Norvégia – Magnus a Favorit. USA sakk fanok:reménykednek..

Norvégia – Magnus a Favorit. USA sakk fanok:reménykednek..

 

 

Tegnap véget ért a sakkvilágbajnoki döntő eredetileg is 12.klasszikus időbeosztású játszmára tevezett első felvonása,de mint köztudott remi lett az utolsó parti is, így rapid rájátszásos játszmák jönnek.Igy szerdán már mindenképp a mondás szerint is.

Az idő, mondják nagy tanítómester. Csak az a baj, hogy megöli tanítványait. (Berlioz) Nem lessz ez másképp a rájátszásban sem.

Szerdán 4: 25-25 perces rapid játszma következik lépésenként 10 másodperc plusz idővel. Haa 4 partiis egyenlő végeredményű (2-2), akkor 2: 5-5 perces villámparti következik lépésenként 3 mp plusz idővel. Ezt a blitz oda-vissza-vágót addig játsszák, amíg el nem dől a dolog. De ha 5×2 után sem dől el, ami azért valljuk be már közel nulla valószínűségű, no akkor jön az armageddon.

Az idő mindent megold, habár én attól tartok, hogy egyes türelmetlen kibiceknek és egyes agyament sakk sztár szószólóknak ez sem fogja megoldani a lelki gondjait. És persze ki ne látná,hogy ennek a sakktörténelmivé avanzsált párosmeccsnek a szenzáció hajhászás is volt az egyik lényege egyeseknél.Vagy csak finoman, a szokásos módon részrehajlóak voltak…

Tudniillik megállapítoták sokan a nagy semmit,ami mára elavult.Bár véleményem szerint itt az a baj, hogy egyes szakírók félre tájékoztatnak.

Hogy ilyen még nem volt, azaz a sakkvb meccsek mindegyike remi lett.Habár az eddigi rekord az orosz Garri Kaszparov és az indiai Viswanathan Anand 1995-ös New York-i meccsén született, akkor az első nyolc mérkőzés zárult döntetlennel.Pedig valljuk be, de tényként is állíthatom, hogy a sakk elemző programok fejlódése azóta igencsak átírták sakkot.

Talán nem véletlenül tett célzást Grischuk nagymester, aki kommentált. A nyugodjék békében a klasszikus sakk.

Azt is mondta Grischuk, hogy .Nagyon az az érzése, hogy ebben a 12 meccsben Caruana jobb karaktert mutat, mint Magnus. A karakter szempontjából ma ő volt a főnök.

Bár ebben sokan nem lennének biztosak !

Sakkban az igazság vagy a neten ? A KirályoK a kibicek, korunk két legjobb sakkozója meg immár feketebárány. Főleg Carlsen ? Ugyan már… De mint ha nem a sakkozók írták volna a mára tök legális sakk kábítószert, a sakk elemző progikat. Csak az átlagambereknek mondom és akiket a sakk nem érdekel komolyan. Ezen programokat bárki megtudja vásárolni ! Vagy csak simán leszedi a netről.

Ezt csak aprócska tényként mondom,ahol sokan lehetnek valakik a sakkban, mert enélkül szinte senkik se lennének !Sem a kibicek, sem a kommentátorok !Gépi kottával, súgéppel osszák az észt még hazai sakk szakírók is, majd címlap sztorival sakk Nóbel díjasnak adják magukat. Nem veszik észre,hogy rajtuk röhög mindenki. Vagy másfelü méltalan ez a fajta kritika, mert géppel bárki lehet okos. És vajon mz,ért nem emberi nyelven szólalnak meg ,mondjuk sakk nyelven.  

Miközben korunk két nagy sakk gigásza a sakk klasszikus értelmében vett őriásai is sakk vb döntőt játszanak.

A hülyék oszták az észt.Hiába nah, lesik a gépi kottát, egyébként némelyik? Olyan hülye, hogy a feketelyuk hozzá képest atomvillanás. Igen, sajnos van ilyen sakkozó is.

 

Én mindenképp azt tanácsolnam az elégedetleneknek, hogy bátran kezdjenek neki és egyszer talán még világbajnokok is lehetenek. Persze ha másként nem, talán álmukban, de gépi kottával a neten meg végképp.Ugyanakkor megértve a sakk gól iránti vágyat, dehát ez van. Ez a modernkori sakk és persze a két szupersztár sakkozó is hús vér ember. Vajon, számtalan focimeccsen, ahol a hosszabítás dönt, netán a tizeneggyesek.Az már nem is meccs volt ? Vajon, kiknek az érdeke a sakkot érdekes irányba terelgetni ? Vajon, a Magnus aki már annyi mindent nyert s gyerekorától sakkozik, vagy Carauna. Vajon,belegondoltak e már sokan abba. Végig tudnák csinálni a napi sakk robotokat a szuperversenyeket. Egyszóval mind azt, ami miatt ez a sakk nem is olyan könnyü, mint egyeseknek sügőgéppel. Vajon. olyan nagy summa az 1 millió dolcsi öszdíjazás ? Miközben e két sakkozó az életét tette föl a sakkra már igen rég. Vajon, más sportokban mennyi is az annyi ?

Pedig mindenki remélt, hogy egyszer csak valamelyik jelölt előnybe kerül.majd a kibicek kiélvezhetik a modern sakk emberileg is tökéletesre fejlesztett sakkpartik emberi gyilkológép terminátor mattjait.Nem jött be, a gyilkológép Arnold Schwarzenegger sztorik sakkja. De még a Végképp eltörölni és a Conan, a barbár sem !

Marad a Hasta la vista, baby, akarom mondani, az asztalra vissza baby:-)

Morog a sakknép, dehét ki ne értené.

Vlagyimir Kramnyikot is kapcsolták tegnap,aki nem sok jót jósolt Caruanának.Mint ismert, a tegnapi utolsó parti is remi lett,ahol bizony amerika remélt Fischerének igen csak gondjai voltak az idövel. Igaz, Magnusról se lehetne azt állítani, hogy ezen a 12 meccsen hibátlan volt. Közben Garri Kaszparov is bekapcsolódott a St. Louis-i stúdió közvetítésébe, nem értette, hogy az amerikai nagymester 15.Fe3 helyett miért nem 15.Fg5-tel reagált.Hát ki érti ezt a sakkot…

Még talán Putyin elnök sem,hiszen elmaradt a napi szokásos Kaszparov orosz politika Putyin szidása kritikája is.

Kaszparov még azt is megjegyezte, hogy ha Magnus így halad, akkor jó úton halad affelé hogy elveszítse a világbajnoki címét, de ebben azért sokan nem annyira biztosak. Hiszen közismerten gyorsabb, kreatívabb a norvég, mondják sokan. Miközben Sokkolta a játszmát élőben követőket a váratlan kézfogás az utolsó partiban, a 31. lépésben, a világbajnok maga kínálta a döntetlent, amivel riválisát is meglepte, de természetesen azonnal elfogadta békekötést. Irták is amerikai sakkfanok,hogy Fabi sorsa némiképp Magnustól is függ, a 12 parti. És a rájátszás is… Ez mindent elmondott,többet mint a szakértők összesen. Hogy Magnus miért ajánlott remit az utolsó 12 partiban, ahol Fabinak komoly időhátránya is volt, s ami Fabit is meglepte. Egy kicsit meglepett a remis ajánlat. A fekete jobb volt, de egy kicsit veszélyesebbnek éreztem.Mondta Carauna. Magnus Carlsen reagálása a sajtótájékoztatón: Hogy őszinte legyek, próbáltam természetes lépéseket tenni. Mindenki láthatta, hogy tényleg nem feltétlenül mentem a maximálisra. Csak azt akartam, ami teljesen biztonságos volt és ahol nyomást gyakorolhattam. Ezt akár egyfajta pszichológiai figyelmeztetésnek is vehetik az amerikai sakkfanok. Vagy akár semmi jelentősége, vagy már Magnus is unta a remiket.

Meglátjuk barátaim. Tartsatuk velünk Szerdán is.

A világbajnoki cím sorsát szerdán rájátszás dönti el. Mindenképp érdemes lessz követni a Záró akkordokat.