„Ha nem sakkozhatnék, összetörnék, mert ez az életem.”

„Ha nem sakkozhatnék, összetörnék, mert ez az életem.”

 

Demeter Dorina ötévesen a túrkevei strand hatalmas sakkfiguráit rakosgatta játékból ide-oda. Aztán 2012 karácsonyára megkapta az óhajtott sakk-készletet, s hamarosan megnyerte első versenyét.

A napokban a Polgár Judit által szervezett Világ-sakkfesztiválon a Jövő bajnoka első helyezettjeként jogot szerzett arra, hogy részt vegyen az Isle Of Man 2018 versenyén. A tehetséges sakkozót mostantól Sándor Ferenc, a Sándor Service Kft. ügyvezető igazgatója is támogatja.

– Miért tartotta fontosnak, hogy támogassa Dorinát? – kérdeztük Sándor Ferenctől.

– Az édesapját, Krisztiánt régóta ismerem, s amikor megkeresett és elmondta lánya eredményeit, megmondom őszintén, kicsit elszomorodtam, mert korábban nem tudtam, hogy egy ilyen nagy tudású sakkozó kislány van a városban. Nem szabad, hogy Dorina tehetsége elvesszen, ezért is vállaltam, hogy segítem.

– Sok mindent támogat a városban cégünk, a Sándor Service – kulturális tevékenység, rendezvények –, s mostantól egy tehetséges fiatalt is.

– A szakmai rész továbbra is az edzők dolga, mi csak az anyagi részt biztosítjuk. Ha lesz magyarországi versenye, én is ellátogatok, hiszen az nekem is élmény – mondja Sándor Ferenc, akitől azt is megtudtuk, a cég által szervezett családi napokon Dorina sakkszimultánt vállal majd.

A beszélgetés közben Sándor Ferencet arra kértük, üljön le Dorinával egy partira.

 

– Van egyfajta kötődésem a sakkhoz, hiszen gyerekkoromban mindig néztem, ahogy édesapámék sakkoznak, és onnan tanultam meg az alapokat. Jó pár évtizede nem játszottam már, de igyekszem feleleveníteni a sakktudásom – mondja, miközben felrakják Dorinával a táblát, és elkezdődik a parti.

Dorina a játék közben elárulja, hogy bár délelőtt edzése volt, egyáltalán nem fáradt. A sakkra az interneten talált, s amikor a túrkevei strandon meglátta a hatalmas bábukat, elkezdte tologatni. Akkor még senki nem gondolta, hogy pár évvel később már sakk-világbajnokságon versenyez.

– 2012 karácsonyára kaptam meg az első sakk-készletet, majd apja elvitt egy sakkszakkörbe.

– Hat hét után első versenyemen Debrecenben, a Géniusz Kupán második lettem, majd az Észak- és Dél-alföldi Régió megyéinek korcsoportos rapid versenyein szinte csak első helyeim voltak, a Fide Openeken a jó szerepléssel novemberben már a világranglistára kerültem, aztán sorra jöttek az országos bajnokságok, a nemzetközi versenysikerek.

– A szüleim érezték, nem tudnak eltántorítani a sakktól, így komolyabb edzőt kerestek. Jelenleg a Makói Sakkegyesület tagjaként versenyzem. Megszerettem a sakkot, mert mindig más állás van, s szép taktikák vannak benne.

– Mára száznál több versenyen voltam. A hivatalos nemzeti országos bajnokságon nyert kupáimra vagyok a legbüszkébb, kétszeres országos bajnok vagyok, s a most elért Jövő bajnokai első helyem is büszkeséggel tölt el – sorolja Dorina.

 

– Tavaly találkoztam Polgár Judittal először, sakkszimultánon játszottam is vele. Kiskorom óta ő a példaképem, szeretnék olyan jó sakkozó lenni, mint ő. Nagyon sokat dolgozom a sikerért, nagy bennem az elszántság, napi 4–5 órát sakkozom.

– Magántanuló vagyok a Csuha Antal Baptista Általános Iskolában. Kedvenc rajzfilmem a Spongyabob, de olvasni is szeretek, a matematika azonban nem a kedvencem.

A vesztes partiból lehet tanulni

– Az edzőimmel megnézzük mindig a partikat. A kikapottakból többet lehet tanulni, mint a nyertesből. Én most az U12-es korosztályba tartozom, de az U14-ben nyertem meg a jogot, hogy 2018-ban kimehetek a világ legnagyobb versenyére – mondja Dorina.

„Ha nem sakkozhatnék, összetörnék, mert ez az életem.”

– Ezt szeretném csinálni. Bár még 12 éves vagyok, de remélem, 4–5 év múlva már nagymesteri címem is lesz.

Daróczi Erzsébet

Demeter Dorina nyerte a 2017. évi “A JÖVÖ BAJNOKAI” sakkversenyt Polgár Judit Világsakkfesztiválján Budapesten
Read previous post:
BL 2017-18, Germany Round 3 Nov 11, 2017

[Event "BL 2017-18"] [Site "Germany"] [Date "2017.10.21"] [Round "1"] [White "Almasi, Zoltan"] [Black "Svane, Rasmus"] [Result "1/2-1/2"] [ECO "B10"] [WhiteElo...

Anna Muzychuk : Reigning Women’s World Rapid and Blitz Champion Anna Muzychuk won’t defend her titles as she refuses to play in Saudi Arabia

https://hunonchess.com/2017-king-salman-world-rapid-and-blitz-chess-championships-will-be-held-in-riyadh-saudi-arabia-between-the-26th-and-30th-december-2017/

Szomorú, de sajnos megint szegényebb lett a magyar sakk

Nem mindennapi sakk média életút aminek remélhetőleg lesz sakk média folytatása. De ha mégsem,a 12 év önmagában is rekord a...

Barcelona Masters 2017 2017-11-09 – 2017-11-17

Results   Starting rank list of players No. Name FED Rtg 8 GM Fressinet Laurent FRA 2667 7 GM Gledura...

2017 King Salman World Rapid and Blitz Chess Championships will be held in Riyadh, Saudi Arabia between the 26th and 30th December 2017.

OPEN CHAMPIONSHIPS FROM STANDARD RATING LIST ID Name Fed. Sep17 Rating Sep17 Games Oct17 Rating Oct17 Games Nov17 Rating Nov17...

Close