Te milyennek látod a világot?

Te milyennek látod a világot?

Sokan panaszkodnak, hogy milyen romlott világban élünk. Egyre rosszabb minden, egyre több a másokat kihasználó, aljas, tisztességtelen ember, és egyre kevesebb boldogság jut az embereknek. De ez tényleg így van? Tényleg ennyire szörnyű lenne a világ? Tényleg ilyen a sakk is?
Sokan panaszkodnak a sakkban is joggal, hogy a mai magyar sakkra nem jut már pénz. A versenysakk köztudottan nem olcsó mulatság.

*****

Erről szól ez a sakk mese

Egy idős bölcs üldögélt egy a sakkverseny felé vezető út szélén egymagában. Hosszú ideje ült már ott csendben, mikor is egy utazó lépett oda hozzá, és így szólt:
„Jó napot, bátyám! Mondd csak, milyen a sakk azon a versenyen?”
Az öreg erre visszakérdezett:
„Honnan jöttél, fiam?”
„Magyarországról.” – hangzott a válasz.
„És ott milyenek az emberek és milyen a sakk?”
„Ne is kérdezd!” – kezdett panaszkodni a fiatal vándor – „Szörnyű a sakk, velejéig romlott emberek élnek ott. Lusták, csalnak, hazudnak, ott tesznek keresztbe a másiknak, ahol tudnak a sakkban is.”De ezen a versenyen talán nyerhetek.
Az idős bölcs ekkor így szólt:
„Sajnos nincs szerencséd, fiam. A világban ugyanez a helyzet: pont olyan lusta, csaló, hazug emberekkel fogsz találkozni, mint odahaza.” Mindenkinek a saját sakk egója,pénze,eredményei a a legfontosabbak.

A vándor elköszönt,majd elkeseredetten folytatta útját.

Valamivel később az öreget egy újabb utazó szólította meg, aki szintén a Magyar sakkból érkezett. Azt szerette volna tudni ő is, hogy mire számíthat a nagyvilág sakkjában, főleg ezen a sakk versenyen. A bölcs ember tőle is megkérdezte, milyenek az emberek, mire a sakk vándor így felelt:„Ó, nagyon barátságos, jó emberek élnek ott és a sakk is pazar. Sajnáltam is elhagyni a várost, mert rengeteg jószívű embert ismertem meg ott.” Sőt világsztár sakkozókat is.

Az öreg erre így válaszolt:
„Ne aggódj, nagyon jó helyre jöttél. Itt is is nagyon sok remek emberrel fogsz megismerkedni.”Kiváló sakkozókkal is.
Az utazó nagyon megörült a jó hírnek, és miután elköszönt, boldogan folytatta útját. Ekkor egy fiatalember lépett az idős bölcshöz. Végig a közelben volt, és hallotta mindkét beszélgetést.
„Micsoda kétszínű alak vagy te! Nem is gondoltam volna, hogy képes vagy így megvezetni az embereket!” – szólította meg felháborodottan az öreget.
„Tévedsz, fiam, egyáltalán nem erről van szó. Tudod, a világot, de a sakkot is olyannak fogjuk látni, amilyenek mi magunk is vagyunk. Ha az önzés, és a hamís képfestéssel mutatod a sakkot, akkor ezt fogod észrevenni magad körül is. Ha viszont a világot is, akkor csupa olyan emberrel fogsz találkozni, akik megmutatják, hogy lehet másképp is.”

Read previous post:
Carlsen will boycott the World Championship

 

Chess Olympiad in Georgia | Round5

https://youtu.be/PcFjt9YEos4 [Event "43rd Olympiad 2018"] [Site "Batumi GEO"] [Date "2018.09.28"] [Round "5.4"] [White "Caruana, Fabiano"] [Black "Gelfand, Boris"] [Result "1-0"]...

Caruana now within 10 points behind Carlsen after a convincing win in Batumi Chess 2018 olympiad

https://youtu.be/sPmGAYmx7ys Statistics and Details: CARAUNA Last update: 28 September 2018, 16:06 GMT # Name Rating Change Tournament Date 1 Tutisani 2471...

Batumi Olympiad Round 4:’+’ Super Pictures

[Event "43rd Olympiad 2018"] [Site "Batumi GEO"] [Date "2018.09.27"] [Round "4.3"] [White "Tomczak, Jacek"] [Black "Kramnik, Vladimir"] [Result "1-0"] [ECO...

Batumi Olympiad Round 3:Open

https://youtu.be/M1wSwhCWVkc https://youtu.be/-9RIsWa8EHI 43rd World Chess Olympiad 2018 (Batumi GEO)  Sun 23rd Sep 2018 - Sat 6th Oct 2018 - Official Site - Results...

Close