Puskás Öcsi egyik szeme sír, a másik nevet !?

De talán még a Maróczy Géza egyik szeme is sír, a másik nevet….

Puskás Ferencet nemigen kell bemutatni senkinek,hiszen köztudottan az egyik legismertebb magyarként is számon tartják.Mára már elcsépelt
tény és nyilván semmi újat nem mondok vele.
De a legendás magyar “Aranycsapat” összeállítása országszerte és külföldön is közismertté vált, világhírű lett:. Grosics — Buzánszky, Lóránt, Lantos — Bozsik, Zakariás — Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor.. Edző: Sebes Gusztáv.Puskást minden idők legjobb magyar futball játékosának tekintik, hozzá mérhető nagyság sem előtte, sem utána nem volt, és mindmáig páratlan egyéniség. Amellett, hogy hazánkban köztiszteletnek örvendett, a sportág számos nagy alakja, például: Cruyff, Beckenbauer, Di Stéfano, Pelé is nagyra becsülte. Páratlan játékát a rendkívüli robbanékonyság, a tökéletes labdakezelés, a kiismerhetetlen cselek, a szellemes megoldások, a szinte centiméterre pontos átadások, a nem mindennapi helyzet felismerés és a briliáns lövő készség jellemezte. Puskás Ferenc, közismert becenevén mindenkinek csak: Puskás Öcsi, minden idők legjobb és legismertebb Magyar labdarúgója, az Aranycsapat kapitánya volt és millió zuperlatinuszt lehetne sorolni róla, de minek. Aki és akik jártasok a sportban azok pontosan tudják.

Maróczy Géza (Szeged, 1870. március 3. – Budapest, 1951. május 29.) magyar mérnök, sakkozó, nagymester, sakkolimpiai bajnok, pályájának csúcsán a világ egyik legjobbja volt.

A chessmetrics módszer teljesítmény-számításai szerint 1904 és 1907 eleje közt a világ legjobb játékosa volt. Ennek ellenére csak egyszer hívta ki a világbajnokot, 1906-ban, az Emanuel Lasker elleni mérkőzés azonban a helyszínként kijelölt Kuba politikai problémái miatt nem jött létre.
Dehát nem akarnék én politikát belekevern ia gondolataimba és még csak
párhuzamot sem vonni a két sportág eme két emberi/sport halhatatlanjai között.

Még csak összeházasítani sem akarom e két jeles sportágat, hiszen nem egy kategória ! Itt a földön.És persze azt sem rónám föl, hogy az úgynevezett látványsportok népszerűbbek a világon.Ennek okait kár keresni, így én sem keresem.Annál is inkább nem, mert számomra mindkét sportág kedves.
Persze azt gyorsan hozzá teszem, hogy főleg azok miatt is. akik maradandót alkottak.És persze sokféleképpen lehet maradandót alkotni, de mintha
a mai világ már csak gagyit alkotna.

Maradandó alkotást mérpedig csak az igazságból meríthetünk, az igazságot csak az Istentől nyerhetjük. Miközben a mai világunkban sokan hiszik azt,hogy valódi nagyság abban áll, ha olyasvalamit alkotnak, aminek velük nincs vége.

Dehogynem! Vagy sokan hiszik azt,hogy a mai média és celeb világban
a hírérték (média) az, amit sokan mondanak.És persze ebból fakadóan
sorrendbe rakják a dolgokat. Ez olyannyira jól megy egyeseknek,hogy nem hogy maradandót nem alkotnak, de még szart sem.Persze divatok jönnek meg mennek
éshát az emberfia is mulandó.

Nem rég búcsút vett a jónép a Népstadiontól végleg,ami egyfajta történelmi életforma is volt, kinek kinek mit jelentett…
Nyilván vannak, akiknek a régi életük jutottak, jutnak az eszükbe Én nem tudom, régi Népstad ision vagy a nem rég átadott pazar új stadion.De nem is akarom.
Hogy vajon régen, amikor Népstadion fogalom volt. Meg életforma. Mint fogalom,
Vajon. ugyanazt fogja e jelenteni holnap foci nyelven,mint a régi
Népstadion vagy a Maracana, a San Siro, a Wembley, dé persze napjaink szuperstadionjai. Miközben persze a futball nagyságát és különleges társadalmi hatását, a nemzeti büszkeség labdarúgó-világszínvonalból fakadó nem jelentéktelen részét is jelenti. Vagy csak a focivarázs az, ami öszeköthet embereket.Miközben egyébként jómagam is imádom a focit,a jó focit.
De talán mégjobban azt, ami természetes,a természetes sport, de emberi örömet, ami belülről fakad. Vagy legalább is onnan kéne hogy fakadjon.

Vajon,fognak e még emberek egyformán örülni vagy csak egyformán különbözüni és megosztottnak lenni.Vagy csak divathóbortok felé hajlani.
És most nem csak a sportról beszélek.De azért valljuk be, hogy a tegnap véget ért sakk klubcsapatok Eurpa kupája kapcsán nem nagyon jeleskedett a honi média.A MSSZmeg pLEáne nem.Igyhát a nagy sportszeretet, sakk szeretet
mintha csődött mondott volna arrafelé.Vagy csak nem minden sakkozó egyforma.
Vagy csak duli fuli van,mer ugye Lékóékat nem játszatta a MSSZ a sakkebén.
És mint kiderült,Lékóék csak nem felejtettek el sakkozzni.Hoztak is egy
aranyat az olasz Padovának Rapportal a klubcsapatok sakk Európa kupáján.
Erre mondják hogy a MSZ nem csak szakmai csődött mondott,de kompromisszumban
sem námbervanok.Hát még a tanácsadója KG.

Persze tudom én. hogy a sakk már csak ilyen.Nem is rónám én fől a olgot senkinek.És ki tudja,talán vannak nagyobb hír értékkel biró dolgok is.
Elvégre Rapport Ricsi és Lékó Peti talán leprások.Akarom mondani nem is sportolók.Dehát oda se neki.Sakk ez csak. Miközben Puskás Öcsi szemei joggal fakadnak egyszerre öröm vagy bánat könnyre a menyországban.Magam is meghatódtam a Puskás stadionon. Pazar és joggal lehetünk rá büszkék !

Hiszem, hogy ott van Öcsi a mennyben.Ahogyan Marőczy nagymester is.Vajon, mit mondanának…

Vajon, mit mondanának…
A világra, az emberekre és most tényleg távol áll tőlem a politika !Mit is kívánhatnék nekik innen lentről.

Talán csak annyit,hogy sok magyar örömet lássanak a sportban, de máshol s
utána is.Elég nagy már sajnos az égi sereg… Nem rég meghalt Szívós István
olimpiai bajnok vízilabdázó is.

Vajon, mit mondanának… A világra, az emberekre és most tényleg távol áll tőlem a politika !Mit is kívánhatnék nekik innen lentről.
Talán csak annyit,hogy sok magyar örömet lássanak a sportban, de máshol is.