Nem kérdés,hogy csatlakozom Napóleon seregéhez.

Nem kérdés,hogy csatlakozom Napóleon seregéhez.

Bonaparte Napóleon a világtörténelem egyik leghíresebb és talán legtöbbet emlegetett hadvezére,akinek
a neve hallatán több dolog is biztosan az eszünkbe juthat. De bizony a sakkozók kapásból vágják,hgy nem csak az akkori kor és nemzet kiválósága volt, hiszen a szellemóriások jelentős része tudott és szeretett sakkozniÉs persze ki ne tudná, ne hallott voln a Franciaországról és a franciákról.Divat, elegancia, bor, sajt, Eiffel-torony, croissant, Moulin Rouge, Mona Lisa, csiga, Párizs… Vagy hogy aFrancia kultúra világszerte az egyik legismertebb és legkedveltebb, így nem véletlen, hogy azonnal ennyi minden jut eszünkbe róla, de mondhatjuk még Francia sakkot is, ha már sakknál vagyunk.

 

Nem rég olvashattunk róla, hogy a FIDE,a (Nemzetközi Sakkszövetség) a 2024-es párizsi olimpia sportágai közé szeretné berakni a sakkot. A sportág világszövetségének elindított kampánya a sakk népszerűségét nem csak onnállóan hangsúlyozza,de tesznek is érte.Nem is sokat dekáztak, mert a francia sajtón keresztül kezdték el népszerűsíteni a kampámyt.És valljuk be,hogy nem csak nyomós oka van a Fidének, hiszen ez egybeesik a FIDE századik évfordulójával.
Igy a sakk beválogatására egyben jelképes ajándék is lenne a FIDE századik évfordulójára.Hogy a kezdeményezés mennyire lessz sikeres a sakk ötkarikás beiktatására, azt nehéz lenne megjósolni,hiszen korábban a FIDE már megpróbálta a 2020-as tokiói olimpia műsorába is beiktatni a sakkot, ám ezen kezdeményezés akkor nem járt sikerrel.
A sakk egy csata egy táblán, és bizonyított, hogy nagy nézettségnek örvend a tévénézők és az online követők körében, különösen a rapid- és a blitzpartik” – érvelt az Arkady Dvarkovich által elnökölt világszervezet, hangsúlyozva, hogy épp ezt a két kategóriát, azaz a rapid- és a villámsakkot szánják a párizsi ötkarikás seregszemlére.

Kiemelik: világszerte milliók sakkoznak naponta, népszerűsége pedig emelkedőben van Franciaországban is, ahol az országos szövetség tagjainak 67 százaléka 18 év alatti.

A hivatalos olimpia mindig mindent felülír. Az ott szerzett eredmények értéke túlnő bármilyen Európa- vagy világbajnoki eredményen, ezért attól kezdve, ha a sakkot olimpiai sportággá nyilvánítanák, az „nagy mozgást indítana el. Az egész sakk és sportélet fejlődne.Persze a sakkozók ezt támogatnák, de nyilván ehhez egy nagy konszenzus kell, hogy összejöjjön.A 44. sakkolimpia egyébként 2020-ban, Oroszországban lesz.

Mint ismert, a párizsi terrortámadások után sok ezer magyar is a francia zászló színeire váltotta a profilképét.
Most mi sakkozók reménykedjünk, hogy ez a mostoha sportág végre olimpia szám is lehet. Ez sokat lendíthetne a sakk támogatási formán is. Nem kérdés, hogy csatlakozom Napóleon seregéhez 🙂

hunonchess.com