Majdnem minden nap sakkoztunk Yoko Onóval – Sam Havadtoy-interjú

Majdnem minden nap sakkoztunk Yoko Onóval – Sam Havadtoy-interjú

A hetvenes években érkezett New Yorkba, és szinte rögtön a legnagyobb művészek társaságában találta magát Samuel Havadtoy (Havadtői Sámuel). Lakberendezőként kezdett, festéssel folytatta, közben pedig megismerte Andy Warholt, Keith Haringet és Yoko Onót, akivel aztán húsz évig élt élettársi kapcsolatban. Az alkotóval budapesti lakásán beszélgettünk. Részletek a Magyar Hang 9. számában megjelent interjúból.

 

– Három kiállítása is nyílik a napokban. Ezek közül egyik a Ludwig Múzeumban, ahol a 70-es évektől tekintik át munkásságát. New Yorkba 1972-ben került ki, ahol az itthoni és londoni pincérkedést pedig lakberendezésre cserélte. Hogy jött ez a váltás?

– Az életemben igyekszem mindenre lehetőségként tekinteni. Londonban először lakájként, majd pincérként dolgoztam, munkám során pedig találkoztam egy lakberendezővel. Ő vetette fel, hogy dolgozzak neki Amerikában. Sok ember úgy éli le az életét, hogy egyetlen teremben marad, kényelmesen érzi magát a munkájában, a kapcsolatában. És vannak, akik ajtókat akarnak nyitni, más termekben is körül szeretnének nézni. Én a forgóajtókat kedvelem. (…)

– Az ajtó mellett a kiállítás egyik fő témája a sakk, ami a Yoko Onóval való, húsz évig tartó kapcsolatához fűződik. Mit szimbolizál?

– Majdnem mindennap sakkoztunk. Miután a kapcsolat megszűnt, maga a sakk, az aktus érzelmi emlékké vált. Aki sakkozik, az ki akarja gondolni az ellenfele mozdulatait előre, hogy azokat aztán kivédje. A szerelmi kapcsolatban ugyanez történik, csak másképpen. Mi ki akarjuk találni a másik kívánságait, és azokat szeretnénk valóra váltani. (…)

– Jó ismerősei között volt a két éve elhunyt David Bowie is. Rá miként emlékszik?

– Több történetem is van róla. Az egyik a Hiltonhoz kötődik, itt találkoztunk, mikor Budapesten lépett fel. Tipikus magyarként rögtön kérdeztem, hogy mit szól a fővárosunkhoz. „Rendben volna, de hát minden hamis” – érkezett a válasz. Hüledeztem, mégis miről beszél. Ő pedig mutatta, hogy menjek le a Várba, minden épületen azt látja, hogy „műemlék”, és hogy „ennek a helyén ez és ez épült a XV. században.” Én ezt észre nem vettem volna. Aztán a Parlament: „hiszen ez egy kamugótikus épület!” Csak szörnyülködtem, hogy láthatja így a mi városunkat. Voltam az esküvőjén is Veronában. Bérbe vett egy palotát, ott lakott az egész vendégsereg. Avantgárd énekesből vált nagystílű popsztárra, de mindezek ellenére egy nagyon őszinte, kedves ember maradt, ami ritka. És nagyon szerette a művészetet, ő is festett.

Az interjú a Ludwig Múzeumban 2018. július 13. és szeptember 2. között megrendezett HUSZÁRLÉPÉSBEN – Sam Havadtoy New Yorkban című kiállításhoz kész