USA finished 1, 2, 3 at 1st ever European Fischer Random Championship

USA finished 1, 2, 3 at 1st ever European Fischer Random Championship

Congrats to the American contingent ♔Lenderman Aleksandr♔Moradiabadi Elshan♔ Friedel Joshua sweeping the European Fischer Random Cup at Reykjavik Open

 

The 1st European Fischer Random Championship is a 9-round Swiss tournament taking place in the Harpa Concert Hall

Congratulations to European Fischer Random Cup 2018 Champions- ♔Rapport Richard (HUN) and ♔Alina L’Ami (NED) who is also crowned as the best female player of the event! The Fischer Random Cup 2018 took place on the 75th birthday of Bobby Fischer, during the GAMMA Reykjavik Open.

 

A legendás világbajnok, Bobby Fischer 75. születésnapjára emlékezve rendezték meg a Fischer Random tornát. A 9 fordulós viadalon játszmánként 10-10 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc. A rajtlistán második Rapport Richárd három győzelemel kezdett, a negyedik körben vereséget szenvedett averseny későbbi ezüstérmesétől, az amerikai Elshan Moradiabaditól. Klt döntetlennel folytat, majd mesterhármassal fejezte be a szereplését, a legjobb európai helyezettként különdíjat is kapott.

A Fischer Random Chess, más néven Chess960 Robert Fischernek a találmánya. Az új sakkal a világbajnok célja volt, hogy a sakkozók kerüljék el a hosszú megnyitáselméleti változatokat, a partikban a kreativitásuk érvényesüljön a hosszas elemzések helyett. A kezdőállásokat már számítógép sorsolja ki, korábban dobókockás megoldás is volt, 960 állás létezik, innen az elnevezés.

Alapállásban a gyalogok a hagyományos sakkhoz hasonlóan a második és a hetedik soron helyezkednek el. A király mindig a bástyák között, a sötét haderő a világoséval megegyezően áll, a figurák ugyanúgy lépnek, ütnek, mint a hagyományos sakkban. Csak a sáncolás módja különleges, a célok is megegyeznek: a király bemattolása, döntő anyagi előny kiharcolása, a döntetlen elérése.

 

The Icelandic Chess Federation and the European Chess Union are organizing the European Fischer Random Cup 2018 during the Reykjavik Chess Open.

The event will take place on Bobby Fischer’s birthday 9th March at Harpa in Reykjavik.

The tournament is open for everyone, but the highest ranked European player will be European Champion in Fischer Random chess.

The Fischer Random Championship shall be played according to the Swiss System in 9 rounds. Time controls are 10 minutes + 3 second increment per every move.

Prizes: 1. €2,000, 2. €1,000, 3. €750, 4. €500, 5. €300, 6. €250, 7. €200, 8. €150, 9. €100, 10. €100 The prices are not shared. The European Champion (highest ranked European player) gets an extra price of €1,000.