Leszkó ezüst Csehországban

Leszkó ezüst Csehországban

15th European Union Youth Chess Championship 2017

Az orosházi Leszkó Bence ezüstérmet szerzett a csehországi ifjúsági sakkbajnokságon.

Augusztus 18-27. között rendezték meg a XV. Európai Uniós Ifjúsági Sakkbajnokságot Csehországban, a Jeseníky-hegység területén található Kouty nad Desnau-ban. Ez a rangos verseny sok sakkozó fiatalt vonzott. Ebben az évben az EU-bajnokságon 14 nemzeti szövetség 121 játékosa vett részt.

Magyarországot a 14 éves fiúk korcsoportjában az orosházi Leszkó Bence képviselte, a kiváló sakkozót a Magyar Sakkszövetség delegálta a csehországi viadalra, ahol az előkelő második helyen zárt. Csoportjában 38 induló ült asztalhoz.
– A tíznapos, kilencfordulós megmérettetésen nagy csaták folytak a bajnoki cím megszerzéséért. Bence nagyszerűen kezdett, a harmadik forduló után az élre került, miután lengyel ellenfelét is legyőzte. Ezt a partit a szervezők különdíjjal is jutalmazták. A hetedik forduló végéig tartotta vezető pozícióját. A nyolcadik fordulóban sajnos vereséget szenvedett, így végül szoros küzdelemben a második helyen végzett – számolt be a verseny részleteiről Bence édesapja, Leszkó Pál.

Leszkó Bence ezüstérmet szerzett Csehországban (Fotó: család)

Hazaérkezése után Orosházán kértük nyilatkozatra az ifjú sakkozót.

– Hogy értékeled a versenyt?

– Először is nagyon örülök, hogy kijuthattam és Magyarországot képviselhettem. Egy jól megszervezett, színvonalas rendezvény volt. Ez az EU hivatalos korcsoportos sakkbajnoksága, a 15th European Union Youth Chess Championship. Nagyon jól éreztem magam az egész verseny alatt. Sikerült jól kezdenem, hamar az élre kerültem, de a nyolcadik fordulóban hibáztam, amit már nem tudtam helyrehozni. Ezzel az egy vesztett partival ment el az első hely, ezt sajnálom.

– Hol zajlott a verseny?

– Csehországban, Kouty nad Desnau-ban. Ez egy nagyon szép kis hegyvidéki település. A verseny és a szállás is a Hotel Dlouhé Stráne-ban volt. Körülötte hegyek és erdők. Kár, hogy nem volt lehetőségünk jobban körülnézni, mert kevés szabadidőnk maradt a készülés és a fordulók között.

– Kik segítettek a felkészülésedben?

– Csúri László és Horváth Zsolt FIDE mesterekkel itthon készültem a verseny előtt, Czebe Attila GM (nagymester) pedig végig velem volt a megmérettetésen és segített fordulóról-fordulóra. Ezúton is szeretném megköszönni nekik segítségüket, önzetlen munkájukat.

– Milyen terveid vannak a közeljövőben?

– A következő időszakban tovább szeretném mélyíteni tudásomat, bővíteni ismereteimet és szeretnék minél több versenyen jól szerepelni. Ősztől kezdődnek az NB-s fordulók is, és szeretnék a makói csapattal sok pontot szerezni.

Bence elmondta még, hogy az idei évben fejezte be a Vörösmarty iskolában az általános iskolai tanulmányait és napokon belül az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium informatika szakán folytatja a tanulást. A sakkozó EU-s bajnokságon való részvétele komoly költségekkel járt, amiben több támogató segítette a szülőket. Köszönetüket fejezik ki a Makói SVSE Sakk Szakosztályának, az OVM-Karsai Zrt-nek, a VASEX Kft-nek, az AMO Bt-nek, az Orosfarm Zrt-nek, valamint az MMD-Team Bt-nek.

http://www.chess.cz/www/mladez/reprezentace/me-unie.html
http://chess-results.com/tnr296160.aspx?lan=5

All.pgn http://www.chess.cz/www/mladez/reprezentace/me-unie.html
Read previous post:
Help Nino Khurtsidze overcome cancer

Nino in Need Nino Khurtsidze (born September 28th, 1975) is a Georgian chess player who holds the FIDE titles of...

GRENKE Chess Classic 2017 FINAL

GRENKE Chess Classic 2017 (Karlsruhe GER) Thu 13th Apr 2017 - Sat 22nd Apr 2017 - Official Site 4th GRENKE...

Életmü díjat kapott sakk szakosztályunk mestere, Jakobetz László

Életmü díjat kapott sakk szakosztályunk mestere, Jakobetz László Vezetőedzőnket, Jakobetz László FIDE-mestert Budapesti Sakkozásért Díjjal tüntették ki a Bálnában megtartott Tavaszi...

CIKK vázlat

Chess Talent: Vincent meets Garry

Chess Talent: Vincent meets Garry By Frederic Friedel Here's how it began. Recently – actually at the end of August...

Close