Nem csak játszik, oktat is Bánusz Tamás

Nem csak játszik, oktat is Bánusz Tamás

Nemrég a spanyol csapatbajnokságon ült asztalhoz, most pedig a szerbre készül.

Almási Zoltán, a kétszeres sakkolimpiai ezüstérmes nagymester a közelmúltban osztott meg a Facebookon egy érdekes történetet, amely a rapid magyar bajnokságon esett meg. A verseny végén hármas holtverseny alakult ki az élen, amelyben egyébként Almási volt a legjobb egyes számítások szerint, mégis egy oda-visszavágós, hármas körmérkőzéses rájátszás következett. Itt Almási a harmadik helyen zárt, végül mégis másodiknak hirdették ki. Baranyai szempontból azért érdekes a történet, mert a különleges végkifejletű versenynek Bánusz Tamás is részese volt – ő végül harmadikként zárta a rapid bajnokságot.

– Tényleg érdekes volt – kezdett bele a pécsi származású nemzetközi nagymester. – Én alapvetően a harmadik voltam a holtversenyes rangsorban, aztán a „szétlövésnél”, ahol mind a hárman két-két partit játszottunk egymás ellen, 2-0-ra legyőztem Almásit. Erdős Viktortól azonban kikaptam 1,5-0,5-re, így lettem a harmadik. Hogy érthetőbb legyen, azért nem előztem meg így Almásit, mert ez a rájátszás csak az első hely sorsáról döntött, azaz én csak az első, vagy a harmadik helyen zárhattam.

Ahogyan azt Bánusztól megtudtuk, a sakkozók nagy része – így persze ő is – szeret rapid versenyeken szerepelni, hiszen az ilyen megmérettetéseken a világranglistás Élő pontjaikat nem veszélyezteti semmi, ezek a partik nem számítanak bele a kalkulációba. Amikor felvetettük neki, hogy ezek szerint olyan ez, mintha az ember kimenne a lőtérre puffogtatni egy kicsit, nevetve válaszolt.

– Valóban, nagyjából megáll a párhuzam – mondta. – Annyi a különbség, hogy itt azért az ember díjakért tud játszani.

Bánusz jelenleg a világranglista 150. helye környékén áll, 2612 Élő ponttal, idehaza nagykanizsai színekben versenyez, de a közelmúltban a spanyol csapatbajnokságon ült asztalhoz.

– Elég sok versenyre igyekszem eljutni, most a szerb csapatbajnokságra készülök – árulta el. – Emellett oktatok, többnyire külföldi sakkozókat: a skype segítségével ez már könnyedén megoldható. Most van egy nagyon tehetséges indiai tanítványom, aki nagymester szeretne lenni, ehhez három normát kell teljesítenie. Egy már megvan neki, most készülünk a másodikra. És még csak tizenöt éves. Bánuszt leginkább azok keresik meg, akik a nyitásokról szeretnének többet tudni, az ugyanis az ő specialitása.

– A sakkban a nyitások különböző kombinációinak száma olyan, mint az univerzum: folyamatosan tágul. Én ebben mélyültem el nagyon. Kezdőket nem vállalok, az ugyanis az én játékomon is rontana. Profikkal foglalkozva én is sokat tudok tanulni.

bama


[su_quote]Még szerencse, hogy top sakkozóink mindegyikének van tanítványa, még ha nem is magyar.Így valamyest tudnak egy kis mellékesre szert tenni. Az azért folttébb érdekes, elgondolkodtató ? hogy a magyar tanítványok nemigen tudják megfizetni a top sakkozók sztár ügyvédekhez hasonló órabér gázsiajit, ami 20 ezer FT is lehet óránként!
Bizony kedves olvasók ! A magyar sakk egyhelyben járásának egyik, hanem legsarkalatosabb pontja az oktatás.
Ahol sajnos egyesek madárnak nézik a magyar gyerekek szüleit.Persze tisztelet a kevés kivételnek.
A konkrét példát csak érdekességképp említettem.Bátran kijelenhető, hogy nem olcsó mulatság némelyik képzés.
És bizony tapasztalatból is és rengeteg szülő panaszaiból tudom mondani, hogy bizony megesik.
A gyerekekre ha nem is sok tudás,de a szülők pénztárcájának apadása viszi a prímet ! Természetesen tisztelet az igen kevés kivételnek.Hogy mennyi sakk kuruzsló van a rendszerben az megérne egy misét.
Hogy mennyi sakkpalota biznisz, az is. Hogy miért itt tart csak a magyar sakk ?
Nos, a MSSZ sakk kuruzslói miatt is +
by hunonchess
[/su_quote]