Példaképe Polgár Judit. Álmai közé tartozik, hogy sakkvilágbajnok legyen, hogy sakkiskolát nyisson és vezessen.

Példaképe Polgár Judit. Álmai közé tartozik, hogy sakkvilágbajnok legyen, hogy sakkiskolát nyisson és vezessen.

 

A losonci Kármán József Magyar Tannyelvű Alapiskola és Óvoda 4. osztályos, 9 éves tanulója Kapičák Lucia nevét egyre nagyobb figyelemmel jegyzik a sakkozók világában.

DSC_0832-678x1024

Serlegek és érmek.

Kétszeres szlovákiai korosztályos sakkbajnok, a 2015-ös Európai sakkbajnokság 2. helyezettje, a rapid sakk Szerbiai Európa Bajnokságán 4 helyezett. Lucia a 2015-ös görögországi sakkvilágbajnokságon 11 játszmából 6-ot megnyert, egy döntetlent játszott, s 87 induló közül a 27. A 9 éves kislány az idei újévi sakkversenyén megnyerte a 18 éves korosztály női versenyét. Rendes tagja a füleki FTC sakkcsapatának.A hazai versenyek mellett járt Szerbiában, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Görögországban.  Trófea gyűjteményében jelenleg 31 kupa és 39 érem található. A hazai versenyek mellett járt Szerbiában, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Görögországban.  Trófea gyűjteményében jelenleg 31 kupa és 39 érem található.
DSC_0831a-1-768x509

Serlegek és érmek.

Eddigi legnagyobb eredményének a tavaly a csehországi Kouty na Děsnouban megrendezett Európa-bajnokságon elért sikerét tartja, ahol megnyerte a 10 évesek kategóriáját. A serleg mellett egy notebook tulajdonosa is lett. „Igényes verseny volt, kilenc fordulóból állt, ami 11 napot jelent, ahol egy-egy játék több órát is eltartott” – mondta el erről edzője Laurencsík Sándor.
DSC_0832-678x1024

Középen a legértékésebb trófea.

DSC_0921-678x1024

Egy budapesti siker emléke.

Egy szimultán játékon játszott már Polgár Zsófia, sakkvilágbajnokkal is, melyen 25 játékosból a hárman döntetlent elérő játékosok egyike volt. Március 10-én szimultán bemutatót tartott a Losonci Lehár kávéházban, ahol kilenc táblán játszott. Ellenfelei a város és régió sakkot kedvelő ismert személyiségei voltak, többek között Alexandra Pivková, Losonc város polgármestere és Pavol Baculík, Losonc város alpolgármestere (ők együtt, egy táblán játszottak), Július Höffer, a losonci kórház igazgatója, Csák István, nyugalmazott középiskolai tanár. Princ József vállalkozó, Peter Danko, vállalatigazgató Szeredről, Filip Balló, 9 éves sakkozó, Dominik Chmeľ ifjúsági sakkbajnok.
DSC_0892-678x1024

Andrej Kiska, köztársasági elnök üdvözlete.

  A találkozón az ifjú tehetség szülei, osztálytársai, tanítói mellett megjelent Peter Klein, a füleki Sakk Klub vezetője és Zdenek Gregor a Szlovák Sakkszövetség Ifjúsági Bizottságának besztercebányai elnöke. E-mailben üdvözölte őt Andrej Kiska, Szlovákia Köztársasági elnöke. A szimultán megkezdése előtt (és közben) elmondta, hogy a sakk, ha nem is tűnik annak, jelentős fizikai teljesítményt igényel, aminek nem könnyű eleget tenni. A sakk a mindennapi életet is befolyásolja, különleges gondolkodást igényel, a logikus gondolkodást, amelyet a sakkozó akkor is tudja használni, ha befejezte a sakkozást. Számos példa van arra, hogy egykori sakkozók kimagasló eredményeket érnek el különböző területeken. A Sakkszövetség kiemelt célja, hogy támogassa a tehetségeket. „Hiába van tehetség, ha nincs felfedezve, elveszik az”.    
DSC_0855-678x1024

Laurencsik Sándor, edző.

Kapičák Lucia ötévesen kezdett sakkozni, tehetsége hamar megnyilvánult. Jelenlegei edzője akkor még Losonc egyik legjobb fagylaltozójának tulajdonosa volt. Kérdésemre Lucia elmondta, hogy az egyik alkalommal itt látta, hogy L. Sándor sakkozik egy fiatal fiúval. Megragadta a pillanat és kipróbálta.
DSC_0901-768x508

Eljöttek az alapiskola tanárai is.

rni-olvasni még nem tudott, de a sakktábla betűit már ismerte. Hatévesen már sakkversenyeket nyert. Hétéves korában képes volt arra is, hogy egy hónappal azelőtt lejátszott játszmát, játszmalap nélkül fejben újrajátszotta. Edzőjével jelenleg is gyakorta sakkoznak ilyen módon.
DSC_0919-768x508

Zdenek Gregor és Laurencsik Sándor.

Edzője Laurencsik Sándor, aki szintén gyermekkora óta a sakk szerelmese, aktív játékos. A losonci Laurex Sakk Klub alapítója. A Körkép kérésére elmondta, hogy 4 éve kezdett el Luciával foglalkozni. Átlagosan napi 3-4 órát edzenek, s ha éppen nem, akkor Lucia egyéni feladatokat old meg. Az edzési programban szerepel a megnyitáselmélet, a végjátékok, a sakkstratégia. Igyekeznek egyéni, saját megnyitásokat és játékstratégiákat kidolgozni. DSC_0843-768x508 Részben egyéni tanterv szerint tanul. Ami azt jelenti, hogy átlagban napi 5 órát tanul az iskolában, utána egy pihenő után a sakk következik. Péntekenként sem jár iskolába, ugyanis a hétvégék többségét hazai és külföldi sakkversenyeken tölti. Az igazi megmérettetést ezek jelentik számára. Ha nyer akkor öröm, ha pedig nem, abból is sokat lehet tanulni.
DSC_0886-768x508

Felkészülés az ellenfelekből?
Bizony! Hasonlóan, mint egyéb sportágakban. A versenyeken lépésenként jegyzik a játszmákat, azok nagyrészt bekerülnek a sakkjátszmák számítógépes adatbázisába. Nem kis eredmény, hogy ebben Lucia játszmái is megtalálhatók.
A versenyekre, bajnokságokra a leendő ellenfelekből is ezen adatbázisokban megtalálható játszmák alapján készülünk fel. Előfordult már, hogy az ellenfél 15-16 lépését is sikerült eltalálni!="397" /> Kezdődik a szimultán.

DSC_0906-768x508 Elemzések? Igen a versenyeken lejátszott játszmákat részletesen elemezzük. Lucia képes arra, hogy a játszmákat hetekkel később emlékezetből visszajátssza. Szorgalmas, céltudatos, kiváló emlékezőtehetsége van, ami a sakkjáték esetében nagyon nagy előny. Jó versenyző, a siker pedig nagyon ösztönző tud lenni, főleg akkor, ha van eredménye. DSC_0915-768x508 A legközelebbi célok?
DSC_0842-678x1024

Anyuka és leánya.

Jelenleg a Szlovákiai Országos Sakkbajnokságra készülünk, amely április 22-től Liptószentmiklóson lesz. Esélyesként indul! Az eddigi eredményei alapján magasan vezeti korosztályának ranglistáját. Minden remény megvan arra, hogy ismét szép eredményt érjen el. Feltéve, ha minden a várakozásainknak megfelelően alakul. Ha megnyeri, akkor választhat, hogy melyik világversenyen szeretne részt venni. Ha tehát jól alakul minden, akkor a Brazíliai Korosztályos Világbajnokság lesz a cél, amelyre augusztusban kerül sor. Ennek viszont nem kis költségei vannak. Ha a Szlovákiai Sakkbajnokságon sikeres lesz, akkor ennek részvételi, szállás- és étkezési költségeit a Szlovák Sakkszövetség fedezi majd. Az utazási költségeket, beleértve a kísérő költségeit mindenkinek magának kell biztosítani. Ez jelentős anyagi hátteret igényel, aminek nem egyszerű a biztosítása. Vannak támogatók? A szülei mellett jelentős támogatást kap a tanulmányainak otthont adó Kármán József Alapiskola és Óvoda igazgatóságától és Losonc Városától is. A további, jelenlegi támogatói közül ki kell emelni a Losonci Kórház Igazgatóját, Július Hőfert és Princz József, építészeti magánvállalkozót. További támogatókra is szükség lenne, a legkisebb támogatás is sokat segít abban, hogy Lucia eljusson a versenyekre, köztük Brazíliába a világbajnokságra. DSC_0925-678x1024 A losonci szimultán bemutatón Lucia fehér bábukkal játszott. A játékidő két óra volt, amit 15 perccel meghosszabbítottak. A játszmák lépésszáma ekkor már meghaladta a 40-et.  Az idő lejárta után akkor még be nem fejezett játszmákat a jelenlévő sakkozók az ilyenkor érvényes szabályok alapján véleményezték és hirdettek eredményt. Összesítve Lucia 6 játszmát megnyert, és 3 döntetlent ért el. Az iskolában Lucia kedvence a matematika és a testnevelés, de szereti az informatikát is. Példaképe Polgár Judit. Álmai közé tartozik, hogy sakkvilágbajnok legyen, hogy sakkiskolát nyisson és vezessen. korkep.sk Fotok: Puntigán József
Read previous post:
CIKK vázlat

Chess Talent: Vincent meets Garry

Chess Talent: Vincent meets Garry By Frederic Friedel Here's how it began. Recently – actually at the end of August...

Chess at the Olympics?

  Chess and Bridge are among 26 sports that have applied for inclusion in the 2020 Olympic Games in Tokyo....

A talk with Anastasiya Karlovich

Anastasiya Karlovich has been a Women Grandmaster since 2003. She earned a gold medal playing first board with the Ukrainian...

Senki nem nyert annyi sakktornán, mint Karpov

Senki nem nyert annyi sakktornán, mint Karpov A sakkozás tizenkettedik világbajnoka, Anatolij Karpov hétfőn ünnepelte 60. születésnapját. Ősi riválisával, Garri Kaszparovval...

Close