SAKK : Na de fene se érti ezt a világot,ki lehet a tábornok… Vagy a hadvezér…

SAKK : Na de fene se érti ezt a világot,ki lehet a tábornok… Vagy a hadvezér…

 

 

Elég gyakori mondás, hogy a sakk akár hadijáték és a képességfejlesztés eszköze is.A sakk képességfejlesztés hatásairól már annyit olvadhattunk,hogy Dunát lehetbe vele rekeszteni, így én ezt most nem ismételném.
A legtöbb sakkozónak, így nekem is, az Ozsváth András: Harcászat 64 mezõnc könyve jut eszembe, amit Zrínyi Katonai Kiadó adott ki Budapesten, 1972-ben.Vagy akár a Sors bona nihil aliud, azaz jó szerencse és semmi más – írta Zrínyi Miklós, a hadvezér. Vagy a jó játékosnak mindig szerencséje van – mondta José Raoul Capablanca, aki a sakkozás világbajnoka volt 1921–1927 között.

És persze se szeri se száma azoknak a hadvezéreknek , akik tudtak sakkozzni, mint Napoleon, akinek a seregéhez már korábban is csatlakoztam.

 

IDEHAZA IS SAKKOLIMPIA 2024 BEN – MEG OLIMPIÁKON IS SAKK. ÉN BENNE VAGYOK MINDKETTŐBE, DE A SAKKOZÓK IS.

DE A SAKKOT HÉTKÖZNAP MIÉRT NEM SZOKÁS KEDVELNI EGYESEKNEK. Egész évbe meg levan tojva. Hát hogy van ez sakk tábornokok és sakk hadvezérek. Vagy nem mindenki muzsikus, aki hegedűvel mászkál. – Hát ki érti ezt a világot.

https://hunonchess.com/nem-kerdeshogy-csatlakozom-napoleon-seregehez/

De hadjuk, hogy mondjuk van-e a mai harcvezetésnek, a mai modern haditechnikának és a sakkozás e régi kapcsolatának valamilyen kölcsöhatása a mai modern katonai politikájára.Én ehhez nem értek, meg nem is érdekel  a katonapolitika, sem a nagypolitika. A sakk is nagyot változott az internet, informatika és sakkprogramozás miatt.Ahogyan a mai haditechnika is.

De annyit tudok,” Pecunia regit mundum, azaz, Ma is a pénz kormányozza a világot – mondották már az ókorban is. És persze a mai sakkban is pénz, paripa, fegyver kell a komoly profi sakkhoz.

Annyi, de annyi csapni való politikust látni szerte a nagyvilágban is,hogy elképesztő… Idehaza is.Nem elég,hogy a legtöbbje olyan amilyen, de még sakkozzni se tudnak komolyan.Habár néhányan azt hiszik.És ugye naponta ránk köszön a sakkból is ismert taktika és stratégia, kezdeményezés, áttörés, támadás, védelem, ellentámadás.A politikusi kabarékból.
Igaz, vannak okos politikusok is, és vannak, akik még csak tanulgatják a szakmát. De tény, a sakkal divat lett foglalkozni. És persze kik mire használják.

Hiszen sokkal jobban összefügg a nagypolitika , mint mondjuk
a tábornokok sakkja.Netán harcászati eredményei a csatamezőn,amire remélem soha nem kerül sor.Mármint háborúra.

Egyszóval naponta látjuk,hogy a világ okosai naponta tanulják a sakkot.

És vallom, hogy a mai politikai harcvezetés dönt szerte a világon, nem a tábornokok.Szóval, már nagyon várom,hogy mikor rendezik meg a világ valamennyi politikusának sakk világbajnokságát, de a sakktáblák mellett.
De egy politikusok vs tábornokok sakkvébét is is szivesen látnánk 🙂
A sakktáblák mellett.Mert ugye a sakkról bárki tud beszélni.
Addíg is imádni valók ezek a sakk katonák, független a rangjelzésektől és a nemzeti hovatartozástól. Bár a Nato egy csapat, mint tudjuk.

Az is gondolom nyilt titok,hogy politikusok a tábornokokkal egyeztettek a csaták előtt . Lásd történelem.

Hogy a magyar sakkra gondoljak, mint egy leendő sakkhatalomra. Olvashattuk.
Itt már vannak kételyeim, de remélhetőleg nem így lessz. És lessz a sakkháborúhoz pénz is,meg paripa,fegyver is.A sakkrizsát meg a kutya se eszi meg,

Szóval csak elismeréssel tudok szólni ezekről a sakk katonákról,akik mennyi mindent félre tesznek. Nem a vállapon a csillagok száma dönt itt, hanem a sakk. Az életben is sok rang van.  Teccenek érteni

Még bizony a presztízst is félre teszik már rég, hiszen a Nato tornák
történetében nem csak bakák sakkoztak már.És ahogy mondani szokás.
Az igazi hadvezér elől megy a csatában, de nem csak a szájával.

Az igazi hadvezér nem tesz úgy ,mint ha semmit se akarna látni. Kikre is gondolhattunk. 

Hogy a magyar sakksereg tábornokai a sakk katedrán és annak közelében is ? 🙂 Jó lenne már,ha a magyar sakksereg is egyesülne…
Fiatalok, öregebbek… És egyeztetnének a sakk zsoldokról is. Mert mint ha késésben lenne!?  Vagy egyesek vannak késésbe!?
Na de fene se érti ezt a világot,ki lehet a tábornok… Vagy a hadvezér…

És még két idézet Emmanuel Lasker nagymestertõl, aki a sakkozás világbajnoka volt 1894–1921 között. „Ha helyesen oktatunk, akkor a hallgató néhány óra alatt több ismeretet szerez, mint amennyit akár 10 év ösztönös próbálkozásai és hibái során.”  És a második idézet: „A sakktáblán a hazugság és a képmutatás csak rövid ideig áll meg.”

 

Na de fene se érti ezt a világot,ki  lehet a tábornok… Vagy a hadvezér…

 

Hajrá katonák

https://hunonchess.com/sakkozik-a-nato-is-sakk-berlinben-30th-nato-chess-championship-2019-benne-magyarokkal/