Pünkösdi királyság

Most hogy magyar sakk csendélet és anyagi gondjai is vannak a magyar sakknak, valamint most zajlik Lengyelolszágban a férfi és női sakkbajnokság, eszembe jutott néhány gondolat. És egy ilyen apropó szerűen felvillanó gondolat, általában többet mond , mint amikor egyesek tele zsebbel játszák az eszüket. Vagy épp összák az észt a politikusi katedráról.Vagy épp lopnak. Micsoda királyok.

98 évvel ezelőtt született Karol Wojtyla a későbbi II. János Pál pápa, legnagyob, leghitelesebb kortársunk.

Szent II. János Pál pápa (latinul: Ioannes Paulus PP. II; olaszul: Giovanni Paolo II; lengyelül: Jan Paweł II; született: Karol Józef Wojtyła Loudspeaker.svg kiejtése✩; Wadowice, 1920. május 18. – Róma, 2005. április 2.) a katolikus egyház feje 1978-tól haláláig. – az “Apostolok Apostola”,- ahogy nevezték munkatársai és tisztelői. “Totus Tuus”- volt a jelmondata, ami azt jelenti, hogy -Egészen a tiéd.- és valóban egészen odaadta magát Istennek, a Szűzanyának, de nekünk is embereknek. Soha nem volt benne harag, csak szeretet és megbocsátás, még az ellene merényletet elkövetőnek is megbocsátott, pedig attól kezdve az egészsége hanyatlani kezdett, a kapott sebek miatt. Mindenki szerette, a fiatalok is rajongtak érte,mert jó volt, tiszta hűséges és hiteles. A más vallásúak is tisztelettel hajtottak fejet embersége előtt. Boldogok lehetünk,hogy vele egy időben élhettünk mert igazi példakép volt. 1991-ben Magyarországon járt. Utolsó üzenetében azt mondta : “Testvéreim! Ne féjletek befogadni Krisztust és elismerni az ő hatalmát!.. Ne féljetek! Nyissátok ki,sőt tárjátok szélesre a kapukat Krisztusnak! Ne féljetek!

Ki ne tudná vagy látná, hogy a legtöbb politikus nem őszintén hívő ember, emlékezzünk a parlamenti “kabarékra”, de sajnos egyesek jól felismerik és felismerték a vallás politikai szerepét, és mai, megjátszott világban még egyesek kereszténynek merik vallani magukat.

Hírtelen ennyi jutott eszembe és persze ma van pünkösd .

A Biblia azt írja, hogy ezen a napon Jézus lelke leszállt az égből Szentlélek formájában, és óriási szélvihar kíséretében kiáradt az apostolokra és megszentelte őket. És persze Pünkösd a Szentlélek eljövetelének ünnepe. Hogy békesség és a lopásmentes Igazságos politika mikor jön el, azt nem tudom. De rühellem a sok hazúg tolvaj politikust. Mindet.

A népszokás szerint pünkösd idején tartották a legényavatást, amikor a fiúkból felnőtt férfi vált. A keresztény egyházakban ez hagyományosan a konfirmáció (protestáns) és a bérmálkozás (katolikus) időszaka, amikor a felnőtt hívek közé fogadták a fiatalokat. A népi hagyományok szerint viszont ez a felnőtté válás időszaka, amikor a legényeket beavatták. Ezt követően részt vehettek a pünkösdi királyválasztáson, egy lóversenyen, ahol a győztes egy teljes évig viselhette a címet. A pünkösdi királynak több előjoga is volt, nem kellett fizetnie a kocsmában, a lovát a barátai őrizték és meghívták minden mulatságba. Hogy egyes politikusok miért hiszik magukat az év minden napján pünkösdi királynak nem tudom. De rühellem a hazug tolvaj fajtájukat. Mindnek.


Királyok vagytok hunonchess

Kriszta BP