Harcoljatok csajok

Juga. aki épp gitározik, egy chilei dalszerző, nemrég mutatott be egy dalt, amely tükrözi az érzelmeit a sakk játék során. Minden olyan sakkjátékos, aki valaha is versenyzett, megtalálja a dalnak legalább néhány, a tapasztalataikhoz kapcsolódó szegmenseit. Az “Oh Capablanca” a YouTube-on is mondhatni gyoran népszerű lett a sakkozók körében.

A másik hölgy pedig, aki táncol:Rudolf Anna, magyar sakkozó, nemzetközi mester (IM), női nemzetközi nagymester (WGM), sakkolimpikon, U16 korosztályos és junior magyar bajnok, háromszoros felnőtt magyar bajnok volt is.

A klipp eredeti helye Anna Twitter oldalán volt, de néma volt.
Portálunk DJ je. Süket Jakab zenét tolt alá

Ami tegnap még újdonság volt, ma már múlt, hiszen köztudott,
hogy napjainkban a hölgy verseny sakkozók száma szerte a világon emelkedő tendenciát mutat.

Ma már talán sokan azt is elhiszik, hogy egy nő is megmenheti a sakk világot és ugye sokaknak Polgár Judit jut az eszébe. Én sajnos ebben egyáltalán nem lennék biztos!

Vonatkoztassunk el attól, hogy PJudit ma már egyáltalán nem szimpatikus nekem,hiszen ismerve a honi sakk szakmai és igen komoly anyagi gondjait, a hozzáállása olyan passzív,mint a philidor védelem.

A magyar sakk ismert anyagi gondokkal is küzd.Miközben visszavonultan az ENSZ, mint az egyenjogúságot szorgalmazó programjának egyik “arca” lett.
Vagy hogy,immár a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnökének javaslatára a szervezet tiszteletbeli alelnökévé is beválasztották Polgár Juditot.Ahogyan Polgár fogalmazott korábban : A saját utunkat járjuk. Nincs is ezzel baj,talán csak, hogy a magyar sakk útját senki se járja tettekben.

Egy kis kitérő.
Persze az már egy másik kérdés, hogy a mai felpörgött gépi sakkban kik engedhetik meg maguknak a játék szenvedélyét, a mai brutálisan erős verseny sakkot, mint akár sakkozói életpályát.Igen, csak azok, ahol van anyagi háttér. Akár sakk szövetségi,szponzori, netán anygi önerő is.
És természetesn komoly sakk szakmai háttér, ahol kézbe veszik a sakkozókat.Igen, már elmúltak azok az idők, amikor egy ember képés sokáig trónon maradni.

Már csak apróság, hogy a jelenlegi női sakkvilágbajnoknak,
Ju Wenjunnak,csak 2580 élŐje van,és szinte biztos, hogy a tudása pontokban nem ennyi.De akár az orosz hölgy sakkozók sem piskóták.
Hogy mondjuk Kínában, az immár sakk szuperhatolom lett orzágok egyikében.

Hou Yifan hölgy létére, a mindösszesen csak 2662 élőponjával hol is áll az összesített Kínai listán.A kilencedik helyen, ebben a kis országban.Hogy ez mekkora dolog ma,azt azok
képzelő erejére bíznám,akik még a Polgár sakk korban élnek.
Természetesen elismerve az akkori PJudit teljesítményt, ami egy lista vezetéssel is páratlan dolog volt.Ezer példát lehetne mondani.

Vagy a jelenlegi legjobb férfi Kinai élős, Ding Lirennek
csak 2812 élőponjtja van, ami persze óriási dolog.
Ezzel épp most world top 3. Remélem sikerült csak egy aprósággal érzékeltetni azt,hogy bár gyakran mondják,
inflálódtak az élőpontok. Nekik javasolnék pár Kínai versenyt
ahol bizony sok sztár GM is leamortizálódna a női sakkozókkal szemben is.Már Polgár is.De akár az Orosz fronton is.Csak ennyit erősodott a sakk,a gépi sakk kor és persze más sportokban meg az emberi evolúció miatt is.

De én most nem a hölgyek sakk erejét firtatom,hanem a hólgyek szerepét. Ahol Lékó Péterék a fasorba sincsenek ! Csak igen finoman fogalmaztam.

Bár nem rég Lékó keményen befenyített mindenkit,olvashattuk.
Lékó Péter: Ha akkor elmondok mindent, nagy botrány kerekedik.Hát mint utólag kiderült, nincs pénz sakkra.
Lett is óriási botrány.Nem csak a tőzsdék, a kriptodevizák is csúnyán beszakadtak.De még összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa is a magyar sakk hír hallatán.

Mit e mondjak,nekem valamiért szimpibbek a hölgyek és nem csak azért mert,arik és bájosak.Habár, mint sakk arcok ők is némák,de legalább sokaknak a reményt jelentik.Még Polgár Judit is.

 

Ma már talán sokan azt is elhiszik, hogy egy nő is megmenheti a sakk világot és ugye sokaknak Polgár Judit jut az eszébe. Én sajnos ebben egyáltalán nem lennék biztos! Vonatkoztassunk el attól, hogy PJudit ma már egyáltalán nem szimpatikus nekem vagy sem.Miközben visszavonultan az ENSZ, mint az egyenjogúságot szorgalmazó programjának egyik “arca” lett.
Vagy hogy,immár a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnökének javaslatára a szervezet tiszteletbeli alelnökévé is beválasztották Polgár Juditot.Ahogyan Polgár fogalmazott korábban : A saját utunkat járjuk. Nincs is ezzel baj,talán De lehet, hogy egy Karthago nőtával éljek: az éjszaka vándora lett a magyar sakk. Vagy csak be kell hódolni, oda ahol pénz is van.Hiszen ismert, hogy a sakk szerte a világon is finanszírozási gondokkal küzd,de azért akadnak országok, ahol meg nem.És persze annak is tanüi lehetünk,ahogy globálisan is,de teret kapnak a hölgyek a sakkban, mondjuk az online közvetítésekben is egyre gyakrabban.Vonatkoztassunk el attól,hogy mondjuk ez egy nagyon marketing is,hiszen valljuk be.A legtöbb ember monjuk szivesebben néz csinos és értelmes sakkozó hölgyeket, amiben nincs is hiány.És mára már azok számára is világosan látható is lett, hogy bizony a sakk nem csak komor urak sportja.

Minden egybevetve, akár idehaza is,s perssze a nagyvilág sakkjában is.
Bár A hölgyek szerepe csak afféle arcokként, reklámként dominálnak tőbbnyire,ahol egyszerre kéne nekik
sakkot népszerüsíteni,netán saját vagy a női sakk harcát vívják.
Csak egyet mondhatok. Harcoljatok csajok,mind. Én veletek vagyok,annak ellenére is ha beszóluka portálon. Mert ezek a ficsúrok nem sakk zenészek.Amatőr banda csak.Miközben a majd csak valaki kikaprja a gesztenyét és mondjuk a magyar sakk sorsa rendeződik. Bár könnyen megeshet az is,hogy egyes sakkozók között mincs meg az összhang és akarat.Ezt szerintem a gyengébb sakkozók is megértik,kitalálják.