Nem elég, hogy a sakk computer veri az embert,maholnap a varjak is ?

Nem elég, hogy a sakk computer veri az embert,maholnap a varjak is ?

Nap mint nap találkozhatunk a minket embereket körülvevő világ szinte bármelyik szegletét tekintve,újabb és újabb tudományos felfedezéseivel. Amik olykor több mint érdekesek. De vajon ki hinné, hogy kutatók már rég rájöttek és egybehangzó véleménye szerint is, az új-kaledóniai varjak problémamegoldó képessége a csimpánzokéval, és az 5-7 éves gyerekekével vetekszik. És bizony ki ne tapasztalta volna már általunk többyire csak utálat tárgya varjak fekete sereg csínytevéseit, ha megjennek. Az éjszakai bagolyvijjogás,a hajnali kakaskukorékolás, a reggeli rigókoncert,ezek összesége is csak macskajncsi hozzájuk képest. Hiszen mondjuk amikor hallunk varjúinváziókról, hogyan is tudjákmgekeseseríteni az emberek életét. Ha beindul a fekete sereg. Mondjuk hajnalban csapatostul (értsd egy helyen 30-50 egyed) irgalmatlanul kárognak, viaskodnak egymással a lombok közt és a földön is. Vagy esetleg meglepik az ember fiát égi áldásukkal 🙂 Távol áll tőlem,hogy ellenük beszéljek, annál is inkább, mert vannak védett varjú fajok. Meg persze az is édekes kérdés,hogy hogyan szorul ki az állat és madárvilág a természetes környezetükből, hiszen percenként mennyi erdő tűnik el a föld szinéról.Egy korábbi jelentésben, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) közzétett jelentése szerint évente 15 milliárd fa és 24 milliárd tonna termőterület tűnik el a Földről. Na de lássuk,hogy mennyie nem is hülye a Kaldöniai varjü.

Megjelent egy cikk,a national geographic portálolon.
Mint a sakk-játékosok, a varjak több lépést tervezhetnek előre

A jövőbe való gondolkodáshoz szükséges intelligencia általában nem az állatoknak tulajdonítható. Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy az egyik varjú egy eszközt használhat fel, hogy akár három lépéssel előre tervezzenvagy hogy, egy étkezést biztosítson – valamivel olyan, mint egy emberi sakk, mondja Alex Taylor, az új-zélandi Aucklandi Egyetem kutatója.

Az új-kaledóniai varjak néven ismert madarak híresek, hogy szerszámokat, gallyakat varázsolnak. A corvid család tagja, a hollókhoz, az amerikai varjakhoz kapcsolódnak, és Ausztráliától keletre fekvő szigetek egy csoportjában élnek. Az új kaledóniai varjak olyan eszközöket használhatnak, mint a botok és kövek, előre tervezett módon, a cél eléréséhez. A corvids tanulmányai azt mutatják, hogy ezek az állatok magas rendű kognitív képességekkel rendelkeznek – mint például a tervezés és a mentális idő-utazás – olyan mértékben, hogy „több évtizeddel ezelőtt nevetségesnek találnánk” – tette hozzá.Vagy hogy milyen rosszul használtuk a„ madár agy ”kifejezést sértésként.

Like chess players, these crows can plan several steps ahead
Irja a cikk itt


Az alábbi cikkhez talán zárásként még annyit, hogy ugyan sokan hozzák föl példának a sakkot, mint a gondolkodás tudományának afféle mércéjét vagy a tanulásra gyakorolt pozítiv hatását.

Vagy van Polgár Judit, aki ezt idehaza a hazai sakkőktatás egyfajta ugródeszkájának vagy üzleti, politikái hasznaira, kinek hogy tetszik a sakkpalota program.Vagy mindegyik közös hasznára. És még csak nem is feltételezvén rossz szándékot !Nos, bárminek is nevezzem barátaim. Csak annyit tudok mondani, mint a varjú. Kár a magyar sakkért ! Már csak azért is,hogy pontosan azok nem tudnak vele élni, megélni belőle, kiszámítható életpályát tervezni,akik ugyan szeretnének.Igen,maguk a sakkozók ! Hiszen közismertek a hazai sakkozás jelenlegi anyagi és szakmai gondjai.És nekem van egy olyan árzésem,hogy a magyar sakk átesett már rég a ló túloldalára.Olyannyira jól ment ez a reklám, hogy valójában nem a magyar sakk, sakkozók nyertek rajta.Igaz,amikor ezt a terméket, elelejtették a mellékhatásokat.Kár. ahogy a varjú mondaná. Nagy kár, ahogyan kiszorul a hazai minőségi versenysakk, és magyar sakk csak tucat sakkozókat gyárt, a sakkpalotaországában.Igaz ugyan, hogy a magok elvetve, mint jövő generáció majd.. 2012 óta, mióta sakkpalota van.Csak nem ezek a fránya varjak mentek a vetésbe…Hiszen mióta is károgják már a sakkpalotát…Nagy kár, a magyar sakk anyagi és IFI sakk anyagi és szakmai gondjiért.

Az viszont egy jó kérdés lehetne, hogy mondjuk a sakk feltalálása előtt, vajon mi alapján terveztek a madarak 🙂
Vagy akár napjainkban miért nem az eredeti szerepét tölti be elsődlegesen a sakk hazánban.Mondjuk a profi verseny sakkban, ahogyan más sportokban.

 

És csak utána akarnának a gombra kabátott varrni..