KÖZOSEN

Mit akarnak, szeretnének. Mik azok a dolgok,amit tényleg ők tudnak a legjobban..De a balhét is vigyék el. KépesnEk tartom őket erre, ha összefognak.