Tényleg Balogh a legjobb magyar sakkozó? Hová tűnt Lékó, Berkes, Rapport, Almási és Polgár?

Tényleg Balogh a legjobb magyar sakkozó?
Hová tűnt Lékó, Berkes, Rapport, Almási és Polgár?

2013. dec. 17

www.totalsport.hu

 

Különös dolgok zajlanak mostanában a világban. Kairóban és Jeruzsálemben egy évszázada nem látott hó szakad, a magyar labdarúgó válogatottnak hónapok óta nincs szövetségi kapitánya, és mindezek mellett Balogh Csaba lett az év férfi magyar sakkozója, legalábbis a szövetség szerint.

Meteorológiai ismereteim maximum az esti időjárás jelentésig terjednek, így a Közel-Kelet problémáját most inkább hagyjuk, legyen a tevék baja. A labdarúgókra sem pazarolnék most sok szót, az MLSZ biztosan alaposan megfontolja a dolgot, ezért kell ennyit várni a kapitányra, ha még létezik magyar válogatott egyáltalán. Balogh esete mellett viszont nem tudok szó nélkül elmenni, pedig próbálok rá ésszerű magyarázatot találni. Lássuk, sikerül-e!

Nem tartom magam sakkzseninek, testvéreimen kívül nem is biztos, hogy bárkit le tudnék győzni egy partiban, de azért az erőviszonyok ismeretével sportújságíró lévén sosem volt nagy gondom. Ha az év sakkozójáról beszélünk, kapásból sorolnám a neveket: Berkes Ferenc, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Lékó Péter vagy éppen Polgár Judit jut hirtelen eszembe, és remélem, ezzel nem fogok Baloghnak álmatlan éjszakákat okozni, de ő valamiért nálam fel sem merült.

A valamiért erre nem is a megfelelő szó, nagyon is tudom miért, egy kis kutakodással össze is szedtem azokat a tényeket, melyekből kiderül mennyire objektív is ez a megérzésem. Gyorsan ki tudja deríteni még az egyszerű ember is, hogy messze nem neki volt idén a legmagasabb Élő-átlaga (Lékóé 2737,8, míg Baloghé 2641,6), nem ő lett az egyéni magyar bajnok (Berkes lett), nem nyerte meg a 2690-es Élő-átlagú Capablanca Elite-t (Almási annál inkább), emlékeim szerint Sakk-Oscart sem kapott (Polgárral ellentétben) és teljesen biztos vagyok benne, hogy nem hívták meg a világ legrangosabb szupertornájára, a Tata Steel Chess A csoportjába sem, ahogy nemrég Rapportot, aki ezzel Lékót váltja.

Szó se róla, megnyerte a 2578-as Élő-átlagú Barcelona GM versenyt, bár 2632-es Élő-ponttal nem tudom, hogy ez mennyire kiemelkedő teljesítmény. A csapat Eb ötödik helye és a magyar csb aranyérem nem lenne rossz eredmény, ha egyéni torna lett volna. Ami viszont nagyon is egyéni volt, az az Eb, ahol előkelőnek annyira nem nevezhető 32. helyet ért el.

Ezzel az idei „sikerek” véget is értek, úgyhogy bármennyire is igyekeztem, de nem sikerült megtalálnom azt, amivel kiérdemelte az elismerést. Berkes egyéni bajnoki címét már említettem, Rapport sikere a Neckar Openen, Malmöben vagy éppen második helye a Wijk aan Zee-i torna B csoportjában különösebb kommentárt nem követel, de talán Lékó ötödik helye utóbbi verseny elitjében szintén predesztinál valamire. Elismerem, ha még Almásit és Polgárt is idevesszük, a hazai sakk tele van kiváló sportolókkal és nehéz közülük egyet kiválasztani. De nem nevezném éppen salamoni döntésnek azt, hogy megoldásképpen egy olyanra ruházzuk a díjat, aki fényévekre van az említett kiválóságoktól.

Miközben ezen elmélkedem, jön a hír, hogy Rapport Richárd – aki még mindig csak 17 éves -, megnyerte Varsóban a felnőtt Rapid Európa-bajnokságot. Erről a döntéshozók előre nyilván nem tudhattak, de e nélkül is elképesztő, amit ez a fiatalember produkált ebben az esztendőben, hiszen több mint 70 ponttal gyarapította Élő-pontjait, rangos versenyeket nyert, francia klubjával pedig azok után, hogy bajnoki címet ünnepelt, negyedik lett a BEK-ben. A világ harmadik legjobb 20 éven aluli sakkozója, így nem csoda, hogy meghívást kapott jövő januárra a Wijk aan Zee-i torna elitjébe.

Lékónak talán volt már jobb éve is, de azért a 2709-es Élő átlagú Dortmund Sparkassen GM negyedik helyével Balogh nehezen száll versenybe, és akkor a két sakkozó közötti közel 100 Élő-pont különbséget még nem is említettük. Hazai vizeken evezve egyértelműen Berkes volt az úr, Almási Capablanca-sikerét már említettük, melyen ott van még a remek korzikai eredménye, és persze egyetlen hölgyként ne feledkezzünk meg Polgár Juditról se, aki, még ha nem is volt túl sikeres éve, továbbra is megkerülhetetlen a sakkvilágban.

A közel-keleti havazást megmagyarázzák a meteorológusok, az új futballkapitányt egyszer csak bejelenti a szövetség, de úgy érzem, az általam ecsetelt különös választással kapcsolatban nagy lesz a hallgatás. Pedig nagyon kíváncsi lennék rá – és valami azt súgja, hogy még elég sokan mások is -, hogy a szövetség milyen módon (szavazás, javaslattétel vagy egy egyszerű tollvonás?) döntött úgy, hogy Balogh Csaba lett az év férfi sakkozója? Mert valami oka kellett, hogy legyen rá…

Kedves olvasóimnak is meghagyom a lehetőséget, hogy rájöjjenek a rejtélyre, alább láthatják az említett sakkozók összes idei eredményét

 

Berkes Ferenc: legalacsonyabb Élő-pontszám 2013-ban: 2674. Legmagasabb Élő-pontszám: 2702. Élő-átlag 2013: 2685,5. 91 klasszikus partit játszott.

Legjobb eredmények 2013: magyar felnőtt bajnok, magyar csapatbajnokság II. hely, egyéni Európa-bajnokság 34. hely.

Balogh Csaba: legalacsonyabb Élő-pontszám: 2632. Legmagasabb Élő-pontszám: 2648. Élő-átlag: 2641,6. 64 klasszikus partit játszott.

Legjobb eredmények: Barcelona GM verseny (Élő-átlag 2577,7) I. hely, férfi csapat Európa-bajnokság 5. hely (2. tábla), magyar csapatbajnokság I. hely, egyéni Európa-bajnokság 32. hely, Korzikán a legjobb 16 között kiesett.

Rapport Richárd: legalacsonyabb Élő-pontszám: 2621. Legmagasabb Élő pontszám: 2693; Élő-átlag: 2668,3. 92 klasszikus partit játszott.

Legjobb eredmények: Tata Steel Nagymesterverseny B csoport (Élő-átlag: 2620) II. hely,  Neckar open I. hely,  Sigeman & Co. GM verseny (Élő-átlag 2597) I. hely, francia csapatbajnokság I. hely,  Biel GM verseny (Élő-átlag 2713) VI. hely, Klubcsapatok Európa Kupája 4. hely, Entre Faros GM verseny (Élő-átlag 2662) III. hely, II. Duna –menti országok versenye (rapid) I-III. hely (rosszabb Bergerrel III.), blitz Európa-bajnokság Varsó 4. hely, rapid Európa-bajnokság Varsó I. hely, magyar csapatbajnokság III. hely, 18 éven aluliaknál 1., 20 éven aluliaknál 3. a világon.

Lékó Péter: legalacsonyabb Élő-pontszám: 2730. Legmagasabb Élő-pontszám: 2744. Élő-átlag: 2737,8. 72 klasszikus partit játszott.

Legjobb eredmények: Tata Steel Chess A csoport 5. hely, Sberbank rapidtorna Kijev 3. hely, Dortmund Sparkassen GM verseny (Élő-átlag 2709) 4. hely, Tromsö-i Világkupán  a második körben kiesett, Grand Prix Zug GM verseny 9. hely, Grand Prix Peking 4.hely, World Mind Games rapid 2. hely.

Almási Zoltán: legalacsonyabb Élő-pontszám: 2689. Legmagasabb Élő-pontszám: 2710. Élő-átlag: 2700,3. 35 klasszikus partit játszott.

Legjobb eredmények: Capablanca Elite (Élő-átlag 2690) I. hely, csapat Európa-bajnokság 5. hely, Korzika rapid döntő 2. hely, egyéni Európa-bajnokság 52. hely.

Polgár Judit: legalacsonyabb Élő-pontszám: 2689. Legmagasabb Élő-pontszám: 2696; Élő-átlag: 2694,6. 10 klasszikus partit játszott.

Legjobb eredmények: minden idők legjobb női játékosa, Sakk-Oscar, csapat Európa-bajnokságon 5. hely, a Tromsö-i Világkupán az első körben kiesett, a Londoni Chess Classics-on csoportjában utolsó lett

 

2013. dec. 17

www.totalsport.hu