PORTISCH LAJOS: MAGYAROK ELLEN SOHA NEM KÉSZÍTEK FEL KÜLFÖLDI SAKKOZÓT

PORTISCH LAJOS: MAGYAROK ELLEN SOHA NEM KÉSZÍTEK FEL KÜLFÖLDI SAKKOZÓT

A magyar sakksport legendás alakja, a 81 éves Portisch Lajos még érez magában annyi erőt, hogy a hazai sakkozókon segítsen. Megtette volna ezt korábban is, de a szövetségben nem tartottak igényt a munkájára. A kudarccal végződött sakkolimpia után az olimpiai bajnok nagymester a váltásban reménykedik, miközben a sakksport az állami támogatásoknak köszönhetően soha nem látott lehetőségekhez jut.

Hogyan élte meg a férfi csapatunk szereplését a Batumiban rendezett sakkolimpián? Mit szólt ahhoz, ami az olimpia előtt a szövetség és a játékosok között zajlott és milyen utólagos véleményeket hallott?   Utólagos véleményeket nem hallottam, hiszen mindenki hallgat, mintha minden rendben lenne. Talán a szégyentől nem tudnak megszólalni.  

[su_quote]Senki nem vállal semmiféle felelősséget. Csak az egyik játékos tett megjegyzéseket, hogy a gyenge szereplés egyik oka az volt, hogy nem kapták meg a várt támogatást.[/su_quote]

Állítólag az államtól nem kaptak semmiféle segítséget, ez a megjegyzés nem állja meg a helyét, hiszen még soha nem volt a sportnak ekkora támogatása, s ebben a sakk is benne van.

Portisch Lajos szerint a Sakkszövetség nagyon sok mindenben hibázottFOTÓ: MUDRA LÁSZLÓ – ORIGO

A csapat két tagja is kap olimpiai járadékot. A sakkszövetség sok mindenben nyilvánvalóan hibázott, velem kapcsolatban is.

[su_quote] Úgy érzem, hogy elég komoly pályázatot nyújtottam be a kapitányi posztra, [/su_quote] mást választottak. A kapitány is hibás, ő is hallgat, ez a legegyszerűbb megoldás, remélve, hogy előbb-utóbb mindenki elfelejti ezt a gyenge szereplést.

Mitől gyengült el a magyar sakk? Legjobbjainkat nem hívják a top versenyekre, keveset versenyeznek, rosszul készülnek, a jó állásokat nem tudják megnyerni. Csak három igazán jó csapattal mérkőztek meg, s így lettek tizennyolcadikak. A helyszínen voltam, láttam, hogy akarnak, de semmi nem jött össze. Mi ennek az oka?  

Tavaly a sakkszövetséggel volt egy szerződésem kilenc mesterkurzusra. A kilenc alkalomból a férfi válogatott tagjai egyszer jelentek meg, az volt az érzésem, hogy valaki, vagy valakik bojkottálták, azt hiszik magukról, hogy ők mindent tudnak. Mondhatjuk, hogy én egy visszavonult világklasszis vagyok, rendben.

[su_quote] Beszéljünk a zenéről! Az elnevezést is onnan loptam, hogy Pavarotti vagy Domingo kurzusai a befutott, tehetséges fiatal énekeseknek ne lettek volna hasznosak? [/su_quote]

Én komolyan felkészültem az előadásaimra, különféle változatokkal, olyan elemzéseimmel, amelyek nem találhatóak meg a számítógépekben. A lényeg az lett volna, hogy a férfi válogatott tagjainak nyújtsak segítséget.

Portisch Lajos relikviáiFOTÓ: MUDRA LÁSZLÓ

Azt mondtam volna el, amiről a könyvemet is írtam: „My secrets – a titkaim”. Azok a jegyzetek ma is megvannak, amiket éveken keresztül a híres fekete pilótatáskámban cipeltem. Őszintén fel akartam fedni titkaimat. Öt óra alatt legfeljebb egy megnyitással lehet foglalkozni, más lett volna, ha többször is találkozunk, kapitányi feladat lett volna ezekre a kurzusokra a játékosok részvételét biztosítani. A fiatalok körében éreztem a lelkesedést, láttam, hogy tehetségesek. Valaki megjegyezte, hogy miként lehet mesterkurzust tartani számítógép nélkül. Naiv volt, hiszen valamennyi résztvevőnek ott volt a gépe, bekapcsolhatták, ha valamit néztünk, ellenőrizhették, esetleg találnak-e előzményeket. [su_quote]

Én a jegyzeteimből tartottam az előadásokat és könyvekből, mert azokat még mindig jobban szeretem. Nagy hibájuk a mai fiataloknak, hogy mindent a számítógép segítségével akarnak megoldani, az önálló gondolkodást elfelejtik.

[/su_quote]

Portisch Lajos és a zongoraFOTÓ: MUDRA LÁSZLÓ

A kapitányválasztáskor 7-1-re leszavazták. A szövetség részéről volt-e bármi visszajelzés, udvariassági levél, köszönet a felajánlásért, hogy segíteni akarja sakkozásunkat?

  Semmit nem kaptam. Később felkértek erre a mesterkurzusra, de gyanítom, hogy valaki odaszólhatott nekik. Én nagyon furcsállottam az olimpiai csapatösszeállítást. A túlzott okoskodás vagy taktikázás nem vált be.

[su_quote] Egy többszörös magyar bajnokot tartaléknak beállítani, ez egyenesen felháborító. [/su_quote] Én a pályázatomba azt is beleírtam, hogy rendszeres találkozást terveztem a játékosokkal, és természetesen a menedzselésüket is vállaltam.

Portisch Lajos (b) lép az Adorján András (j) elleni játszmájában a 37. magyar férfi egyéni sakkbajnokság (1. Szuper bajnokság) 1. fordulójában a Fővárosi Tanács dísztermében 1981-benFORRÁS: MTI/NÉMETH FERENC

 

Ha jól emlékszem csak Hollandiában kilenc versenyt nyertem, négyet Wijk aan Zee-ben, háromszor az IBM-versenyt Amszterdamban, Tilburgban, és a „nők-veteránok” csapatversenyében is a legjobb pontszerző voltam. Ha én levelet írok valakinek az érdekében, jó eséllyel célt ér.

  Miben látja a kiutat?   A sakkszövetség vezetése sok mindenben hibás, de maguk a játékosok is. Egyetlen remény, ha a fiatalok beérnek. [su_quote] Csak felejtsék el ezt a túlzott számítógép-használatot. [/su_quote]

Elemezzék önállóan az állásokat. A számítógép nagy segítség az ellenfelekre való készülésnél, de az önálló munkát nem pótolja.   Mi annak az oka, hogy az utóbbi évek világversenyein a magyar fiatalok is gyengén játszottak?   Az, hogy nem mindegy, ki foglalkozik velük. A 18-20 éven aluli korosztállyal találkoztam, az ő helyzetük még nem reménytelen. Rapport Richard is csak 22 éves. Ha tudna vele valaki értelmesen beszélni, hogy ne így sakkozzon, simán bekerülhetne a világ sakkozásának élvonalába.

[su_quote]

A mi időnkben fel sem merülhetett, hogy ne játszunk a válogatottban, vagy ezért leülési pénzt kérjünk (soha nem kaptunk.) A sakkolimpiákon az aranyérem mellett még háromszor ezüstérmes, kétszer bronzérmes csapat tagja voltam. [/su_quote]

Sok hiba van, szemléleti, szervezési gondok. Jövőre tisztújítás lesz, remélhetőleg új elnököt, új elnökséget választanak.

Portisch Lajos: “Én nem ajánlgatom magamat, de az új vezetésben vállalnék szakmai funkciót”FOTÓ: MUDRA LÁSZLÓ

Az már más kérdés, hogy meg kell-e várni ezt a fél évet az olimpiai szereplés után. A női csapat ötödik helyezése némi kompenzációt jelent, gratulálok is a sikerükhöz, de ehhez az eredményhez a szövetségnek aligha volt bármi köze. Egy ilyen kudarc után az elnökségnek le kellett volna mondania. Olyan elnök kellene, akinek tekintélye van, jó kapcsolatot ápol a sportot támogató szervekkel, a kormánnyal. Szereti, érti, támogatja a sakkot.

[su_quote]

Én nem ajánlgatom magamat. Az új vezetésben vállalnék szakmai funkciót. Ha kívülről nézem magamat, sajnálom, hogy a Magyar Sakkszövetség nem hasznosítja a tudásomat, tapasztalatomat, azokat a hátam mögötti fiókokban rejtegetett dossziékat, amelyek igazi titkokat tartalmaznak.

[/su_quote]

Én szeretem ezt az országot, magyar vagyok. Soha nem gondoltam arra, hogy külföldi játékosokat segítsek magyar sakkozókkal szemben.   Milyen emlékeket őriz az aranyérmes sakkolimpiáról? Hogyan emlékszik vissza a negyven évvel ezelőtti csodára?   Az 1978-as évem nekem nagyon sikeres volt. Megnyertem a Wijk aan Zee-i versenyt Viktor Korcsnoj előtt. Első voltam Tilburgban többek között Borisz Szpasszkijt megelőzve. Az olimpián is nagyon eredményesen játszottam. Buenos Airesben csak négyszer remiztem, nyolc játszmában győztem, kétszer szenvedtem vereséget. Én mindig harcos sakkot játszottam, az olimpián csúcsformában voltam. Mögöttem ott voltak a sikeres csapattársak, Ribli Zoltán, Sax Gyula és Csom István is.   Hogyan bírta pihenőnap nélkül végigjátszani az olimpiát?   Nagyon jó viszonyban voltam Navarovszky László szövetségi kapitánnyal. Mindenki tudja, hogy nem vagyok mentes a hiúságtól. Navarovszky állandóan azt hajtogatta, hogy nélkülem nem csapat a csapat, ennek pedig nem tudtam ellenállni. Ment a játék, elveszítettem két partit, ez tény, mindkettőt sötéttel, de egyikben sem játszottam döntetlenre. Vesztettem Szpasszkij ellen, de szerencsére akkor nem a meccspontokat számolták. Ezzel kapcsolatban eszembe jut, hogy mennyire jó a jelenlegi számítás az olimpiákon.

A moszkvai Mezsdunarodnaja Hotelben ad interjút Portisch Lajos (balra) a nyolcvanas évekbenFORRÁS: SPUTNIK/RIA NOVOSTI/VLADIMIR VYATKIN

A jelenlegi korosztály úgy próbál mentséget keresni a sikertelenségre, hogy sokkal nehezebb az ő helyzetük, mint a miénk volt. A Szovjetunió felbomlásával több olyan ország is létrejött, ahol jól sakkoznak.

[su_quote] Ezzel szemben nekem egy nagy érvem van: teljesen mindegy hány ország született, hogyha én vagyok a legjobb, vagy mi vagyunk a legjobbak. Ebben az esetben tényleg mindegy, hogy hányan vannak mögöttem, vagy mögöttünk. [/su_quote]

A Magyar Sakkszövetség arról teljesen elfelejtkezett, hogy Buenos Airesben negyven éve nyertük meg a sakkolimpiát. Most egyetlen sakkozónk van a top 25-ben, akkor én a világranglistán második-harmadik voltam, Ribli Zoltán is legjobb tíz között volt. Sax Gyulát és Csom Istvánt is a legjobbak között jegyezték. Jelen pillanatban senki nem menedzseli sakkozóinkat. A „Magyar Sakkozásért Alapítvány” szervezett ünnepséget a 40 évvel ezelőtti események kapcsán.   Mi a véleménye a nemrég befejeződött világbajnoki döntőről?   Ilyen alacsony színvonalú meccset régen láttam. Leszámítva a rapid partikat, amelyben Carlsen már világbajnokhoz méltóan játszott, de a színvonal itt is hullámzó volt. A világbajnok norvég az utolsó klasszikus játszmájában olyan taktikát választott, hogy nem vállalt semmiféle kockázatot.

Kevés lenne a 12 játszma? Nem mernek kockáztatni a sakkozók, vagy túlságosan jól ismerik egymást, ezért nem mernek más nyitásokat játszani?   Nehéz erre válaszolni, nyilvánvalóan a rendszer is rossz. Emlékezzünk arra, hogy bár az amerikai Bobby Fischert sokan kritizálták, azért voltak okos gondolatai, ő a világbajnoki címért kilenc győzelemig akart játszani.

Anatolij Karpov és Garri Kaszparov 1984/85-ben öt és fél hónapig gyötörte egymást a hat győzelemért, majd 5-3-as állásnál teljes kimerültség miatt félbeszakadt a párharcuk. A mai felgyorsult világban lenne egy ilyen maratoni mérkőzésnek létjogosultsága?

Miért, az mennyivel jobb, ha rövidített játszmák döntenek el egy világbajnoki címet? Soha nem voltam híve ezeknek a partiknak, de Carlsen végül jól csinálta a dolgát, míg Caruana végtelenül gyengén muzsikált. Ugyanakkor ezekben a játszmákban is nagy hibákat lehetett felfedezni.

 

Garri Kaszparov (balra) és Anatolij Karpov 1984-ben öt és fél hónapig gyűrte egymást a világbajnoki döntőbenFORRÁS: SPUTNIK/RIA NOVOSTI/BORIS KAUFMAN

A második partiban ennyire primitíven beengedni a huszárt e5-re – elképesztő. Fd4-et kellett volna húznia, ekkor nehéz lett volna megmondani, hogy ki áll jobban, inkább a világos. Ha szimultánban nem húzok meg egy ilyen lépést, akkor letöröm a kezemet. Az első játszmában a bástya végjáték biztosan döntetlen volt.

[su_quote] Az egész meccs színvonala igen alacsony volt. Egy kicsit megdöbbentett, hogy éppen Caruana lett a norvég Carlsen kihívója, Aronjan vagy Mamedgyarov is méltó ellenféle lehetett volna a norvég sakkozónak. [/su_quote]   Sokan hadat akarnak üzenni a döntetleneknek, azt mondják, hogy minden játszmát el kellene dönteni rövidítésben, s ez a győzelem már kevesebb pontot érne. Norvégiában így rendezik meg jövőre az Altibox szuperversenyét. Jól teszik?   A sakkozók nagyon ötletesek, ha remizni akarnak. Világbajnokságon azt nem lehet megtenni, hogy nem remizhetnek, de meghívásos versenyeken a rendezők megtehetik, hogy csak azokat a sakkozókat hívják meg, akik küzdenek a partikban.   Általános vélemény, hogy Carlsen előnye az élmezőnnyel szemben csökkent. Valóban így van ez?   Feltételezem, hogy kevesebb a motivációja, talán gyengébben is játszik. Nem volt sikeres ez az éve.   Mennyire követi a sakkélet napi eseményeit? A döntő játszmáit élőben nézte, vagy inkább a befejezés után?   A rájátszást élőben néztem, de a korábbi játszmákat csak utólag. Elismerem, hogy a sakk népszerűsítésében nagy segítséget ad az internet.

Magnus Carlsen (balra) és Fabiano Caruana párharcát is figyelte a magyar olimpiai bajnokFORRÁS: AFP/BEN STANSALL

Ugyanakkor a játszmák szépségét a rövidített gondolkodási idő sokszor elveszi. A legnagyobbak is hatalmas blődségeket követnek el, de régen is tudtunk hibázni, amikor több volt a gondolkodási idő. Az ember nem tökéletes, de néha a számítógépes programok is nagy butáságokat súgnak.

V ZSUZSA2018.12.05. 05:56 ORIGO

Kállai Gábor megint mattot kap V zsval egyetemben. A pancserokat az olvasók is fölismerik.

TUTI, HOGY NEM CARLSEN A HIBÁS MAGYAR SAKK BAJAIÉRT.Ezt egy mindössze 9 éves sakkozó gyerek mondta ! A sakk olvasók kérdezik, hogy nem tán a koncért megy a kampány. Kivétel Portisch nagymester.Akit egyébként eszköznek használnak.Ha kelett, a MSSZ, most meg Kállaiék. Pitiáner seggfejek nem vagytok méltóak Porticsh nagymesterre egy sem.

Sokan kérdezték tőlem, hogy mi a véleményem erről az interjúról. Aki engem ismer, az tudja, hogy én nem szoktam ide oda állni. mint Kállai Gáborok és persze a mostani sakkvezetés se hibátlan. A mi portálunk nem alkalmaz média postásokat! Szóval én ezt gondolom: Portisch nagymester urat nagyon nagyra tartom, ugyanakkor nem is értem, hiszen korábban nyilatkozta, hogy kivonul a magyar sakkból, meg számára már a zene fontosabb. Persze tény, hogy a magyar sakknak minden help hasznos lehet. Ugyanakkor a Portisch urat ezek a kölkök, de még a vezetésben is ott vernék át, ahol akarnák, nem sakkban. Azt is tudom, hogy a mai suttyó kölkök már megmosolyogják a régieket.Méltatlanul szerintem. Mert gépi sakk kottával bátrak. A nagymester urat egyébként csodálom, hogy megmaradt gyermekiesen hiszékenynek, optimistának. Valahol én is ilyen vagyok, de nem hasonlítanám magam a nemzet sportolójához.

A sakknak nyilván pénzre lenne szüksége. De a Kállai féle volt vezetés is egykutya lenne. Én azt látom, a legtöbb embert és most nem PortisCh nagymesterre gondoltam. Szóval ,a pénz hajt meg a visszavágás.Megbukott itt már mindenki a sakkban nálam , a vezetésekben! Ide nyilván már egy független, sakk iránt elhivatott EMBEREKRE, és kőkemény profizmusra lenne szükség. Szakmai és pénzügyi kontrollra, az egyik vezetésben sem volt ! Csak tény. Pitiánaer szánalmas emberek. Isten ments Kállaiktól.Én Carlsent kiváló sakkozónak tartom, de ezt bizonyította az eredményeivel.Hányszoros világbajnok is ? PortisCh nagymester úr magyarként az egyik legnagyobb sakkozó volt,hanem a legnagyobb. De ezt nem az én tisztem eldönteni. Ilyen sakkváltó pártokkal. de akár kozosen kóperálva sem happy ez a magyar sakk.Ide kemény ember, elhivatott ember kellene, aki feléget minden régi sakkmutyit és érdekeket.Talán még annyit megjegyeznék, hogy Carlsen valóban némiképp nem annyira harciasan sakkozik. Vagy lehet hogy sokan hozzáizmosodtak már a gépi kottás súgógépes sakkhoz. KEDVES KÁLLAI GÁBOR Ez megint matt lett önnek. De eloszthatják VZsuzsával is.

Bocsánat, csöngettek. Elhajtom a postást.

Portisch nagymester urnak Áldott Karácsonyt kívánunk!

by hunonchess.com

 

Az egyetlen független magyar sakkportál ! Nekünk senki pénze nem kell és pozicióra se vágyunk,vágytunk. soha. Senkinek nem nyalunk.Mi a sakkozókért csináljuk. Postásokat se alkalmazunk.Ahogyan a magyar sakkban megy az üzengetés.

Egymás szemébe nyalnak, a hátuk mögött meg szidják egymást. Matt. És bármelyik keselyüt bemattoljuk, mert nekem az az érzésem, hogy egyesek nem a sakkra, hanem sakk hatalomra, pénzre vágynak.Mint ha tények ezt mUtatták volna ! Tessenek már elszámolni, de MINDENKI. Visszamenőleg a régi vezetés is lopott ! SZÁNALMAS EMBEREK


NÁLUNK NINCS CENZURA. DE SAKKMUTYI SEM: AZ OLVASÓKÉ A SZÓ

AZ AGYATOK ELDOBJÁTOK, MINDENÉRT CARLSEN A HIBÁS 🙂 A MAGYAR SAKKÉRT IS ?

HETI KÉRDÉSÜNK ! AZ OLVASÓINK KÉRDEZIK LEHETNE E MAGNUS CARLSEN A MAGYAR SAKK FÖNÖKE. A norvég négyszeres világbajnokot ért magyar szánalmas vádakat norvég és angol nyelven fogjuk világgá kürtölni. Hogy megtanuljátok,a saját portátokon söprogessetek. Asszem, lenne mit a magyar sakkban.Kedves egyesek. Sovány ez az elterelés.Nem RAPPORT A MAGYAR SAKK GYENGÉJE !

Az olvasóké a szó

A MSSZ régen. de ma is úgy működött,működik mint egy folyamatosan veszteséget termelő üzem ! Anyagi veszteséget is. számtalan dolgot nem tud és tudott megcsinálni. Olyan életpálya modellt, ahol megéri sakkozónak lenni, de persze elvár is a sakkozóktól.A régen ingyé sakkozztak az egy más világ volt. Kállai Gábor takarodjon a pi… Javasolnám neki,hogy próbáljon meg ma sakkból megélni, versenysakkból. Ne pedig gyerekek és szüleik lerámolásából. Ahogyan sok más edzó is. Tisztelet a kivételeknek. Ricsi felnőtt ember, saját dontési szabadsága van. De mint ha nem Rapport lenne a magyyar sakk leggyengébb pontja. De nem is Carlsen. Röhögve vezeti a magyar toplistát ! Fizessék meg,ahogyan a focistákat.Magyarország legjobb sakkozója.Egy nb2 es kiröhög egy sakkozót.Egyébként a mai sakkba nem is olyan nagy zseton évi 150M. Még jó kezekben sem. Kállai nyalókás, de ez látszik.

Az olvasóké a szó

Magyarországon is sajnos sakkban ez a szokas egy bizonyos agyi IQ szint alatt, pitiáner anonym nickek fórumokban is a topokat fikázzák. Nem hogy 2800, de még 2700 at is csak álmukban lennének képesek. És persze sakkprogival. PÖCS EMBEREK EZEK MIND.A húgyagyuak nem veszik észre, hogy a sakkprogikkal erősddtek sokan Carlenhez képest csak. Igaz, Carlen is gyengült-De lóxart se érne a sakk Carlsenek és Rapportok és hasonlók nélkül.Az fáj nekik,hogy hülyéknek születtek 🙂 de kommentbe valalakik. Sajnos a gépek nagyon átszabták a sakkot.

Az olvasóké a szó.

kállai Gábor MENNYIÉRT IS OKÍTJA A NEM MAGYAR SAKKOZÓKAT ? Őránként 10-20 ezer ? Balekok, irány a sakkvámszedők. Dobjuk a mattokat hunon. Az viszont érdekes, hogy a csókosok kapnak megbízást edzésekre.Jó pénzért.A sakk nagy tanítói csak nem tán saját zsebre is dolgoznak.Polgár Juditok is.Varga Péter álnagymesterek is. Ha hunon lenne a király beszarnátok tolvajok! Megtanulnátok mi a tisztesség. Bár ő nemigen tárgyal seggfejekkel.