Szédült élet, pörög a sakk – veled is forog a világ ?

Szédült élet, pörög a sakk – veled is forog a világ ?

Szinte a teljes sakkot átírták már rég a sakk computerek és egy viszonylag ártalmatlan, mégis kellemetlen betegség: a SAKK vertigo . Ez a szédülés egyik típusa. Olyan érzés, mint amikor gyerekkorban körbe-körbeforgás után hirtelen megáll az ember, a világ azonban továbbra is forgott vele. Vertigo esetén előzetes pörgés nélkül is szédülnek sokan, és megindul a világgal a világ.

Beteg ez a világ – nézem a sakk híreket és elszörnyedek. A munkám, hobbym miatt minden reggel elolvasom a friss sakk híreket. Na, jó nem mindet, de átfutom a kínálatot, hogy mi történt a világban, a hazai sakkot és általában a világban zajló sakk eseményeket is. És napról napra szívenüt,hogy milyen beteg világban élünk… Az egész sakkvilág, nem magyar állítólag nagy portálok tele vannak nem magyar kis zsenikkel vagy épp nem megyar sztárokkal.Persze ki ne értené, hogy a népnek szenzáció kell, másokank meg persze profeszionális alapokra épüló sakkmédia marketing.És persze ki ne látná,hogy sok nem magyar sakkportál, közösségi média is összhangban van.Hogy mivel ? Azt döntse el mindenki saját maga. Szoktam is mondani,hogy csicsás ez a nagyvilági sakk zenekar, csak épp hamísan játszik olykor.

Már már ünneppnap, ha egy magyar sakkozó nem magyar sakkmédiákban nemhogy címlapot, egyáltalán epizód szerepet kap.Persze ki ne értene ebben a nagy SAKK nagyvilági vertigoban,szédülésben a pillanatnyi siker mindent visz.Igaz persze meg tény is, hogy a magyar sakk mondhatni nem épp fénykorát éli. De tudjátok barátaim, én nem szenvedek sakk vertigoban és megfér nálam a nem magyar siker is,ha az mondjuk nem is magyar sakk szenzáció. Hogy csak egy példát mondjak.

Nem rég avatták szenté Xiongot,mert Ricsi ellen nyert. Igaz, aki a sakkhoz csak kicsit is konyít, az láthatta, hogy bizony ott nem Xiong nyert, hanem Ricsi hibázott az egyáltalan nem vesztő pozicióban. De távol áll tőlem, hogy bárki sikerét kétségbe vonjam,csak érzékeltetek valamit, de még ezer példával tehetnén.Vae victis – közismert latin szállóige, jelentése: „Jaj a legyőzötteknek”. Na de kinyer ma, ilyen lett a sakk.Ilyen lett a világ is.És persze jogos az a felvetés is, hogy persze a sikert azt mutatni kell,minden más meg megy a levesbe.Hol a helyünk a világban? A sakkban mondjuk.Miközben szédeleg a világ, a sakkvilág,vagy mi magyarok meg fogyunk.. Miközben sokan meg elszállt aggyal a sakkban is-idehaza is szédelegnek.Mindenki másképp.Mindenki keres egy útat magának.Az önzés miatt beteg ez a világ”már a sakkban is. Na de emberek. Ki nyer ma ? Mondjuk a sakkban is. Csak az, akinek pénze van ? Hiszen köztudottan nem olcsó sport mára már a sakk sem. Már csak apróság, hogy szintet lépni a mai gépi sakkban maholnap szinte mindenkire érvényes lesz az egyszer fenn, egyszer lenn esete. Persze tagadhatatlan hogy a totális sikerhez pénz és munka kell.De én mint ha úgy látnám, hogy legalább annyian hanem többen vannak lent, mint fent. Ebben a nagy sakk Vertigoban is. És most nem a sakk sikerekre gondoltam csak. Nem is értem, hogy hova szaladnak egyesek ebben a nagy sakk hajszában.Na most mi lessz, ha a gyerek nem lessz 8 éves korára nagymester ? Vajon mi számít ? A kor, a pénz, a tehetség ? Persze ezek is számítanak. Dehogy beteg ez a világ

már a sakkba is,az szinte tuti. Betegek sokan sajnos idehaza is.Az önzés és pénz rabjai.De szerencsére a sakk sokakakkal mindent feledtet.Miközben a világ bedarálja az embereket, nincs esély a kibontakzásra. Ez a mai sakk egy őrült kombájn, kattog mióta begépiesedett.Miközben a világ erői is arra kényszerítik a sakkozókat is, hogy a siker délibábjaival csábítanak, melyek eltűnnek, olykor megvillanak.

De eszerencsére a sakk sokakakkal mindent feledtet,persze akik megtehetik, mert hisz nem olcsó mulatsag a kemény versenynysakk. Micsoda sakkjátszma lehetne a világ is barátaim, ha nem lenne ennyi önzés a világon. Sajnos roszz látni a sakkban is, hogy az anyagi érdekekek ,kapcsolatok birtoklása növelheti ugyan az elégedettség és biztonság érzését a sakkban is, de hosszú távon senkit nem tesznek boldogabbá. De az sem bíztos, hogy eredményessé a sakkban.

Micsda sakk is lehetne, ha a vesztesek is esélyt kapnának,de főleg sokan emberek maradnának miközben fennt érzik magukat.És nem csak sakkozók.

A SAKK vertigoban is.