Holnap startol a XII. férfi és a VII. nöi sakkcsapat-világbajnokság

Holnap startol a XII. férfi és a VII. női sakkcsapat-világbajnokság,ahol a tíz-tíz válogatott csapatok körmérkőzéseseken mérkőzőnek meg egymás ellen. A helyszin ezúttal Kazahsztán fővárosa, Asztana,az időpont pedig március 4. és 14. között. Vannak olyan hangok, miszerint,a FIDE új vezérkara meglehetősen későn talált rendezőt a vb-re,hiszen alig egy hónap állt a válogatottak rendelkezésére, hogy megszervezzék a részvételüket.De minden bizonnyal nem ez az esti mese verzió fogja eldönteni a végső sorrendet.A résztvevő országokat csak az utazási költségek terhelik.
A Magyar Női válogatott a tavalyi sakkolimpián elért, bravúros ötödik helyezésével vívta ki a részvételi jogot,így most először szerepel a sakk-csapatvilágbajnokságon .Először itt, de páratlan, bármilyen más sportágat is megszégyenítő csalás sorozottal. sakkmutyik sorozatával !
Hiszen tény,hogy immár sokadjára hagyjá ki a Magyar sakkszövetség távíránymitóval,a női válogatottból Marjanovics Annamarit.
Ezen döntését indokolva eddíg soha nem hozta nyilvánosságra a szövetség a sakktársadalom felé, de valljuk be, hogy csak szánalmas kifogást találhatott volna. Igy az sem veletlen, ha a magyar sakkszövetség melett, a nemzet sunyi sakkmédia sakk tollnokai is mélységesen lapítanak ! És még mennyi másban mások is, ahol balekra vették a sakk társadalmat is.
A sakk szponzorait is !

Igaz, kis hazánkban komoly női profi sakk sport nem létezik, ahogyan elvárható életpálya modell sem,versenyhelyzet sem. A sokadik, kétes saKKmutyis csapat összeállítás nem cSak a HAZAI sakk sportra hoz szégyent már rég,de magukat a válogatott hölgy sakkozókat is kellemtlen helyzetbe hozza.Nem beszélve
a sakkba áramlott százmilliókról. ahol egyesek a szpunzorokat is madárnak nézték.

A magyar női Válogatott: Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Gara Tícia, Terbe Julianna és Havanecz Bianka összeállításban hetedik a rajtlistán. Egyben új sakkmutyis kapitánnyal, amit nem tudni, de lehet a kényszer is szült, hiszen a sakkvezetés lemondott. Igaz és tény azonban, hogy erről hivatalos verzIo nm latott napvilágot, a mai napig sem.Viszont sakkkberkekeben azt vélik, hogy pénzhiány miatt mondott le a vezetés.

A férfi csapatok versenyében a papírforma alapján két válogatott küzdhet meg az aranyéremért, a címvédő kínai és az orosz ötös versenyfutását tippelhetjük. Amíg a nőknél az orosz, az ukrán, a kínai és a grúz csapatok versenyfutása a papír.

 

Full list of participants

Links

 

 

A sakk-csapatvilágbajnokság a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által 1985 óta rendezett csapatverseny, amelyen az öt világrészt képviselő 10 legerősebb csapat vesz részt. A nemzeti válogatottak a sakkolimpián, illetve a kontinensbajnokságokon vívhatják ki a részvétel jogát.

A versenyre kezdetben négyévente került sor, 2011 óta kétévente, a páratlan években rendezik meg. 2007 óta a csapatvilágbajnokságot kétévente megrendezik a nők számára is. A női VB helyszíne és időpontja eltér a nyílt versenyétől.A legtöbb alkalommal, négyszer, Oroszország csapata szerezte meg az első helyet, őket a Szovjetunió követi két aranyéremmel. A női versenyen Kína válogatottja három alkalommal győzött, Ukrajna és Grúzia egy-egy elsőséget szerzett.A nyílt versenyen a magyar válogatott többször is bejutott a világbajnokság tízes döntőjébe, a legjobb eredményt az első alkalommal rendezett világbajnokságon érték el, amikor az ezüstérmet szerezték meg.