Kész, végünk van Magnus Carlsennel együtt!Akár sakk ketrecharc is jöhet.

Kész, végünk van Magnus Carlsennel együtt!Akár sakk ketrecharc is jöhet.

Nem szerteném az utólagos okos szerepét eljátszani, de nem véletlen írtam a vb dontő előtt néhány dolgot. Ezt a meccset csak Carlsen nyerheti és fogja is. Független attól, hogy ugyan a rapid rájátszásban nyert csak. De nem tudhatjuk, hogy mi lett volna, ha a norvégnak egy jelképesen mondom. Élet halál harcban kelett volna nyernie, méghozzá a 12 klasszikus partikon belül.Nyert volna ott is !Nem tudhatjuk azt sem,ahogyan ezt is írtam korábban. Vajon, hol végződik az emberi teljesítőképeség határa a mai sakkban. Azt is írtam, hogy ennek a dontőnek igazi nyertese nem lessz,mert a tömeg, a telhetetlen sakknép vért akar.Adok kapok sakkot,a régebbi korok sakkját. Majd jött a norvég negyedszerre és vizsgáznia kelett a sakkzseninek a pancser sakk nép elött ! Tisztelet a kivételeknek.Nem keresem az okokat. A motivációját és semmi mást.Gépi kotta se kell, partikat is lattam.Azt gondolom, hogy még most sem tudjuk, hol végződik az emberi teljestő képesség határa a sakkban.Nem kell ide rapid sem, hogy lássunk.De abban biztos vagyok, hogy Carlsennek még van sok éve,ha képes megvívni önmagával szemben a zsenik legnagyobb harcát .És ha magának akar bizonyítani, nem a sakknépnek, akik mára immár eszköznek használják, használnák! A sakk szórakoztató ipar emberi nyerőgépet keres, hogy mert a tömeg jól érezze magát. Persze némiképp érthető a dolog, mert sajnos gépi is lett a sakk,de ezt nem Carlsen, de nem is a sakkozók hozták létre.Véleményem szerint Carlsen az élete legnagyobb dontése elött áll. És még ez a látszólag kínkeserves sakkvb is macskajanCsi ahhoz képest neki,hogy eldöntse. Nekifut e élete második sakk körének, Miközben emberként szorítok neki, ahogyan Fabiánonak is ! A sakk kibicek, mármint az okosabbja, a gépi kottás okosok még nem tudják,de valójában többért játszanak ezek a nagy sakk gigászok, mint azt hinnénk.No persze nem komoly pénzekért, mert a sakkban az nem gyakori vendég. Magáért a sakkért,sakk szeretetért. És még valmiért is. A gép ugyan már legyőzte az embert, mégis óriási tisztelet Carlseneknek, Fabiknak, Rapportoknak is, hogy lám harcolnak.Mindenki ostromol valmiféle cél felé, ahol ugyan elválasztódnak sikerek, sorsok,lehetőségek, mennyi más… Mégis töbet adnak mint a gépek ! De ha valaki masképp gondolja, annak javaslom, hogy nézzen sok gép vs gép partit a gépek egymás ellen,semmit se fog érteni belőle ! És szerintem még igen sokan nem értenek az emberi sakkból sem sokat,habár egyesek gépi kottával okosak lehetnek a kibicek a hülyék táborában !

hunonchess

Magnus Carlsen: “Ha elvesztettem volna, ez lett volna az utolsó világbajnoki mecsem”

Magnus Carlsen: “Ha elvesztettem volna, ez lett volna az utolsó világbajnoki meccsem,
nyilatkozta az immár négyszeres sakkvilágbajnok a londoni The Guardian napilapnak. Persze immár túl az amerikai és morvég sakk fanok izgalmain a “Mágus”, a norvég sakk varázsló is megnyugodhat,hiszen. Carlsen 860,000 dollárt nyert,de Caraunának is jutott 700,000 dollár.

A morvég állami tv megdöntött minden korábbi sakk nézettségi rekordot most a Carlsen Caruana meccsen: Átlagosan az egész mérkőzést most 289, 000 ezren nézték, ami magasabb, mint a korábbi években volt. Nagyjából összesen 3 000 000 norvég követte Carlsent.

Norvégia lakossága 5,23 millió ember körüli.

The winner will get 550,000 euros ($860,000), with the runner-up pocketing 450,000 euros ($700,000).

Carlsen:

„Őszintén szólva az elmúlt években nem játszottam igazán jól. Ezt figyelembe véve ez a párharc egy lépés volt a megfelelő irányba. Azt hiszem, jól játszottam, de úgy érzem, vannak dolgok, amelyeken dolgoznom kell”

Én értem, sőt tudom, hogy mire gondolt, de nem fogom nyilvánosan leírni.Mert ez a minimum, ami kijár részemről ennek a norvég fiatalembernek,aki sakkban alkotott egysmást.

Igaz, és további tény az is,hogy Magnus a vb döntőt megelőzen is mondta meglepő őszinteséggel és alázattal, hogy nincs teljesen megelégedve a saját játékával. Őszintén szólva nem nehéz eldönteni, hogy mi játszódik le a norvég zseniben vagy csak a taktika egyik része volt becserkészni az ellenfelet a rapidba, ahogyan anno karjakint is.Nem tudhatjuk, ahogyan talán Magnus sem, de ment előre. Az egyébként kőkemény profi sakkhoz szokott norvég, aki gyerekkorától csak egy célt ismert. Nyerni. Mindenki más elvárása meg:állandóan nyerni, ilyen sakkozó nem létezik a világba sem, aki kiszolgál mindenkit állandó nyeréssel. Vagy esetleg a profi sakk legmagasabb csúcsával járó tünetek, mint kiégés, hiszen már mindent elért, amit a mai korban ember sakkban elérhet. Esetleg más magánéletbeli dolgok, hiszen ebben a korban már nyilván egy másik jövőre is gondolhat. De egy dologban biztos vagyok:idézve Czeizel Endrét: géniusznak lenni nem csak áldás, hanem átok is lehet.Talán nem kell Fischer sorsát idéznem, ha már sakkról beszélek.

Jött a norvég negyedszerre és nyert ! És szégyenszemre neki kelett magyarázkodnia,mert egyeseknek nem tetszett a nyerés hogyanja.

Mindenesetre VILÁGOS tény: Magnus lett a sakk fekete báránya, mert nem verte hülyére Fabiamo Caraunát már a klasszikus partikban.Vagy csak amerikának nem tetszik!? Az meg a napnál is világosabb, hogy sokaknak nem tetszik már a norvég egyeduralkodása.

Miközben evidens, hogy a sakk reformokra szorulna. Ambár attól tartok, hogy ne adj isten ha Carlsen így is nyerne,akkor már boszorkányüldözés jönne, mint a középkorban.

Az már eszébe sem jut senkinek, hogy bizony sokan hozzá izmosodtak a sakkhoz gépi tápszerrel,sakkprogiS professzionális Súgógépekkel.

A torténteket immár mindenki ismeri,hiszen gyakorlatilag megismétlődött most is a korábbi 2016-os sakkvilágbajnoki döntő. Akkor a szintén klasszikus partik 6–6-os döntetlen után szintén jött a négy rapid játékból álló rájátszás, amit Carlsen 3–1 arányban megnyert. Igaz, ott és akkor a klaszikus partikban a 7 döntetlen után Karjakin a nyolcadik partijában vezetést szerzett,de a vb-döntő 10. játszmájában Magnus, kiegyenlített.Püff neki, rájászás. Akkor is volt morgás a remik miatt, de szite senkenek nem jutott komolyan eszébe a vezetésben a játékosokkal karöltve, hogy bizony reformokra szorul a sakk.

De most a világ két legjobb sakkozója kinyitotta Pandóra szelencéjét. Hiszen jól értesült címlap sztori vadászok, zárójel, ha szenzáció sejlik. Hát mit ad az ég, Megszólalt Polgár Judit mindentudó s hírül adta a nagy semmit. Hogy azt mondja, Polgár Judit szerint komoly változások várhatók.

Itt a világvége: Jön Armageddon: Gályára a sakkozókkal , mert nem akarnak nyerni.

Külömbe is hogy nézne ki, hogy az immáron fizetőssé vált worldchessnek, ahol Polgár is kommentál 3D ben -Szóval barátaim csak nem tán vérnek is folynia kell majd sakkparti közben,hogy a rendezők Polgár Judittal egyetemben mégtöbbet kaszáljanak.Szabadjon már nekem is némi összeesküvéselméletet gyártanom, ha már Magnus a hibás. Nem csoda hát, hogy mára norvég sakk fan lettem ! Akarom mondani idióta ellenes klubbot nyitottam 🙂

Sok volt döntetlen:Ez a fránya Magnus, de talán Carauna se akart nyerni a normál klasszikus partik egyikében sem.

Miközben zajlott a sakkvb döntő, a közösségi médiákban a Carauna fanok lelkesen vicceltek,még nagymesterek is ST A meccs végére ügy eltűntek, mint a szürke szamár a ködben A Missouri államban is, mondom név nélkül ! Még arra sem vették a fáradtságot,hogy a fair play jegyében gratuláljanak Fabiánónak,pedig nem hozott szégyent a sakkra. Megtudhattuk azt is, hogy kinek szürkolnak sokan.A politikának vagy a sport tiszta eszméjének.

Szóval, hogy egyik sakkozó se akart nyerni a normál partikban.Én ebben azért nem lennék biztos.Igaz, abban meg biztos voltam, hogy itt csak Carlsen nyerhet. Az őserő,a norvég csodaszarvas kipipált háröm sakk nagyhatalmat is. Indiát, Oroszországot, és most az Usát, Már csak a hab a tortán a 31! szupertorna győzelem,az élőpont rekord,a világranglista vezetése, ráadásnak rapidban és blitzben is.

Ezeket nem hosszabításban nyerte a Carlsen.

Na de jön a nehezített sakk.És abban biztos vagyok, hogy a sakkvébét immár norvégiában sem rendezik,mert majd ráfogkák a norvég zsenire,hogy jobban bírta a skandináv klimát 🙂

Igaz, abban jómagam is százszázalékig bíztos vagyok, hogy ennek részletein még elfognak vitázni. Hogy az átlag sakk olvasók is értsék arról van szó,hogy sakk korunk sakk pestisét,azaz a döntetlen partik számát csökkentsék. Hiszen köztudott,hogy amióta a sakk computerek beleavatkoztak az emberiség egyik legcsodálatosabb szellemi játékunnkba a sakkba,ma már gépi kottán is nevelkedik a new chess prodigy generáció. Magyarul: legális kábitószert kapott a sakk.

A következő világbajnoki összecsapásra 2020-ban hogy hogyan kerülhet sor. Ebben jelentősek az eltérések, amikor magát Carlsent kérdezték, javasolta, hogy esetleg több klassikus meccs, esetleg több rapid és villámparti De mint kihangsúlyozta + nemigazán foglakozott mostanság ezzel.Karjakin például azt javasolta, hogy legyen valami 11 vagy 13 parti, és aki többször volt világos, annak nyernie kell a címért. És mondjuk a világbajnok választhatna, hogy ő játsszon egy plusz fehér partit vagy a kihívó. Szóval már most rengeteg elképzelés van.

De azért jómagam titkon remélem, hogy a sakk kommnetátoroknak is eljön Armageddon napja. És nem gépi kottával,súgógéppel kommentálnak majd. Hogy a lelkes sakk kibicek, akik szntén gépi kottán mondják be a frankót, a fotel kommnetelők.Hát nekik meglehet hagyni ezt az apró örömet, ha már másra nem vitték.De szóba jöhetne nekik a fotel kommentelők sakk Sugó-gépes vébéje is.Természetesen áramszünetes versenyteremben és tök sötétben 🙂 Mobil se jöhet szóba.

Így a végére már csak egy kis számolás maradt

Magnus egyértelműen a legmagasabb jövedelemmel rendelkező sakkozó.

De sajnos sportágunk csak macskajansi mondjuk a a Barcelona focistáihoz képest.

Ahol átlagban évi 10,45 millió fontot (3,8 milliárd forintot) keresnek, és ehhez jönnek még a prémiumok.

És ezer a példa más sportokban is.Még akár görbelábu focista is kiröhögi Magnust, még hanem is világsztár. Celeb Pirik meg Jakabok is.Ebbe az érdekesen emberileg lezülött világban. Továbbá 150-szer annyit kereshet egy élsportoló, mint az átlag magyar. Kivéve a sakkozók ! És persze átlagemberek is.Kissé kevesebbet.

Carlsen hűséges szponzorokkal rendelkezik, mint korábban. Ez évente öt-hatmillió koronát biztosít. A Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig és az Arctic Securities pénzügyi vállalat évek óta , ugyanez vonatkozik az Isklarra és a VG-re is. Karakterét ,hírességét az mutatja, hogy még a Simpson család rajzfilmsorozatban is vendégszerepelt. A nemrég véget ért sakkvébét a norvég állami tv is kiemelten követte.

És bár a Forbes magazin szerint Carlsen keresete 8 millió dollár, aminek jelentős részét a reklámbevételek is adják. Elfelejtik sokan,hogy Magnus nagyon sokat is adózik a jövedelmek után. Vagy azt, hogy a sakk egyáltalán nem a top milliárdosok klubbja ! Magnus Carlsen magántulajdonban leginkább egy befektetést élvez az anyagi részt illetve: Egy óriási villát Holmenkollenben, de erről körábban írtam is itt a portálon.

Nem tudhatjuk hogy mit hoz ” A SAKK Armageddon”, azaz az idövel fognak e manipulálni esetleg valami kombinált megoldást hoznak e.Nem tudhatjuk, hogy mennyire változik majd a sakkelit, milyen változást hozhat a sakk jövő. sokaknak. Félnünk azonban még nem kell, még az ember vs ember küzdelemben az emberek nyernek.

Számomra felfoghatatlan, hogy hogy lehet ennyi SAKK BIRKAa világon, akik emberfelettit várnak hús vér emberektől.Hiszen mindkét sakkozó klaszikus értelemben vett sakk tudása a gépi lexikális tudással, vagy mind az ami még kell ilyen magas szintü tudáshoz. Idegrendszer ls ezer más.Miközben nem ők írták a sakk progikat. Eközben is számtalamszor olyan magas szintü emberi sakk tudásról tettek már bizonyosságott, hogy az átlagember, de még némelyik magát sakkozónak mondó is felfogni képtelen. Vagy persze irígyecske !

Vajon, amikor egy foicsta világsztár kihagy egy tizEneggyest amire ugye már volt példa. Annak is robot focistának kéne lennie ? Vajon,45 hol végződik az emberi mohoság határa ? A SZURKOLÓKNÁL! Hányszor kell meghalnia, persze csak jelképesen egy sportolónak az emberi teljesító képesség határait ostrmomolva,hogy a publikum kiélvezze magát a fotelban a gépi kottával.

Magyar sakk szakíró:Szakértő Magnus Carlsennek az a nagy problémája, hogy nincsen hozzá hasonló játékos, ő a legerősebb, és ez annyira visszaveti őt, hogy az ambiciója is jelentősen csökken. De ez még semmi, hiszen a magyyar sakkszakértő hozzátette azt is,hogy Magnus talán direkt módon a hosszabításra játszik, ahol már a rövidített partikban kedvére mészárolhat.

Tessék mondani, hol lehet zsenit venni ? 🙂 Nem lehet? Nahát 🙂 Ki volt az a gyalázatos, aki megtiltotta Caraunának, de akár bárki másnak is, hogy akár normál partikba is megverje a norvégot vb mecsen ? SENKI ! Legendát gyártani nem lehet uraim dollárért sem ! Fischert sem + ! Legendának és zseninek születni kell. Ennek ellenére is mondon, Carauna egy kiváló szupersakkozó és egy szimpatikus ember is.Hogy persze némelyik Fabi sakkfan embernek is hitvány, az nem kétséges. Olyanok mint mifelenk kis hazánkban is. Ha nyersz veled vannak, ha kikapsz meg odébb állnak.

Noha tény,az emberek sokat okosodtak a sakk gépi kottán, de mondanék valamit.Még a sakkprogik sem tartanak ott, hogy mondjuk a legjobb progik egymás ellen 1000 partiból csak ezer remit hozzanak ki.Mert bizonyy még ott is kikap olykor némelyik vas.Még nem esett le senkinek, hogy Carlsen is hús vér ember ls Fabi is.

De ha ez még kevés lenne, az okosok már azt is megállapították, hogy Magnus direkt nem akart nyerni az utolsó 12-ik klasszikus partiban.Holott a gép is nyerést látott.

Esetleg nem az UfÓk vitték el Magnust,kedves agyament szakértők.:-) Minden esetre izgalmas jövő elé nézünk és ha nem nagy baj én Calseneknek drukkolok, Caraunáknak meg Rapport Ricsiknek is, mert az emberi sakk zsenialitás klónozott jövőjét nem szívesen látnám.Van már elég müsakkozó gépi táppal.Hát még gépi kottás kibic mennyi 🙂

Huncut gyerek ez a Magnus, mert ennyit merészelt már nyerni.Nem hoszabításban !

Klasszikukus sakk világbajnok

 • World Chess Championship 2018 (London ENG)
 • World Chess Championship 2016 (New York USA)
 • World Chess Championship 2014 (Sochi RUS)
 • World Chess Championship 2013 (Chennai IND)
 • FISCHER SAKK világbajnok 2018
 • rapid világbajnok: 2014, 2015
 • villám világbajnok: 2009, 2014

Carlsen so far in his career:

 • – 4 classical WC titles
 • – 5 WC titles in Blitz & Rapid
 • – 31 victories in super tournaments

– A total of 101 months as the World #1

– World #1 in Classical, Blitz & Rapid

 • – Highest rated player ever (2882)
 • – 1st player to hold all 3 WC titles

 

Sokat elmond ez a lista 4 vb cím és változatlanul vezet a világon Carlsen Now a 4-time World Chess Champion and still no. 1 at classical, rapid and blitz chess

hunonchess