Sakk EB volt, világbajnokság lehet Váradon

Sakk EB volt, világbajnokság lehet Váradon

Múlt hét végén (július 31.–augusztus 5. között) rendezték meg a nagyváradi Continental Szállóban a 18. Rapid és Villámsakk Ifjúsági Európa-bajnokságot. A rangos eseményt az Európai Sakk Unió (ECU) égisze alatt a Román Sakk-szövetség rendezte meg

Dr. Fleisz János

Nemzetközi sakk versenybíró

Nagyvárad és Bihar megye történetének legrangosabb sakkeseményén a hivatalos adatok szerint 17 országból összesen 347-en vettek részt. A népes mezőnyben 163 román versenyző volt, ebből 24 Bihar megyei. A Romániában először megszervezett vetélkedő jellegzetessége, hogy egyszerre négy Európa-bajnokságot is szerveztek egymás után, különböző korcsoportok szerint fiúk és lányok részére: volt rapid sakk egyéniben és csapatban, villám sakk egyéniben, illetve sakk feladványfejtő kontinensviadal. A nagyváradi Állami Színházban lebonyolított ünnepélyes díjátadón összesen 140 érmet osztottak ki. A legjobban a román ifjúsági küldöttség szerepelt, összesen 25 érmet szereztek ebből 8 volt arany-, 6 ezüst- és 11 bronzérem.

Sakkoktatás

A Román Sakk-szövetség vezetői szerint ez minden idők legjobb román szereplése Európa-bajnokságon és főleg annak köszönhető, hogy 2014-ben kezdeményezésükre Romániában bevezették az iskolákban a sakkoktatást. A legértékesebbnek, a sakksport szakmai szempontjából a 18 éves fiúknál aratott hármas győzelmet tekintik, itt az első helyen a már sokat ígérő Bogdan-Daniel Deac (Jászvásári Politehnica) nemzetközi nagymester végzett. Jól szerepeltek még az orosz, fehérorosz, osztrák lengyel és szlovén sakkozók is. Magyarországról összesen 35-en vettek részt és két arany- és egy ezüstérmet szereztek. A 12-éves lányok rapid sakkversenyét veretlenül a 11-éves ajkai Gaál Zsóka nyerte, az ő aranya mellett rapid sakkban Kozák Ádám gazdagította a magyar éremgyűjteményt, aki a 16 év alatti fiúk mezőnyében a második helyezettnek járó ezüstérmet vehette át. A blitz versenyen a 14 éves fiúknál Persányi Barnabás diadalmaskodott és szerezte meg az Európa-bajnoki címet. A nagyváradi és Bihar megyei sakkozóknak ez a szint még magasnak bizonyult, emiatt nem tudtak az élmezőnybe kerülni.

Jövőre világbajnokság?

A szervezési szempontból nehéz, de sportszerű verseny főbíró helyettese dr. Fleisz János nemzetközi versenybíró volt, a bírói testület tagja volt még Nagyváradról Dan Raţ FIDE sakkbíró is. További információk a verseny hivatalos honlapján https://ecuoradea2018.ro/ és facebook oldalán https://www.facebook.com/ECUYouthRapid2018 találhatók, illetve a részletes eredményeket a http://chess-results.com/fed.aspx?lan=1&fed=rou honlapról lehet kikeresni. Jövőre a megmérettetést Észtország fővárosában, Tallinnban szervezik meg.

Reméljük, hogy a sikeres vetélkedő, arra buzdítja a nemzetközi sakk vezetőket, hogy Nagyvárad újabb fontos versenyeknek adjon helyet. Erre már jövőre is sor kerülhet, mivel a Nemzetközi Sakk-szövetség (FIDE) 2019-ben Románia kapta meg a felnőtt világbajnokság rendezési jogát, és ha a városi, illetve a megyei önkormányzat ezt felkarolja, akkor a Román Sakk-szövetség Nagyváradon tervezi ezt majd lebonyolítani.