Sound on! Germany’s best women player Elisabeth Paehtz

Sound on! Germany’s best women player Elisabeth Paehtz is an amazing singer. Here is her spontaneous performance during the broadcast of CairnsCup in STLChessClub. Video by Nastia Karlovich.
Miközben az átlagemberek többsége a top sakkozókat afféle földönkívüli lényeknek,csak is a tábla fölé görnyedt komor embereknek gondolnák, valójában a többség igen szines egyéniség is. Igen sokan közüluk szeretik a zenét.
A német női sakk legjobbja sem kivétel. Igaz ugyan, hogy mem mindenki muzsikus, akinek hangszere van.
Mármint a sakkban. Ez sajnos igaz a magyar hazai sakkbann is, mármint a sakk őszinteségre.Igy nem véletlen, ha olykor hamísan játszik,énekel a mi Polgár Juditunk.Véleményem szerint, a zene szeretet akkor igaz, tiszta és őszinte, ha annak kisugárzása is van. ÉS bár Polgár főllépett már számtalan sztárral is, mint Yoko Ono, Szandi,valami azt súgja nekem, hogy a sakkbiznisz miatt.

Elment sakk biznisz-hakni zenésznek, mert az milliószor jobban fizet.

De persze tudom, hogy a zenei világa és ízlése mindenkinek más.

Valahogy a mi Juditunk úgy lehet a sakk-zenével, hogy amikor a Bakui sakk koncert után lemondott. Akkor meg is futamodott.Mint mikor a zsüri lepontoz egy énekest.

Dehát a zenében is úgy van,mint a sakkban. Az igazi karmester soha nem hagyná cserben a zenészeket,ahogyan Polgár tette a magyar sakkal.És választotta a könnyebb, rizikó mentes sakkbizniszt. Most én Elizabettnek 10 pontot adnék. Polgárnak sajnos elégtelent. A magyar sakk koncert terem mondhatni üres, hisz nincs pénz muzsikusokra.És csak olcsó utca sakk zenészeket termelnek.

 

Elisabeth Paehtz FOTO David Llada