Nem csak játszik, oktat is Bánusz Tamás

Nem csak játszik, oktat is Bánusz Tamás

Nemrég a spanyol csapatbajnokságon ült asztalhoz, most pedig a szerbre készül.

Almási Zoltán, a kétszeres sakkolimpiai ezüstérmes nagymester a közelmúltban osztott meg a Facebookon egy érdekes történetet, amely a rapid magyar bajnokságon esett meg. A verseny végén hármas holtverseny alakult ki az élen, amelyben egyébként Almási volt a legjobb egyes számítások szerint, mégis egy oda-visszavágós, hármas körmérkőzéses rájátszás következett. Itt Almási a harmadik helyen zárt, végül mégis másodiknak hirdették ki. Baranyai szempontból azért érdekes a történet, mert a különleges végkifejletű versenynek Bánusz Tamás is részese volt – ő végül harmadikként zárta a rapid bajnokságot.

– Tényleg érdekes volt – kezdett bele a pécsi származású nemzetközi nagymester. – Én alapvetően a harmadik voltam a holtversenyes rangsorban, aztán a „szétlövésnél”, ahol mind a hárman két-két partit játszottunk egymás ellen, 2-0-ra legyőztem Almásit. Erdős Viktortól azonban kikaptam 1,5-0,5-re, így lettem a harmadik. Hogy érthetőbb legyen, azért nem előztem meg így Almásit, mert ez a rájátszás csak az első hely sorsáról döntött, azaz én csak az első, vagy a harmadik helyen zárhattam.

Ahogyan azt Bánusztól megtudtuk, a sakkozók nagy része – így persze ő is – szeret rapid versenyeken szerepelni, hiszen az ilyen megmérettetéseken a világranglistás Élő pontjaikat nem veszélyezteti semmi, ezek a partik nem számítanak bele a kalkulációba. Amikor felvetettük neki, hogy ezek szerint olyan ez, mintha az ember kimenne a lőtérre puffogtatni egy kicsit, nevetve válaszolt.

– Valóban, nagyjából megáll a párhuzam – mondta. – Annyi a különbség, hogy itt azért az ember díjakért tud játszani.

Bánusz jelenleg a világranglista 150. helye környékén áll, 2612 Élő ponttal, idehaza nagykanizsai színekben versenyez, de a közelmúltban a spanyol csapatbajnokságon ült asztalhoz.

– Elég sok versenyre igyekszem eljutni, most a szerb csapatbajnokságra készülök – árulta el. – Emellett oktatok, többnyire külföldi sakkozókat: a skype segítségével ez már könnyedén megoldható. Most van egy nagyon tehetséges indiai tanítványom, aki nagymester szeretne lenni, ehhez három normát kell teljesítenie. Egy már megvan neki, most készülünk a másodikra. És még csak tizenöt éves.
Bánuszt leginkább azok keresik meg, akik a nyitásokról szeretnének többet tudni, az ugyanis az ő specialitása.

– A sakkban a nyitások különböző kombinációinak száma olyan, mint az univerzum: folyamatosan tágul. Én ebben mélyültem el nagyon. Kezdőket nem vállalok, az ugyanis az én játékomon is rontana. Profikkal foglalkozva én is sokat tudok tanulni.

bama


Még szerencse, hogy top sakkozóink mindegyikének van tanítványa, még ha nem is magyar.Így valamyest tudnak egy kis mellékesre szert tenni. Az azért folttébb érdekes, elgondolkodtató ? hogy a magyar tanítványok nemigen tudják megfizetni a top sakkozók sztár ügyvédekhez hasonló órabér gázsiajit, ami 20 ezer FT is lehet óránként! Bizony kedves olvasók ! A magyar sakk egyhelyben járásának egyik, hanem legsarkalatosabb pontja az oktatás. Ahol sajnos egyesek madárnak nézik a magyar gyerekek szüleit.Persze tisztelet a kevés kivételnek. A konkrét példát csak érdekességképp említettem.Bátran kijelenhető, hogy nem olcsó mulatság némelyik képzés. És bizony tapasztalatból is és rengeteg szülő panaszaiból tudom mondani, hogy bizony megesik. A gyerekekre ha nem is sok tudás,de a szülők pénztárcájának apadása viszi a prímet ! Természetesen tisztelet az igen kevés kivételnek.Hogy mennyi sakk kuruzsló van a rendszerben az megérne egy misét. Hogy mennyi sakkpalota biznisz, az is. Hogy miért itt tart csak a magyar sakk ? Nos, a MSSZ sakk kuruzslói miatt is + by hunonchess
Read previous post:
Sakkozo Magyarok World Meeting 2018

City  Lakitelek Country  HUN Number of players  30 System  s Category  0 Start Date  2018-08-20 End Date  2018-08-26

37. Nemzetközi Sakkverseny Keszthely

Dubov wins the 25th Abu Dhabi Masters 2018

https://youtu.be/7JrHCr46wPg 25th Abu Dhabi Masters 2018 (Abu Dhabi UAE)  Mon 6th Aug 2018 - Thu 16th Aug 2018 - Official Site - Results - Live...

Saint Louis Blitz 2018 Aug 14 – Aug 15

2018 MVL wins Saint Louis Blitz Chess Tournament with 13.5/18, Nakamura 10.5, Grischuk 9.5, Mamedyarov 9, Caruana 9, Aronian 9,...

Mamedyarov and Nakamura tied for first at the Saint Louis Rapid Grand Chess Tour

Saint Louis Rapid 2018 Saint Louis (USA), 11-16 viii 2018 cat. XXII (2777) 1 2 3 4 5 6 7 8...

Close