Londonban oktatja a sakkot

Londonban oktatja a sakkot

Fodor Tamás 26 évesen jelentős sikereket tudhat magáénak a sakkban. A szerény, szimpatikus fiatal legkiemelkedőbb címei: nemzetközi nagymester, U10 korosztályos világbajnok, magyar nyílt bajnok.

–Mikor tanult meg sakkozni?
– Édesapám tanított meg, öt és fél éves lehettem. Az első időszakban solti otthonunkban a családdal játszottunk, majd óvodáskánt elkezdtem járni a Vécsey Általános Iskola sakkszakkörébe. Amikor életem első versenyét megnyertem az iskolások között, annak hatására vettük komolyabban a sakkot. Hétéves korom körül Mészáros Gyula lett a személyi edzőm, ekkor nyertem egy országos rapidbajnokságot, kilencévesen országos bajnokságot, majd Európa-bajnoki ötödik lettem és utána a 10 év alattiak csapatában világbajnokságot nyertünk. Ezek után már a profi sakkozói pálya volt a tervünk.

– Hogyan tudták összeegyeztetni a versenyeket az isko­lával?
– Harmadik osztálytól magántanuló lettem, mivel a versenyeken való részvételt máshogy nem lehetett megoldani. Minden nagyobb verseny, világverseny időbeosztása olyan, hogy akár kilenc-tíz napig is eltarthatnak. Ezért szinte lehetetlen nappali tagozatos iskolában tanulni. Édesanyám tanítónő, vele tanultam, majd felsőben apa is segített a matekban, fizikában. Az erős családi háttér nagyon fontos minden sportágban. Rengeteget vállalt a családom. A versenyekre kezdetben apa kísért, gyakran a család is eljött, később edzővel mentem versenyezni.

324347_fodor-tomi-sakk

Fodor Tamás fő célja bekerülni a magyar olimpiai csapatba

– Miként alakult a pályaválasztása?

– A középiskolát Budapesten kezdtem a Csanádi Árpád sportiskolában, de második után onnan is eljöttem a versenyek időbeosztása miatt, magántanulóként fejeztem be a gimnáziumot is. Tizenkét-tizennyolc éves korom között Lukács Péter nagymester fejlesztette a tudásomat. Érettségi után nem jelentkeztem továbbtanulni, egyrészt nem tudtam eldönteni az irányt, és mivel az egész életem a sakk körül forgott, úgy döntöttem, marad a versenyzés. E mellé mostanában a sakkoktatás is bejött az életembe.

– Mi alapján dönt arról, hogy melyik versenyeken vesz részt?
– Magyar játékosként szerepelek, de a világon bárhol játszhatok. Külföldi csapatokban is játszom, német, osztrák, angol csapatom is van. Más országokban országos csapatbajnoki mérkőzéseken vendégjátékosként szerepelek. A legtöbb sportolónak egy klubja van, ahol versenyez, de a sakkozói életmód mozgékonyabb, lehet játszani 5-6 országban is. Angolul szinte perfektül beszélek, ez mindenhol megfelelő. A versenyekre vagy meghívnak, vagy én választom ki, hogy hova menjek. A nagymesteri szint lehetővé teszi, hogy ahova meghívást kapok, ott szállást, induló startpénzt adnak, mivel a versenyen emelem a szintet. A versenyeken pénzdíjak, nyeremények vannak, amelyek bevételt jelentenek. Jelenleg Londonban élek, ahol az utóbbi két évben elkezdtem oktatni, de nem csak londoni tanítványaim vannak, az internet lehetővé teszi, hogy bárhol a világon tudjak oktatni, például szingapúri növendékem is van, akit Skype-on keresztül oktatok.

– Milyen tervei vannak, milyen célokat szeretne megvalósítani?

– Öt-tíz éven belül szeretnék minden kontinenst bejárni. Európa minden országában versenyeztem, Ázsiában is több helyen jártam, Észak-Amerikában több versenyből összerakott túrára készülök a nyáron. Nem vagyok helyhez kötve, mert a felkészülésemhez elég egy sakktábla és egy számítógép. A nagymesteri szintet huszonkét éves koromban értem el, jelenleg 2513 pontom van, ezzel 668. vagyok a világon 1500-2000 nagymester között. Folyamatosan készülök, hisz a jó pap is holtig tanul, gyakorolok, követem a világversenyeket, a játszmákat. A számítógép a „sakkisten”, lehetetlen legyőzni. Olyan szintű felkészülést tesz lehetővé, ami tíz-tizenöt évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Fizikai sportokat is végzek. Focizni szeretek, teniszezni járok és konditerembe. Kell a jó állóképesség, hogy ne fáradjak el az akár hét-nyolc órás verseny végére. Szellemileg és fizikailag is sokat kivesz az emberből a verseny. Fő célom bekerülni az olimpiai csapatba, ezért megpróbálok előrébb lépni a magyar listán, ahol most a 24. vagyok, ehhez még rengeteg munka kell. Hosszabb távon sakkoktatással szeretnék foglalkozni, szeretek gyerekekkel lenni, élvezem az oktatást. Azt adom tovább, ami számomra hasznos volt, hiszen már majdnem húsz éve vagyok a pályán. Szeretem a sakkot, élvezem a játékot. Amikor versenyekre megyek, jó együtt lenni a sakkozók, sakkot szeretők közösségével.

 

SOLT

Read previous post:
gxp0oYbx
Learning to Love Intelligent Machines

  wsj.com

american-chess-magazine-02-cover
American Chess Magazine stays the course

American Chess Magazine stays the course – The second edition of the American Chess Magazine is out, and for those...

images
GRENKE Chess Classic 2017-04-15 – 2017-04-23 Baden-Baden (Germany)

GRENKE Chess Classic 2017 Aronian (2789.3) wins the Grenke Classic with 5.5/7. Caruana and Carlsen shared second with 4/7. https://youtu.be/f58nGD9Kxss...

0
Henrik Carlsen | Interview with the father of Magnus Carlsen | GRENKE Chess Classic

Henrik Carlsen | Interview with the father of Magnus Carlsen | GRENKE Chess Classic GRENKE Chess Classic 2017-04-15 - 2017-04-23...

36978_m
Nagykanizsa a sakkfőváros!

Nagykanizsa a sakkfőváros! Az Aquaprofit-Nagykanizsai TSK NB I-es sakkcsapata az elmúlt hétvégén történetének tizedik bajnoki címét ünnepelhette, miután a fővárosi...

Close