U16-os sakkolimpiát rendez decemberben Gyor, a 2020-as olimpia a cél

Sport-sakk-verseny-utánpótlás
U16-os sakkolimpiát rendez decemberben Győr, a 2020-as olimpia a cél

unnamed-1-600x399

unnamed-600x400
sakk

Győr, 2014. szeptember 30., kedd (MTI) – U16-os ifjúsági sakkolimpiát rendeznek ez év végén Győrben: a december 12. és 22. közötti viadalra rekordszámú sportolót várnak – hangzott el az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

A kisalföldi megyeszékhely augusztusban, a tromsői sakkolimpia idején nyerte el a rendezés jogát. A szövetség ezen a sikeren felbuzdulva úgy döntött, megpályázza a 2020-as sakkolimpia rendezését is – közölte az eseményen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Sakkszövetség elnöke, aki 500-650 résztvevőre számít.
Seszták Miklós kiemelte: Győr “bravúros beugrással” szerezte meg a decemberi esemény rendezési jogát. Hozzátette: a 2020-as sakkolimpia megrendezése “nagyon jó kezdet” lehet ahhoz, hogy a következő állomás a 2024-es nyári olimpia megrendezésének elnyerése lehessen.
Az eseményen elhangzott: az U16-os eseményen már jelezte részvételét a legutóbbi hasonló verseny első három helyezettje, India, Törökország, valamint Oroszország, és összesen pedig eddig öt kontinens 13 országának 20 csapata nevezett. A Nyugat-magyarországi Egyetemen megrendezendő torna lebonyolítását 120 millió forinttal támogatja a kormány.
Seszták Miklós a sajtótájékoztatón kiemelte, amikor 2011-ben átvette a szakszövetség vezetését, kitűzött célokat – a sakk “láthatóvá tételét”, a sportág, valamint az országot nemzetközi versenyen képviselők anyagi helyzetének stabilizálását – sikerült megvalósítani. A sportág bekerült a nemzeti alaptantervbe, a sakknak juttatott források tették lehetővé például a győri verseny megszervezését is, és a sakkozók biztosabb anyagi háttérrel készülhetnek viadalaikra.
“Lassan Győr városa olimpiai város lesz” – mondta a 2017-es Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál megrendezésére utalva Borkai Zsolt polgármester, majd hozzátette: igyekeznek minél több eseményt oda vinni, mivel Győr alkalmas nagy nemzetközi viadalok megrendezésére.
Simicskó István sportért felelős államtitkár az eseményen arról beszélt, a cél az, hogy minden magyar gyermek sportoljon, hiszen ez a fizikai és a szellemi fejlődését is szolgálja, a kormány pedig arra törekszik, hogy minél több nemzetközi és világversenynek adhasson otthont az ország.

MTI 2014. szeptember 30., kedd 16:16