Happy Mothers Day

Happy Mothers Day

Boldog anyák napját minden édesanyának!

https://hunonchess.com/video/happy.mp4

Május első vasárnapjáról már az ovi óta tudjuk, hogy ha törik, ha szakad, az az anyák napja. Ahelyett, hogy a kertből frissen learatott virágszálakkal feszegetnénk a jóízlés határait, a (részben) anyákról, vagy anyákhoz, de mindenképp a nőkhöz címzett dalokból szedtünk össze egy csokorravalót. Természetesen a lista nem teljes és nem is szentírás.

Genesis – Mama

A megtévesztő cím mögött igazából egy utcalányhoz címzett dal rejtőzik, de Phil Collinséknak a Mamával mégis sikerült felcsusszanniuk erre a listára.

Metallica – Mama Said

James Hetfield 16 éves volt, amikor az édesanyja rákban meghalt. Ez a dal közvetetten erről az esetről szól, egy fiúról, aki az anyukájától távol próbál boldogulni az életben.

Ozzy – Mama, I’m Coming Home

Az a “mama” itt sem az a mama, ugyanis mindenki szeretett Ozzyja ezt a dalt a feleségének, Sharonnak címezte. És mivel tudjuk, hogy a No more tears Ozzy utolsó lemeze lett volna, már az is tisztának tűnik ennek köszönhetően, hogy a turnézás befejeztével tervezte a hazatérést szeretett feleségéhez.

Rammstein – Mutter

Till Lindemannék negyedik lemezének címadója egy kísérlet során született gyermekről szól, aki megöli az őt meg nem szülő anyát, majd magával is végez. Nem mellesleg az album megjelenésének dátumát a Rammstein azóta is Anyák napjának nevezi.

Mantra – Mama, én szeretlek

Újabb nem feltétlenül ovis ünnepre való dal. Jaya Hariék ebben a dalban egy magzat bőrébe bújnak, aki könyörög édesanyjának, hogy ne vetesse el őt. A kemény témához persze súlyos zene is dukál.

Patti Smith – Mother Rose

Egy dal egy édesanyától egy édesanyának, egy dal az anyaságról. A sok morcos dal közben jól eshet végre egy kis kellemes női hang.

Queen – Tie your mother down

Holott Brian May sem tudja, miről is írta ezt a dalt, a kellő döggel kiérdemelte, hogy itt legyen a mai listánkon.

John Lennon – Mother

John Lennon olyannyira megbízott ebben a dalban, hogy rögtön az első szólólemeze nyitódalává tette. Mint sokan tudják, Lennont az apja már egészen korán, még John csecsemőkorában elhagyta, az édesanyja pedig, habár jó viszonyban voltak, egy percig sem nevelte a majdani Beatle-t. Ennek állít emléket ez a szösszenet.

Aerosmith – Mama Kin

Ennek a dalnak sincs sok köze az édesanyákhoz, de kik vagyunk mi, hogy emiatt megítéljük ezt az örökzöldet?

Danzig – Mother

A jó öreg Glenn ebben a nótában inkább leoltja a szülőket, minthogy bármilyen pozitív irányú üzenetet közvetítene a dalban, de hát ismerjük a jó öreg Danzig urat…

+1: CPg – Erdős Péter

CPg-ék dala természetesen csak egy nagyon speciális bónusz trekk, hiszen itt nem más anyukájáról emlékeznek meg hazánk punk szellemű fiai, mint Erdős Péteréről, a Kádár-rendszer “popcézárjáéról”.