NB I. beharangozó

NB I. beharangozó

Kállai Gábor nagymester

Ma délután kezdetét veszi a 2017/18. szezon a Nemzeti Sakk Csapatbajnokság I. osztályában, aminek idén az MTK Budapest is tagja lett. Nézzük át röviden, hogy miként jutottunk ide, és mit várhatunk az idénytől!
Az MTK-s sakklegendáról, Szabó Lászlóról elnevezett NB I-nek mind újoncként, mind a bajnokság valaha volt legsikeresebbjeként vágunk neki. A látszólagos ellentmondás feloldása, hogy a szakosztályunk 2014 őszén a korábban csak a Budapesti Csapatbajnokságban részt vevő Rákosliegti AC átvételével indult újra, és folyamatos építkezéssel, az NB II-t 2015-ben, az NB I/B-t pedig idén megnyerve jutott el a legmagasabb osztályig. Azonban egyesületünk története során huszonegyszer ünnepelhetett aranyérmet az NB I-ben Vörös Lobogó, MTK vagy MTK-VM néven, ill. az 1975-ös egyesülést követően a Vörös Meteor sikerei is az MTK-s múltat gazdagítják. A jelenlegi címvédő Nagykanizsai Tungsram ugyan egy évet leszámítva zsinórban nyert tíz bajnoki címet, mégis még félúton sincsen ahhoz, hogy átvegye a vezetést az örökös ranglistán.
Várható-e, hogy hamarosan MTK Budapest néven is feliratkozunk a győztesek közé? Bármennyire is szeretnénk, ennek jelenleg nincsen realitása, sőt, a riválisok erőlistája (kerete) alapján arra lehet számítani, hogy mind a kilenc meccsünkön a papírforma ellenünk fog szólni. Természetesen azt megígérhetjük, hogy a Kállai Gábor nagymester által vezető edzőként irányított csapat felkészülten fog a táblákhoz ülni, és küzdeni fog minden ellenfele ellen. Az NB-ben idén újdonság, hogy nem a tizenkét táblán elért eredmények összege alapján dőlnek el a helyezések, hanem a meccspontszámok döntenek, vagyis egy kiütéses győzelem éppen annyi meccspontot ér, mint egy kiizzadott 6,5-5,5-es siker. Ez várhatóan kiszámíthatatlanabbá teszi a bajnokság kimenetelét, a mi számunkra pedig azt jelenti, hogy akár azzal is benn maradhatunk, ha két meccsen sikerül meglepetést okoznunk, azonban arra számíthatunk, hogy a kieséstől tartó klubok számára sokkal fájóbb egy botlás ellenünk, mint a korábbi rendszerben. Ami a kiesést illeti, az utolsó kettő folytatja jövőre lejjebb, és a címvédő Nagykanizsa, a tizenöt éve dobogós Atomerőmű SE Paks és a három éve nagy ambíciókkal érkező DVTK után nagyon sűrűnek tűnik a közpémezőny.
Azzal tisztában voltunk, hogy az NB I/B-t hibátlan mérleggel megnyerő csapatunk az NB I-ben nem számít majd erősnek, azonban mi azzal a fő céllal alakultunk újjá 2014-ben, hogy ifjúsági nevelő műhely legyünk, ezt jelenlegi NB I-es keretünk is tükrözi: a Brüll Akadémia tag Juhász Ármin, a kék-fehér színekben is több ízben korosztályos bajnoki címet nyerő Marosi Levente, Terbe Juli és Terbe Zsuzsi mellett is sok fiatal játékos kap lehetőséget idén, hogy a legmagasabb osztályban tanulhasson, kiegészülve néhány tapasztaltabb csapattárssal. Idén a bennmaradást hajszolni csak a feljutást kivívó játékosaink jelentős részének mellőzésével, számos sakkmester igazolásával lehetett volna, aminek nem láttuk értelmét. Viszont bízunk benne, hogy az utánpótlás-nevelő munkánk folytatásával néhány év múlva olyan csapattal vethetjük meg a lábunkat az NB I-ben, aminek a gerincét saját nevelésű sakkozóink adják.
A bajnokság egy duplafordulóval indul, amely minden résztvevő számára közös helyszínen, a Benczúr Hotelben (1068 Benczúr u. 35.) lesz megrendezve. Szombaton 15 órától a Makói SVSE-vel, vasárnap 10 órától a HÜSI SC-vel mérkőzünk. Minden szurkolót, érdeklődőt örömmel látunk!

Hajrá, MTK!

Gábor Kállai (born February 21, 1959) is a Hungarian chess Grandmaster. His Elo rating in October 2008 was 2462, but has been as high as 2555 (in 2001).

In team championships he has won several gold medals; in Hungary with MTK-VM and with Miskolci SSC, in Switzerland with the team of Bern, and in France with the team of Strasbourg.

He has written nine books, published in multiple languages. Basic Chess Openings is his most popular work, published in Hungarian, English, Italian, German and French. Since 2005 he has written a chess column in the Hungarian daily newspaper Népszabadság and from 2006 has presented a TV-program on Hungarian SPORT1 TV (SAKKK!). In 2014, he was named chair of MTK′s chess section.

As a chess trainer, he worked between 1983–1986 as a second of GM Zoltán Ribli, between 1980–1994 as one of the coaches of Zsuzsa Polgár and in 2005, was appointed a FIDE Senior Trainer[1] (the highest trainer licence of FIDE). From 2012 to 2013 he coached Kayden Troff and between 2012 and 2015 Jeffery Xiong.[2] In 2015, he was appointed a master instructor at the Hungarian Physical Education University.

From 2001 to 2005 he was the Professional Director of the Hungarian Chess Federation (HCF). He coached the Hungarian Men's Team for the 2002 Bled Chess Olympiad, guiding the team to the silver medal position. From 2005 to 2010 he was the Public Relations Director of the HCF. In 2006, he was a founding member of the Hungarian Association of Talent Support Organizations. Since 2014, he is Member of the Board of Directors at Bay Area Chess.

Löwenthal Alap tehetséges MTK-Lauderes sakkozó fiatalokért

Különleges kezdeményezés a sakkozásban tehetséges MTK-s/Lauderes gyerekek támogatására! Érdemes elolvasni a támogatott gyerekek hitvallását arról, hogy miért szeretnek sakkozni, illetve kit tartanak a példaképüknek!

https://lowenthal.lauder.hu/wp/

   
Löwenthal Alap tehetséges MTK-Lauderes sakkozó fiatalokért
Az MTK három évvel ezelőtt újraindította hajdan híres sakkszakosztályát. A szakosztály e három év alatt az ország legnépesebb sakk-közösségévé fejlődött (százon felüli taggal), az első csapat idén feljutott az NB I-be, de talán a legnagyobb eredményük, hogy 2016-ban a nevelőegyesületek ranglistáján ez a fiatal klub az országos 3. helyen végzett! http://chess.hu/ifjusagi-pontrendszer/ lásd Csapatlista. A Lauder Iskola ifjú sakkozói is az MTK-ban versenyeznek. A legtehetségesebb ifik között sok a nagycsaládos, szerény anyagi helyzetű, ahol a szülőknek nem áll módjában sokat költeni a sakkra. Az ő segítésük, jelentős sakkozóvá nevelésük lenne a célja a Löwenthal János Jakab Támogatói Alapnak. (A névadó a 19. század egyik vezető sakkozója, a Pesti Sakk-kör alapítója, akinek mint 48-as honvédtisztnek 1849-ben emigrálnia kellett, és pályája további részében Anglia sakkéletének lett vezető alakja. Sakkírói, feladványszezői és szerkesztői tevékenysége is jelentős volt.) Az Alap évente egyszer dönt az MTK-Lauder legtehetségesebb és rászoruló ifjúsági sakkozóinak nyújtott támogatásról. A támogatást kizárólag sakkversenyzésre, sakkedzésre és sakkfelszerelés vásárlásra lehet fordítani szabályos elszámolással. Azok kaphatják, akik egy részletesen kidolgozott pontrendszer alapján az előző versenyévadban a legjobb eredményt érték el, a legtöbbet tették fejlődésük érdekében. Az Alap támogatásának odaítélését három fős bizottság végzi. Elnöke Horányi Gábor, tagjai Szabolcsi János és Szép János. Az Alap minden évben részletesen beszámol az alapítóknak és támogatóknak a támogatott sakkozók eredményeiről, fejlődéséről. Nem tudjuk, lesznek-e támogatottjainkból új Polgár Juditok és Rapport Richárdok. Nagyon reméljük, hogy igen. Azt azonban biztosan tudjuk, hogy e támogatás nélkül esélyük sem lenne erre. Az Alapba juttatott célzott támogatások az iskolát fenntartó VZSIA Alapítvány számlájáról kerülnek kifizetésre a támogatást elnyert sakkozó fiataloknak. A VZSIA a támogatásról – ami közhasznúnak minősül – évente igazolást ad ki.  
Read previous post:
Palma de Mallorca FIDE Grand Prix 2017 FINAL

Round 9 on 2017/11/25 at 14.00 Bo. No. Name Rtg Pts. Result Pts. Name Rtg No. 1 3 GM Nakamura...

Még álmában is a sakk jár a fejében

Még álmában is a sakk jár a fejében   Gaál Zsóka, Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes sakkozó még alig múlt tízéves,...

FIDE World Junior Chess Championships 2017 FIDE World Junior and Girl Under 20 Chess Championship 2017 Final

Final Ranking after 11 Rounds Rk. SNo Name FED Rtg Pts.  TB1  TB2  TB3  TB4  TB5 Rp w we w-we...

Felnött lépések

Felnött lépések A tizennégy éves Krstulovics Alex nemzetközi felnőttversenyen ért el második helyezést, Európa-bajnoki nyolcadik lett, és országos bajnoki címnek...

FIDE Grand Prix 2017 Palma de Mallorca R8

Palma De Mallorca Grand Prix 2017 (Palma de Mallorca ESP) Wed 15th Nov 2017 - Sun 26th Nov 2017 -...

Close