SAKKVB: Elmaradt a sakk temetés. Igaz, sakk lagzi se lett.:-)

SAKKVB: Elmaradt a sakk temetés. Igaz, sakk lagzi se lett.

🙂 Mindenkit sok szeretettel várunk a sakkvb folytatásra.

Túl vagyunk a sakkvb első félidőn, hiszen hat parti már lement, az egyébként 12 játszmásra tervezett párharc első szakaszán,ahol változatlanul egál az állás. De még változatlan nem tudjuk, hogy ki nyeri a meccset.Persze nagyjából erre lehetett számítani, hiszen a gépi sakk is korlátokkal nehezíti korunk sakkját,ahol most valóban a két legjobb szupersztár sakkozó mérkőzik egymás ellen.Sokakban nyilván fölmerül a kérdés,hogy vajon igazságos, netán objektv végeredmény születik e.Hogy vajon mit is látunk. A sakk gépi kor egyfajta lenyomatát e,vagy két kiváló modernkori sakk gladiátor emberi sakkját.

Mi is dönt majd, ami lehet akár emberi is vagy csak egy rossz sakk vari,egy pontatlan lépés, ezer más ok is perssze.

De bárhogyan is nézzük,ennek a meccsnek barátaim csak vesztesei lesznek ! Talán sokan fölsem fogják, hogy itt valójában egy sakkdráma is zajlik, ahol a két kiváló sakkozónak nem csak önmagukat kéne legyőzni,netán az ellenfelet, hanem mások elvárásait is,ami ugye lehetetlen. Már majden hazafelé indultak mondhatni a sakkrajongók a szokásos legyintésekkel, amikor Calsen váratlan és bátor huzással nem hazudtolta meg önmagát, de a norvég sakk fanokkat is a szívbajba kergetve adta a tisztet a gyalcsikért.

Sakkvb. Temetésből majdnen lakadalom lett. Akarom mondani mindkettő. hiszen a novég sakkfanok vagy imádkoztak és kapdosták a nyugtatót, mig az Usa Fabi fanok meg talán a pezsgőt keresték. És persze a sakkhoz nem nagyon értők meg nem értették, hogy most akkor mulatság van vagy temetés 🙂

Azt mondta Griscsuk, hogy olyan izgalmas a parti, mint ha bekamerázott koporsóban mutatnának egy tetemet 🙂

He was ready to go on strike – “Honestly, I don’t want to analyse or even discuss this position, until something happens” – but his description of the game was still priceless!

Kramnik told me in France they’re going to have a reality show. They will put some cameras in the coffin and there will just be a dead body in the coffin, with lights and cameras. Twice per day it will be 15 minutes on TV with highlights, and 24/7 on the internet. It’s about as exciting as this game!

​Erre becsap a menykő 44.Fxd5 . Izzanak a procik szerte a világon és mindenkki keres valamit.Egyik tábor a csak van remi, a másik tábor meg a totál nyerést keresi. Persze az okosok hosszabb keresés után rájottek gépi sugásal hogy, nasszus matt van potom 36 lépésbe. Mi az egy embernek- lazán kiszámolja vagy még se. Vagy mondjuk az első game, ahol norvég ziccer volt. Erre azt mondják uncsi a meccs. Nadehat milyen legyen ? Egyik sakkozzó se gép !

Döntetlen … pedig a Carauna fanok nagyon bíztak benne, hogy Caruana ezt megnyeri.Akik követték a vb döntő hatodik partiját, ahol az ellaposodni látszó nyitás után, mondván már megint remi. Nos barátaim nem mindennapi izgalmakat hozott a a parti,hiszen az időkontroll után három gyalogért tisztet áldozott a háromszoros norvég világbajnok, a végjátékban igen csak dolgoznia kellett a remiért.Vagy Fabi mire felucsodott már remi lett..

Történt ugyanis,hogy Magnus az egyébként nyugis 44.Hf1 folytatás helyett lecsapott 44.Fxd5 re, majd 44…Fxe3! 45.Fxc6 Fxf4 46.Fxb7 Fd6 47.Fxa6 után a világbajnok három gyalogot kapott a tisztért,majd a parti a 80 lépést követően remivel ért véget.A közte eltelt időszakot már nem is elemzem, egyébként se szeretem az utólagos okoskodást gépi kottával ahogyan sokan teszik. Bár tény, hogy olykor ezekből és a hasonló tipusállásokból is sokat lehet tanulni sokaknak.Szóval nem tudni, hogy Magnus miért választotta a necces folytatást,hiszen szinte kizárt,hogy nem látta azt, hogy a d gyalog simán feltartható áldozat nélkül is.De nem lenne Magnus a király,ha nem vinne szint,életet egy látszólag hótt uncsi remire hajló partiba, ami más földi halandónak eszébe nem jutna.

Főleg nem a mai sakkban és ráadásnak vb döntőn. És persze ki ne tudná, hogy az amerika Carauna és egyáltalán ezek a top sakkozzók technikailag is szinte majdnem tökéletesek.Már ha nem lennének hűs vér emberek.

Miközben egyébként nagymesterek elemző progikkal elemeztek, nem hogy csak az átlag kibicek. Hogy lám nem is könnyű, egyszerű a nyerés Fabinak. Mondom emberi aggyal ! És talán nem véletlenül mondta azt az egyik elemző, hogy tegyék csak félre az elemző progit, mert csodát látnak.És valóban, mert a kialkult állásban amikor Magnus áldozta a tisztet,már akkor jelezte másik GM rögtön gép nélkul !, hogy Magnus h gyalogja.Na barátaim ez a sakk, nem a gépi kotta.És ezt nem tanítja a gép, ilyeket és hasonlókat csak a legnagyobbak látnak és mernek.Nem véletlenül mondhatta Nakaruma azt, hogy ez hihetetlen !Persze Magnus nyilván nem számolhatta át a varitengert,csak egyfajta konkrét elvre hagyatkozhatott.

Na végre valami izgalom volt. Ahogyan persze az első partiban is, ahol utólagos okoskodással szintén elmondhatjuk,Magnusnak itt elvileg nyerni kellett volna.De szokás szerint én mégis félreteszem a vasat,a gépi kottát. Mégsem lesz döntetlen persze ennek a vbnek a vége, mert barátaim egyszer eljön, ha nem is igazság pillananta, de valami más .

Meg fog billeni az egyensúly egyszer, mert az idő ha másért nem, a rájátszásban kikényszeríti a döntést. Megbillen az egyensúly,csak ezt nem tudhatjuk merre.Minden esetre csak a legnagyobb elismerésem ennek a két géniusznak,akiktől mindenki vért vár, de azonnal.Pedig mint ha nem ők írták volna a sakkprogikat ! De én most is azt mondom, akiknek nem tetszik a sakk vb, mert ilyen a mai kor sakkja sajnos.Az nyugodtan nézzen kocsmai sakkot !

Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy ezek a sztár sakkozók lépnek egy két gyengét,amit persze még poziciósan is mértani pontossággal, gépi precizitással kell nyúzni,mint amikor célzottan egy nyitással, házi varival nyerni lehessen.Vagy monjuk túljátszani az ellenfelet. Igen, itt tart a mai gépi kottás sakk. Az izgalom fokozódni fog, hiszen már a tét és az idő. Magnusnak változatlanul onmagát kéne legyőzni, de Fabinak is akadna a teendője mondják a kibicek. Egyszóval nem annyira rossz dontő ez. És valóban, ha bárki más, akárki lenne Magnus vagy Fabi helyébe ott,hamar ráébredne. Már ha el is jut valaki eme két sakkozzó szintjére. Mert pl vb döntőig el lehet jutni,világbajnoknak is lehet lenni.Ez a két sakkozzó magasan mindenki felé nőtt már egy ideje. Igy hát barátaim emmelem kalapom mindkét játékos előtt !Egyébként a magyar médiában megjelent motiváció, hogy Carlsen nem motivált, az egyszerűen nevetséges megállapítás. Ki ne akarna vb döntőt nyerni,itt egész mésról van szó, ami sokkal összetettebb dolog, Nyilván ezen a szinten csak kétféleképpen lehet nyerni. Valamifajta kockázattal,de ezt alapól kizárom és csak a kivárás marad,hogy ki hibázik.Nehéz úgy nyerni, ha a másik fél nem akar csak remit a mai sakkban főleg ezen a szinten. Egyszerre szembesül mindkét sakkozó a computerizált sakkal.És sajnos valami elképesztő azt látni, hogy földönkívüli extra emberi teljesítményeket várnak a sakk rajongók. Na kb ezzel szembesül Carlsen. Námiképp Carauna is,aki eddíg semmi extrát nem nyujtott. Ez a meccs független attól, hogy ki nyeri igazságos eredmény nem fog kijönni. Bár Carlsen jobb sakkozó, de esetében nagyobb a tét, mert bár Fabi is nyerhet és ha ez így lenne megérdemelné. De itt már szinte biztos, hogy nem az emberi sakktudás vagy gépi fog dominálni.Ez a neccs Carlsenen áll.

A sakk az abszolút legmagasabb szinten játszódik a két sakkozó között, de sajnos itt másképp is.

Én azt látom, hogy a klaszikus értelemben vett ki a jobb sakkozó itt nem biztos hogy érvényesülhet. Az adatok elemzése azt mutatja, hogy a sakk szélsőséges szinten játszódik az idei világbajnoki mérkőzésen is, ahogyan a korábbi Karjakinon is volt.És bár rapidban dőlt el a cím sorsa, ott mutatkoztak emberi sakk klasszikus értelemben vett tudáskülömbségek Carlsen javára.Korábban nem véletlenü írtama hol az emberi teljesítőképesség határa címmel. Ezt Magnus már meghaladta korábban, de a computersakk miatt itt a sakkozók kiszolgáltatottak. Carlséenek realizálni iit emberi sakk csücsát itt nem könnyü, hiszen ide komplexen minden kell s kéne.Ilyen sakkozó a világba nincs ma már, aki minden versenyt tud hozni ! De véleményem szerint Magnus sakkozóként zsenibb. Hiszen gondoljunk bele, akár egy foci meccsen is.Egy tizenegyessel is kikaphat egy jobb csapat. Vagy gondoljunk bele a Kramnik Lékó vb döntőbe , egy hajszál kellett volna. Ami végül is elmaradt, majd megpecsélte Lékó sorsát.

Szerintem sok ember álomvilágban él, mert azt hiszik jön egy új, más világbajnok s akkor x éven belül x sakkkozóval emberből sakk ember robot lesz,ami hibátlan.Ez kizárt-az embernek korlátai vannak.

A világbajnoki mérkőzéssorozat a szombati pihenőnap után vasárnap folytatódik. Ha 12 játszma után döntetlen az állás, rapid partik következnek. Caruana sikere esetén 46 év után lenne ismét amerikai győztes.