Novembe 9: Lövik ki a sakk rakétát. Lassan visszaszámolunk.

Nem annyira sok maradt hátra, amíkor is a Carlsen vs Caruana mérkőzik meg a sakk vb-döntőn egymás ellen,Londonban november 9 én.

Four Sundays left until the Carlsen v Caruana world title match in London on November 9. Fun fact: that’s the day when Einstein got his Nobel prize, when John F. Kennedy won the presidency, when Apollo 4 was launched and when the Berlin Wall fell.

Nemsokára kezdődik a 2018-as sakk vb döntő, ami apropóul szolgál nekem ahhoz is, hogy felidézzem November 9-ét,amikor.   Ez a nap volt az többek között amikor: November 9, amikor hogy csak néhány példát mondjak.Amikor Einstein kapta a Nobel-díjat, amikor John F. Kennedy nyerte az elnökséget, és Orrában az üres Apollo–4 űrhajóval 1967. november 9-én először emelkedett magasba a Saturn–V rakéta.Amikor a berlini fal leomlott. De november 9 egyben a Feltalálók napja is.   És ha már november, akkor pontosan November 30 -án lessz Magnus Carlsen 28 éves.Sven Magnus Øen Carlsen Born 30.November 1990.Legmagasabb Élő-pontszám 2882 (May 2014)   És ha már a számok,akkor Caraunának sem kell csókolom Carlsen bácsival köszönnie.   Fabiano Caruana 1992. július 30. (26 éves) Születési hely Miami Florida, Amerikai Egyesült Államok Aki olasz-amerikai állampolgárságu, és legmagasabb Élő-pontszáma 2844 volt(2014. októberben)   Egy idézet szerint a történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből. Hogy a sakkban egyébként a sakk computerek mennyit okosítottak a sakkon, az meg ugye nem kérdés. Nem is alaptalan sokak felvetése miszerint,hogy hol a határ. Az emberi teljesítő képesség határa a mai sakkban.Miközben már sokan eltemették a sakkot, mondván annyira gépi meg uncsi.Ehhez képest meg úgy borulnak a papírformák manpaság is,erősebbnek mondott, jegyzett sakkozók és gyengebbek harcában pro és kontra, hogy ember legyen a talpán, aki az embert megfejti.

 

A történelem során is mindig is voltak és lesznek olyan napok valamint események is, akik és amik örökre beírják magukat a történelembe.Persze nyilván sok évfordulót és nevezetes napot lehetne még kiemelni.Fönt említett nevezetes november kilencedikékhez képest persze a mi sakkunk évfordulója csak macskajancsi eseménynek számíthat,mondhatnák sokan.Dehogy a sakkozásnak és nekünk sakkozzóknak egy sakk világbajnoki döntő is egy óriási ünnep.Tuti, hogy nevezes nap lesz. Bár magyar érdekeltsége nincs a sakk vb-döntőnek, de sokan joggal várják izgatottan a két sakk szupersztár összecsapását idehaza is.Nem beszélve arról, hogy az egész sakkvilág is.  

Vannak, akik trónfosztást várnak, és végre teljesülhet az amerikai álom. Nevezetesen az, hogy Fabiano Carauna személyében a legendás Bobby Fischer után lessz ismét sakk világbajnoka Amerikának.És ha már megídéztem Fischer szellemét, akkor némi aggodalomra adhat okot a Carauna fanoknak, a babanásoknak.

Magnus Carlsen közben a Fischer- sakkban is verhetetlennek bizonyult.Hiszen a norvég világbajnok Magnus Carlsen győzelmével ért véget az amerikai Hikaru Nakamura ellen Hovikoddenben vívott 16 játszmás páros érkőzése, amelyet a Fischer Random Chess szabályai szerint játszottak.Amiről portálunk is kiemelten beszámolt Ahogyan arró portálunk is beszámolt

És ha cak a statisztikákat vennénk alapul, akkor még simán Carlsen vezet Carauna ellen,ami a számokban így néz ki.

Player: Magnus Carlsen Player profile: Fabiano Caruana LIFETIME RECORD: Classical games: Magnus Carlsen beat Fabiano Caruana 10 to 5, with 18 draws. Including rapid/exhibition games: Magnus Carlsen beat Fabiano Caruana 23 to 11, with 22 draws. Only rapid/exhibition games: Magnus Carlsen beat Fabiano Caruana 13 to 6, with 4 draws. *The figures above are based only on games present in our database which may be incomplete.

  Azon túl persze, hogy a norvég zseni már háromszoros világbajnok, a Fischer randommal meg négy.világbajnok a klasszikus időbeosztású sakkban (2013-tól), valamint a rapid- (2014, 2015) és villámsakkban (2009, 2014) is.Megszámlálhatatlan szupertorna győztes.Bár ezek a szkptikusok szerint Magnus fénykorához köthetőek. És bizony némiképp abbéli igazság tartalma, hogy Magnusnak párszor már bekelett érnie a második hellyel.Legagyobb riválisa az amarikai Carauna,akit már sokan joggal jósoltak már rég kihívójának már a nyakán liheg. Igaz, Caraunánál már nem az első eset, amikor szárnyra kap. Majd olykor picit viszábblép.Minden esetre Magnus nem véletlenül jegyezte meg pár éve, hogy Caraunát azért megszokta nézni, ha partikat elemez.

# Name Classic +/− Rapid Blitz Age
1 Carlsen 2839.0 0.0 2880.0 2939.0 27
2 Caruana 2832.3 +5.3 2789.0 2767.0 26

Az alig véget ért sakkolimpián is eszméletlen sebességgel száguldva száguld, amire még nem volt példa,hogy valaki élőpontokban ennyire Magnus nyakán legyen amióta Carlen vezeti az élőpont listát.Igaz, Carlsen nem játszott most az olimpián,de hamarosan fog.  

Figyelmetekbe ajánlom, hogy Carauna vészesen megközelítette Carlsent amire még nem volt hasonló példa ! Hiszen a külömbség minimális.Magnus a sakkolimpián nem játszott, de most fog World Champion Magnus Carlsen highest rated among 120+ GMs in ECCC 2018!

World Champion Magnus Carlsen highest rated among 120+ GMs in ECCC 2018!

 

[wpdevart_countdown text_for_day=”Days” text_for_hour=”Hours” text_for_minut=”Minutes” text_for_second=”Seconds” countdown_end_type=”date” end_date=”12-10-2018 15:00″ start_time=”1515675308″ end_time=”0,1,1″ action_end_time=”hide” content_position=”center” top_ditance=”10″ bottom_distance=”10″ ][/wpdevart_countdown]

European Club Cup

European Women’s Club Cup

A modern sakk kor jelenlegi két legnagyobb sakk gigásza hamarosan összecsap, ahol egyszerre kell embernek és gépnek lenni.  

Nem sokat kell már várni, hogy afféle sakk történelmi pillanat részesei legyünk, ahol számtalan nyitott kérdés akad.És bármi is lesz a végeredmény, abban biztoSak lehetünk, hogy ez a sakk vb egyfajta sakktorténelem is. Hiszen Carlsen és Carauna nem csak a klasszikus értlemben vett sakk szuperngymesterei is a mai kornak, hanem a mai sakk gépi kor minden hájjal megkent gépi sakk emberi tudósai is,persze emberi értelemben.De még itt és most is még, EMBER fog nyerni.szóval rakéták emelkedtek, meg falak omlottak, de szerncsére még embereket látunk sakkozzni.

Updated rating performances after #BatumiChess2018: Ding remains 1st after yet another event without losing. Impressive results for Giri and Caruana. Nepomniachtchi appears on 6th, while Nakamura was a disappointment.