Ha pókerezés vagy sakkozás közben körülnézel az asztaloknál, és nem tudod megmondani, ki a vesztes, akkor te vagy az.:-)

Bár a sakkot se fejtették volna meg… És vajon mi lenne, lett volna, ha ma nem lennének sakkprogik amik alázzák az embert. Vagy épp gépikotta emberi sakkot termelnek. Persze mitagadás, vannak a mesterséges intelligencia, a sakk Alpha Zero nak is lelkes barátai. Ők csak egy dolgot felejtenek el.Megszületett a robot, ami legyőzi az összes többit.

Póker-face, Pókerarc, pléh-pofa, fa-arc. Aki ilyen arcot vág, az képes zavarba ejteni környezetét. Rejtélyes és kifürkészhetetlen, nem lehet róla eldönteni, hogy a következő pillanatban mit tesz majd. És, aki ilyen színészi képességgel bír, ma már az is Kevés.Leigázzák a gépek sakkban, de pókerba is.Aztán maholnap neki is lesz ellenfele,ha egyesek érdeki azt kívánják..

Habár gépi megoldást találtak. Mi emberek és sakkozók azért még élvezhetjük a sakk problémá és ezer más megoldás keresés dolgait 🙂

Ha pókerezés vagy sakkozás közben körülnézel az asztaloknál, és nem tudod megmondani, ki a vesztes, akkor te vagy az.:-)

hunonchess

 


Nem hozzák nyilvánosságra a Facebook pókeralgoritmusát, mert félnek, hogy az egész online pókeripart bedöntené. Őlvashattuk a nemrégi hírt.

Először fordult elő, hogy egy algoritmus képes volt blöffölve és a pókerben ismert trükköket alkalmazva elverni egy rakás profi játékost, ennek pedig akár az egész online pókeriparra komoly hatása lehet.

A Pluribus névre keresztelt AI összesen ötezer leosztást játszott, és többet nyert meg, mint ellenfelei. Egy másik felállásban 13 játékos ellen, tízezer leosztáson át tesztelték, és akkor is győztesen jött ki a játékból. A beszámolók szerint az algoritmus kifejezetten gyorsan kitanulta magát, és különféle trükköket és blöfföket is simán bedobott.

A kísérlet annyira sikeres volt, hogy az MIT lapja szerint a kutatók úgy döntöttek, hogy nem hozzák nyilvánosságra az algoritmus forráskódját, mivel attól tartanak, hogy képes lenne kifosztani az online pókeripar szereplőit. A Facebook kutatója, Noam Brown szerint az algoritmus nagyon veszélyes lenne a teljes pókerközösségre nézve.

Az egyik profi, aki játékba bocsátkozott az algoritmussal, Jason Lee volt. Ő arra panaszkodott, hogy egyszerűen nem volt gyenge pontja az ellenfelüknek, pedig előbb-utóbb mindenkinél fel szokott tűnni valami gyengeség, amit aztán ki lehet használni.

Lee elmondása szerint nem teljesített rosszul az AI ellen, de sokszor leginkább szerencséje volt, és számos alkalommal kapta rajta az algoritmust blöffölésen. Sőt, még tanult is tőle pár új trükköt.

Az elmúlt években komoly AI-forradalom zajlott olyan játékok terén, mint a go vagy a sakk, de ezekben az algoritmusnak általában csak egyetlen ellenféllel kell megküzdeniük, ráadásul mindig a legutóbbi lépésre reagálva. A póker annyival összetettebb, hogy itt egyszerre több az ellenfél, ráadásul sok lapot nem is ismerni. A kutatók 2017-ben már megalkották azt az algoritmust, ami egy az egyben tudott nyerni pókerben egy játékos ellen, de azt nem sejtették, hogy ilyen gyorsan sikerül továbbfejleszteniük annyira, hogy több ember ellen is esélyes legyen.

Az algoritmus eredményeit a Science eheti számában mutatták be, és elemzők szerint ez komoly áttörés lehet az AI-fejlesztés számára is, mivel egy pókerrobot nem tud csak nyers erővel dolgozni, számba kell tudnia venni a körülményeket, és játékelméleti kalkulációk után mérlegelnie a lehetséges kimenetelek között.

Az MIT lapja szerint ezt a képességet többek között termékek árazására épp úgy lehet majd használni, mint az önvezető autók forgalomszámítási kapacitásában, illetve védelmi projektekben.

Nemrég élesben is tesztelték azt a pókeralgoritmust, melynek fejlesztésében a Facebook csapata is részt vett. A Pluribus blöffölni is tud, de nem csak ezért okos.

Most először fordult elő olyan, hogy egy számítógépes program a póker jól ismert trükkjeit alkalmazva, és profikat megszégyenítve kártyázzon.

Az algoritmus fejlesztésében a Facebook és a Carnegie Mellon University (CMU) vettek részt. A programot nemrég élesben is tesztelték, elég váratlan eredménnyel: a Pluribus névre keresztelt MI egy hatszemélyes Texas Hold’em asztal minden játékosát megverte. A tesztre felkért személyek mindegyike profi játékos, még hatszoros World Series of Poker-győztes is volt köztük,

de a gépet neki sem sikerült legyőzni.

Science tudományos lapban megjelent tanulmány szerint az algoritmus gyorsan tanul, emellett sikeresen alkalmazza az emberszerű trükköket: blöfföl, ahogy az igazi játékosok is. A szakértők szerint az eredmények komoly áttörést sugallnak az MI területén, az ugyanis, amire a Pluribus képes, ritka, és egyben félelmetes is: az algoritmus a lehetséges kimeneteleket is mérlegeli.

A programot több ezer leosztást alkalmazva tesztelték, és már akkor remek eredményeket produkált. Ezután vetették be a hús-vér játékosok ellen, akik különféle felállásban mérkőztek meg vele. Volt olyan profi, aki szerint lehetetlen volt gyengepontot találni rajta, holott a pókerben ez általában (illetve egy idő után) sikerülni szokott neki.

Az MIT lapja arról számolt be, hogy az algoritmus szinte félelmetes okossága miatt nem hozzák nyilvánosságra a Pluribus forráskódját, attól tartanak ugyanis, hogy rossz kezekbe kerülve leszázalékolná az online pókeripart.

Az eredményről maga Mark Zuckerberg is beszámolt, saját Facebook-oldalán megosztott bejegyzésben azt írta, az eredmények igazi mérföldkőnek tekinthetők, és gratulál az MI-t fejlesztő csapat minden tagjának.