Van két jó és egy rossz hírünk

Van két jó és egy rossz hírünk

Ismét megkérdeztük Lábas Jenő FIDE 1400 sakk nagymestert,többszörös kocsmai sakk bajnokot,portálunk sakk szakértőjét, hogy kommnetálja a hírt. Aki épp most érkezett meg egy nemzetközi versenyről.

Így az első kérdés adja magát.
– Milyen volt a verseny és mi volt az eredmény.

Köszi, a verseny szuper volt s megint sikerült nyelnem is, nem csak nyernem.A felhozatal a klimóban is pazar volt.
Szinte minden nemzet képviseltette magát. VOlt orosz vodka,
Kínai rizs pálinka, amcsi tennessee whiskey is. Szval a top ott volt. És az új szabály is bevált, hogy elkerüljük a remiket, mivel minden lépés után guritani kellett 5 felest. Nem a szokásos sakk hírelen halál meg a buli remi.

-Mit szólsz eme két hírhez ?
-Anyázni szoktunk a partik közbe a lépések között, mert ugye ez trendi meg egyébként is. Egyik egyik partot,másik másik pártot anyázza..De most nagy volt az egyetértés.Örömteli hír ez,hiszen a sakkozók is részesei lehetnek.Habár ami a sakkot illeti, ez remélhetőleg tisztességes verseny helyzetet is kéne, hogy teremtsen a válogatottba kerülésért.Ez a magyar sakk női válogatottba nem így volt legutóbb!A hazai sakkban szinte csak ez van s maradt, a válogatott.Igaz, a MSSZ,de olykor a sakkozók se törekedtek egyfajta egézséges versenyhelyzetre. És most láthatóan nagy ára van ennek is,de főleg az utánpótlás leszakadásának. Persze lehet azzal példálózni, hogy a nemzetek ramgsorában 10 be vagyunk.De attól tartok, ha sokan bekerülnének a világ toP sakk vérkeringésbe, akár csak openeken is,igen más is lehetne. Lejtmenebe. Sajnos tudomásul kell venni, ez a mai sakk.
Vagy kap forrást es párhuzamosan komoly szakmai munkába kezd a magyar sakk, vagy vége, de már végleg. Az olimpiai arany érmekre adnak támogatást a sakkba, ha mondjuk sakk csapat nyer aranyat, az a sakk idő már lejárt. Az ma már gyakorlatilag lutri, a kiegyenlitett gépi sakk miatt. De főleg, az ilyen semmilyen komoly sakkal a nemzetközi porondon az már bohózat. Sajnos a hátrány csak nőni fog a magyar sakknak, ha így marad minden.
A sakkpalota és egyéb generációváltás MSSZ IFI mesék ideje lejárt szerintem.De ide pénz kell. Már rég kihalásos alapon lehet magyar sakk válogatottba kerülni, nem hogy verseny helyzettel és persze annyira vonzó a sakk pálya.
Üres kasszával, alamizsnával nem lehet eredményes egy sportág.Nyilván ezerféle szakmai hókuszpókusszal lehetnei itt
nyomni a rizsát, de minek.Idézőjelbe rakott látványos, egyes szakírók által megszokott sakk professzori mondatokkal észt jatszani. Minek.


A két jó hírünk a sakkozóknak: A két MTI hír a jó, ami érintheti a sakkozókat is.A rossz hír az,hogy a magyar sakk változatlanul egyhelyben áll.Üres kasszával ráadásnak

 

A januári törvénymódosítás következtében idéntől többen kaphatnak

 

Budapest, 2019. február 2., szombat (MTI) – A januári törvénymódosítás következtében idéntől többen kaphatnak olimpiai járadékot – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a kormany.hu oldalon szombaton megjelent videóban.

A magyar gazdaság növekedésének köszönhetően még nagyobb anyagi megbecsülésben részesülnek az olimpiai és paralimpiai helyezettek, valamint az őket felkészítő szakemberek – hangsúlyozta.
Mint felidézte, a törvénymódosítással “meg tudjuk anyagilag is még jobban becsüli azokat, akikre mindannyian büszkék vagyunk”. Hozzátette, hogy a juttatás az olimpiai bajnokok és érmesek mellett felkészítőikre is kiterjed.
Nagy Tímea olimpiai bajnok vívó kiemelte: az a nagyon fontos ebben a törvénymódosításban, hogy nemcsak a bajnokokat, hanem az érmeseket is ugyanúgy megjutalmazzák. Példaként említette, hogy ha valaki például két bronzérmet szerez, “az fölér most már egy aranyéremmel”.
Kenéz György olimpiai bajnok vízilabdázó szerint “ez egy nagyon nagy megbecsülés”.
Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó szerint “2010 óta a magyar történelem egyik legnagyobb sporttámogatási rendszerét kaptuk meg”. Kiemelte: ezzel egy olyan biztonságot adtak nekik, amellyel a jövő nemzedékét föl tudják nevelni. “Mi azon leszünk, hogy szolgáljuk a magyar sportot” – tette hozzá.
Becsey János paralimpiai bajnok úszó a videóban arra hívta fel a figyelmet, hogy a módosítás eredményeként a parasportolók esetében is szélesebb kör kaphatja meg a járadékot. “Ez mindenkinek alapjaiban változtatja meg az életét” – hangsúlyozta.
A törvénymódosítás eredményeként emelkedett az olimpiai második és harmadik helyezést elért érmesek járadéka: a második helyezett az első helyezett járadékának hetven, a harmadik helyezett pedig az ötven százalékénak megfelelő összeget kapja. Korábban hatvan és negyven százalék volt ez az arány. Emellett az érmesek valamennyi helyezésük után jogosultak a helyezés után járó teljes összegre.
Emelkedett az edzői járadék, januártól az érmesek járadékával megegyező összeg, míg korábban annak a fele volt. Labdajátékcsapatoknál és egyéni sportágakban a szövetségi kapitány szintén százszázalékos járadékra jogosult.
Januártól jogosulttá váltak az olimpiai járadékra az 1955-től kezdődően paralimpián vagy 1984-től siketlimpián indult érmesek is.

bpsz \ sjk \ bvz \ brr

MTI 2019. február 2., szombat 14:45


Parasport-Magyarország
Idén is megrendezik a Lélekmozgatót a Magyar Parasport Napján

Győr, 2019. január 30., szerda (MTI) – Február 22-én második alkalommal rendezi meg országos szinten a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a Magyar Parasport Napjának érzékenyítő programját, a Lélekmozgatót – jelentették be szerdán a szervezők Győrben.

Szabó László, az MPB és a FODISZ elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a programra tavaly közel ötszáz általános és középiskola jelentkezett, idén pedig az óvodákat is szeretnék bevonni.
A program keretében érzékenyítő és interaktív osztályfőnöki és rendhagyó testnevelés órákat tartanak, ahol a gyerekek egyebek mellett kipróbálhatják a fogyatékkal élő sportolók sportágait, az ülőröplabdát, a bocsát, a csörgőlabdát, a kerekesszékes kosárlabdát, a vakfutást és a padlóhokit.
Az osztályfőnöki órákon beszélgethetnek a fogyatékkal élők helyzetéről, de megnézhetik A csodafedezet – Vitéz Halassy Olivér című dokumentumfilmet is, amely a kétszeres olimpiai bajnok, amputált lábú úszó és vízilabdázó életét mutatja be.
Az Országgyűlés 2017 decemberében nyilvánította február 22-ét a Magyar Parasport Napjává. Az MPB és a FODISZ tavaly rendezte meg a programot első alkalommal.
Szabó László hozzátette, hogy az intézmények számára elektronikusan már elküldték a tájékoztatót, jelentkezni a FODISZ honlapján lehet. A programok megtartásához a FODISZ és az MPB honlapján különböző segédanyagokat adnak az intézményeknek.
Minden megyében és Budapesten is lesz egy kiemelt intézmény, Győrben ez a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola.
Az elnök kiemelte, hogy a magyar sport “oszthatatlan, mindegy, hogy valaki első osztályú kosárlabdázó, vagy fogyatékkal élő sportoló. A sport mindannyiunké és mindenkinek lehetősége van hozzá”.
Raska Gyula, az MBP ülőröplabda szakágvezetője, szövetségi kapitány arról beszélt, hogy az ülőröplabda kiemelt sportág idén, mert július 13. és 21. között Budapesten rendezik meg a női és férfi Európa-bajnokságot. A kontinensviadalra 18 országból 22 csapat érkezik. Hozzátette, hogy bízik a magyar csapatok jó szereplésében, hiszen tavaly az európai ranglistán a női a harmadik, a férfi pedig a hatodik volt.
Fűzy András, a CMB Cargo UNI Győr kosárlabda klub társadalmi elnöke arról beszélt, hogy február 22-én a csapat aktívan részt fog venni a programokban, az egyesület pedig a közeljövőben saját kerekesszékes együttest szeretne indítani a hazai bajnokságban.
Németh Zsolt, a Bercsényi Miklós Szakközépiskola igazgatója elmondta, hogy azért is csatlakoztak a Lélekmozgató programhoz, mert a sport és a testkultúra mindig is kiemelt szerepet kapott az iskolai nevelésben, álláspontjuk szerint a sport közösségként erősíti a magyarságtudatot, egyénileg pedig megtanít a másik ember tiszteletére, jellemet formál és növeli az akaraterőt.
Hozzátette, hogy az intézményben eddig mintegy negyven olimpikon tanult.
A tájékoztatót követően a Bercsényi Miklós Szakközépiskola diákjai kipróbálhatták az ülőröplabdát és a kerekesszékes kosárlabdát, a játékba bekapcsolódott Szabó Zita és Kertész Róbert, a magyar ülőröplabda válogatott két tagja, valamint a Győri Audi ETO KC több kézilabdázója is.

hwp \ slr \ sag

MTI 2019. január 30., szerda 13:14